БЕЗКОШТОВНИЙ колл-центр
Багатоканальний колл-центр доброї стоматології для дітей Mom`s
0800 330 329

7 способів запобігти поганий запах з рота

Приблизно половина населення нашої планети стикається з неприємним запахом з рота вранці після пробудження. Цей момент сприймається як щось невід’ємне, оскільки для його усунення часто потрібно почистити зуби. Але приблизно стільки ж людей відчувають дискомфорт в обід, при сильному хвилюванні або взагалі постійно. Формується цілий букет психологічних комплексів і ось це вже цілком реальна проблема.

Вирішувати її часто доводиться за допомогою медицини, оскільки причин у подібного сценарію достатньо.

У цій статті ми постараємося виділити сім найбільш поширених з них, а також розглянути адекватні методи усунення проблеми.

 

Механизм появления и способы определения

Отже, коли неприємний запах з рота – не тимчасовий, а практично постійний супутник людини, то є сенс говорити про галітоз. Це термін, який в медичній практиці сприймається, як характерна ознака цілого ряду захворювань і патологічних станів організму. У більшості випадків запах формується в результаті порушення балансу мікрофлори в ротовій порожнині. Слід зазначити, що бактерії тут присутні в будь-якому випадку, але в нормі переважають аеробні мікроорганізми, які пригнічують анаероби. Як можна здогадатися з назви, першої групи для життєдіяльності потрібен кисень, а друга цілком може обходитися і без нього.

Коли з тих чи інших причин баланс порушується, кількість анаеробних мікроорганізмів починає рости. Сюди можна віднести, зокрема, кишкову паличку, стрептококи і т. д. Живильним середовищем для таких бактерій є білковий наліт ротової порожнини, а результатом – що формуються при неповному окисленні летючі сірчисті речовини. Серед них можна відзначити сірководень, аміак, метилмеркаптан, діметилсульфід, метиламін та ін.

Саме цим патологічний галітоз відрізняється від неприємного запаху, який виникає в нормі вранці або після обіду. Тут причиною є не дисбаланс мікрофлори, а не повністю переварена їжа в шлунку, запах від якої піднімається вгору по стравоходу. Але оскільки в даному випадку грань між патологією і природним станом досить розмита, потрібно скористатися наступними тестовими методами:

Ложка або серветка. Основне завдання в цьому випадку – зняти частину нальоту на задній частині язику (там, де імовірно розташовується осередок анаеробів). Оцінка результатів тесту (наявність і характер запаху) відбувається через хвилину після маніпуляції. Провівши додаткові лабораторні дослідження біоматеріалу, можна також визначити природу збудника;

Зубна нитка. Маніпуляція проводиться в проміжках між верхніми і нижніми зубами. Нитка повинна бути не ароматизована і не оброблена віском, оскільки в результаті буде оцінюватися її запах і стан поверхні. Зміна кольору, наприклад, на жовтий буде свідчити про наявність нальоту, який, як і у випадку з язиком, є об’єктом інтересу для анаеробів. Запах нитки, як і в попередньому тесті, оцінюють приблизно через півхвилини-хвилину;

Органолептика. Дослідження проводиться стоматологом і полягає в аналізі запаху з ротової порожнини пацієнта на підставі особистого сприйняття. У підсумку лікар виявляється в деякому роді в ролі даішника, вимовляючи епічну фразу “а ну-ка дихни”. Щоб результати були об’єктивними, пацієнт за добу-дві до тесту не повинен курити, їсти гостру їжу, цибулю, часник. Напередодні дослідження доведеться також утриматися від будь-яких засобів гігієни ротової порожнини (паста, ополіскувач, освіжувач, жуйка і т. п.).

Класифікація та основні причини появи

З точки зору медицини виділяють три основних типи галітозу:

  1. Фізіологічний. Як випливає з назви, проблема неприємного запаху криється в особливостях порожнини рота людини. Переважає гнильний склад нальоту на язиці (особливо, в задній його частині), який зберігається навіть при здорових зубах і яснах;
  2. Патологічний. Якраз той випадок, коли причинами неприємного запаху є захворювання, запальні процеси тканин і внутрішніх органів;
  3. Псевдогалітоз. Залишкове явище після усунення причин і наслідків справжніх форм патології. При цьому запах практично не відчувається оточуючими, але продовжує на підсвідомому рівні турбувати людину. Тобто можна говорити про виражену психосоматику.

Що стосується причин, які формують той чи інший тип галітозу, то їх умовно можна розділити на дві групи: місцеві та загальні. Очевидно, що в першій виявляться фактори, які проявляються і розвиваються безпосередньо в ротовій порожнині:

  1. Захворювання зубів і ясен;
  2. Порушення порядку та обсягів гігієни ротової порожнини;
  3. Синдром сухості;
  4. Куріння.

Спільними ж прийнято називати причини, при яких галітоз є симптомом захворювань або порушень роботи внутрішніх органів і систем:

  1. Спосіб життя, а точніше, харчування;
  2. Власне, захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, легенів і т. д .;
  3. Збої в ендокринній системі (гормональний дисбаланс).

А тепер розглянемо кожен з семи пунктів докладніше, включно з основними рекомендаціями щодо усунення проблем.

