Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Діастема у дітей: причини виникнення, способи корекції та профілактика

Діастема – це збільшена щілина між передніми зубами. У народі її називають щербинкою та сприймають як естетичну проблему чи родзинку у зовнішності. Ми розповімо, чому виникає ця особливість, як впливає на зубощелепну систему і чи варто її виправляти.

Види діастеми

Перш ніж говорити про причини, діагностику та методи корекції, потрібно розібратися в класифікації. Діастема зубів буває симетричною та асиметричною. Симетрична форма, коли передні різці розташовані паралельно, вважається варіантом норми та найчастіше передається генетично. Ассиметричная форма є патологією. Вона супроводжується нахилом різців та поступовим збільшенням щілини, тому потребує корекції.

Ця класифікація стосується лише постійного прикусу. Вона досить умовна, адже порушене примикання зубів “реагує” на будь-яку зміну жувального навантаження: встановлення пломби, реставрацію чи втрату коронки. З віком симетрична форма може перерости в асиметричну, а відстань між різцями лише збільшуватиметься. Увага ортодонту вимагає будь-яке порушення, навіть якщо проміжок здається невеликим та симетричним.

Чим особлива діастема молочних зубів?

Виражені щілини між молочними зубками називають помилковою діастемою. Молочні коронки набагато менші за постійні, тому щілини між ними не вважаються патологією. У молочному прикусі трема та діастема – це норма, тому не вимагає корекції. Якщо патологія не зникла після зміни зубів, дитину варто показати стоматологу та ортодонту. Фахівці визначать причину появи щербинки та запропонують, як її виправити.

Чому виникає діастема зубів?

Існує кілька причин виникнення цієї патології:

  • Коротка вуздечка верхньої губи – одна з основних причин появи діастеми у дітей. Волокна вуздечки вплітаються в ясна, створюючи проміжок між різцями. У такому випадку проблема вирішується у два етапи: спочатку проводиться пластика вуздечки верхньої губи, а після цього ортодонтичне лікування.
  • Трема та діастема також виникають через невідповідність розмірів щелеп і зубів, коли маленькі коронки розташовуються на великій щелепі. При такій аномалії виникають щілини між передніми зубами та бічними. Якщо проміжки занадто великі, коронки доводиться збільшувати методом реставрації або закривати вінірами.
  • Зайвий нахил передніх різців також призводить до появи щербинки. Ця проблема найчастіше пов’язана із шкідливими звичками дитини: смоктанням пальця або закусуванням губи. Неправильний нахил зубної дуги виправляють за допомогою брекетів та інших ортодонтичних апаратів.
  • Надкомплектний зуб, який прорізався за передніми різцями і порушив їхнє змикання. Це досить рідкісна аномалія, яка виправляється у два етапи – видалення зуба та корекція за допомогою брекетів чи платівок.

Щілина між передніми зубами не варто сприймати як суто естетичний дефект. Він часто призводить до супутніх аномалій, наприклад, до скупченості, швидкого стирання коронок, розхитування та ранньої втрати. Виражена діастема у дітей провокує порушення дикції, що веде до низької самооцінки та сором’язливості. Якщо у вашої дитини після зміни молочних зубів залишилася щербинка, наводьте її на консультацію до нашого ортодонта.

Як забрати щілину між передніми зубами?

Існує 3 методи корекції неправильного розташування передніх різців. Вони застосовуються для дорослих пацієнтів та підлітків з постійним прикусом.

  • Ортодонтичний метод передбачає зміну положення та нахилу різців за допомогою брекетів або елайнерів. Ортодонтичні апарати застосовують лише у випадках, коли щербинка з’явилася через порушений прикус. Цей метод лікування є досить тривалим, адже пацієнту доводиться носити брекети, а після цього — ретейнери, щоб не допустити рецесії.
  • Ортопедичний метод – найбільш естетичний і прогнозований, щоб позбавитися діастеми. Проміжки закривають за допомогою керамічного реставрування, використовуючи коронки, накладки чи вініри.
  • Терапевтичний метод – це збільшення коронки полімерними світлозатверджуваними матеріалами. Його найчастіше застосовують, щоб закрити треми, тобто щілини між бічними зубами. Полімерне нарощування проводиться за одне відвідування і обходиться дешевше за ортодонтичне лікування або встановлення вінірів.

Вибір методу лікування залежить від багатьох факторів: першопричини появи щербинки, стану зубощелепної системи та віку пацієнта. Важливо визначити, що спровокувало патологію: непропорційний розмір зубів чи їхнє неправильне становище. У другому випадку зволікати не можна, адже патологія швидко прогресуватиме. Звертайтеся до ортодонту якомога раніше і дослухайтеся до його рекомендацій.

Коли діастему зубів можна залишити?

Ми вже говорили, що діастема молочних зубів не потребує корекції. Якщо проблема збереглася у постійному прикусі, щербинку краще закрити. Для нормального функціонування зубощелепної системи коронки повинні контактувати рівномірно розподіляючи навантаження. Якщо контакту немає, зуби працюють розрізнено, відчуваючи велике навантаження під час жування. Через це кісткова тканина навколо коренів руйнується, коронки стають рухливими, а проміжок між ними збільшується.

Рішення про закриття діастеми варто приймати у кабінеті ортодонту. Деякі фахівці вважають, що проміжок шириною до 1 мм можна не закривати, адже він не сильно шкодить зубощелепній системі і дозволяє працювати в режимі компенсації. Але навіть у цьому випадку за діастемою потрібно стежити, адже з віком вона почне збільшуватись.

Профілактика: як уникнути появи діастеми у дітей?

У більшості випадків щербинка є генетичною особливістю, яку дитина успадковує від одного з батьків. Але іноді вона виникає через шкідливі звички. Батькам варто звертати увагу на поведінку дитини та наявність таких дій:

  • Звичку смоктати палець, гризти ручку або закушувати верхню губу. Всі ці дії призводять до порушення змикання щелеп. Те саме стосується тривалого ссання пустушки;
  • Ротове дихання – одна з основних причин порушення прикусу. Якщо дитина часто хворіє та дихає ротом, її потрібно регулярно приводити до ортодонту.
  • Постійно відкритий рот може свідчити про проблеми з короткою вуздечкою. У такому випадку потрібна консультація стоматолога-хірурга та пластика вуздечки.

Найкращим методом профілактики більшості стоматологічних захворювань у дітей є регулярне відвідування стоматолога – не рідше ніж 2 рази на рік. Якщо дитина має схильність до появи щербинки, її потрібно частіше показувати ортодонту. Особливо під час зміни молочних зубів на корінні, коли формується постійний прикус.

Запишіть дитину до ортодонта вже зараз

В ідеалі перший візит до ортодонту має відбутися у віці 2-2,5 року, коли у дитини прорізалася більшість молочних зубів. Консультації варто повторювати раз на 6 місяців або частіше, якщо у малюка є проблеми із прикусом. Не відтягуйте відвідування лікаря, записуйтесь до найдобрішої дитячої стоматології у Києві за телефоном 0800 335 869.

Написати