Захворювання зубів і ясен

Карієс – це захворювання, з яким рано чи пізно стикається будь-яка людина. Полягає воно в місцевому (точковому) руйнуванні зубної емалі з утворенням характерної порожнини. В силу об’єктивних причин вона стає “притулком” для дрібних залишків їжі, які поступово починають гнити паралельно з тканинами зуба в зоні ураження.

Якщо причині не приділити уваги, то з часом порожнина стане збільшуватися, а карієс плавно переходить в пульпіт. В кінцевому рахунку це може призвести до втрати зуба. До цього моменту, який може (від декількох тижнів до декількох місяців) він буде осередком поширення неприємного запаху.
Той же ефект і наслідки очікують пацієнта, який не приділяє достатньо уваги власним яснам. Основними захворюваннями в цій області вважаються гінгівіт і періодонтит. Все починається з зубного нальоту або залишків їжі, що застрягли між зубами, і поступово перетворюються на зубний камінь. Список захворювань можна продовжувати і далі, але підсумок в будь-якому випадку буде прогнозованим. Для того щоб зуби або ясна перестали бути причиною неприємного запаху, можна і потрібно задіяти два методи:

 

  • Профілактика. Це однозначно гігієна і, що ще важливіше, регулярний огляд у стоматолога: хоч би раз на рік. При такому підході проблему можна виявити на ранній стадії або зовсім попередити її розвиток;
  • Своєчасне лікування. Якщо все ж таки припустити розвиток карієсу або його ускладнень, то потрібно невідкладно його лікувати (пломбувати або видаляти зуб).

Гігієна порожнини рота

З самого дитинства нас вчать, що чистити зуби потрібно як мінімум два рази на день – вранці і ввечері. Але тільки цією процедурою гігієна ротової порожнини не закінчується, оскільки її головне завдання – очищення від залишків їжі всіх контактних поверхонь. А це означає, що увагу доведеться приділити і внутрішній стороні щік, і язику, і простору між зубами.
Власний арсенал, крім зубної щітки, повинен в ідеалі поповнитися ополіскувачем, зубною ниткою і спеціальними скребками для язика. Основна біда в тому, що щіткою все і обмежується, попутньо ускладнюючись наступними моментами:

  • Більшість людей не вміють або лінуються правильно чистити зуби;
  • Щітка повинна змінюватися мінімум раз в 1-3 місяці. Якщо цього не робити, то вона сама стане колонією для патогенних бактерій.

Особливу увагу потрібно приділяти коронкам, вінірам, брекетам, так як під ними і навколо потенційно можуть накопичуватися залишки їжі і формуватися наліт. Ті ж вимоги стосуються людей, у яких є пірсинг, так чи інакше пов’язаний з ротовою порожниною.

Куріння

Ця згубна звичка має як мінімум два важелі впливу на формування галітозу:

Самі по собі речовини, що виділяються в процесі куріння, мають специфічний аромат, який має властивість приживатися в ротовій порожнині;

Куріння пересушує слизову оболонку, а зниження секреції слини – прямий шлях до дисбалансу мікрофлори.

Ідеальним варіантом вирішити проблему буде кинути палити, хоча це і не просто. Величезну увагу доведеться приділити гігієні ротової порожнини, про що вже згадувалося вище.

Спосіб харчування

Основними каталізаторами харчового галітозу можна вважати багаті білком м’ясо і молочку. При їх перетравлюванні формуються лужні речовини, що порушують баланс в порожнині рота. Цей же момент відноситься і до фастфуду.

Отже, усунути “харчовий” неприємний запах можна, якщо звести до мінімуму споживання продуктів із зони ризику. У той же час, їжа, багата на вуглеводи цілком може переважити чашу терезів на іншу сторону.

Захворювання внутрішніх органів і систем

Неприємний запах з рота – один з основних ознак цілого ряду хвороб:

  • Шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка і т. п.);
  • Печінки і жовчного міхура, нирок (холецистит, печінкова і ниркова недостатність);
  • Запальні та інфекційні процеси в ротовій порожнині, носоглотці, легких (тонзиліт, риніт, гайморит, бронхоектаз і т. Д).

Очевидно, що з подібними причинами неприємного запаху з рота потрібно боротися, сконцентрувавши увагу на основному захворюванні.

Гормональний дисбаланс

Зниження кількості, інтенсивності і властивостей слини є наслідком порушень в роботі залоз. Секрет стає більш в’язким, з меншим вмістом кисню.

Подібний сценарій може розвиватися при вагітності, оскільки в цей період в організмі жінки відбувається справжня гормональна революція. Крім того, зниження активності залоз спостерігається при стресовій ситуації, але після усунення дратівного фактора, ситуація, як правило нормалізується.

Синдром сухости

При нормальном балансе микрофлоры ротовой полости, выделяемая железами слюна регулярно смывает избыточные аэробные бактерии. По ряду причин, интенсивность ее вырабатывания и количество может снизится, а результат будет предсказуемым. Нарушить секреторную активность могут нарушения в работе самих желез, недостаток витаминов, лекарственные препараты либо серьезные заболевания. Очевидно, что устранить неприятный запах, вызванный сухостью во рту, можно, устранив первопричину снижения объема выделения слюны.

Будемо
лікуватись
Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (4.33 из 5 ) - 844 відгуків
Loading...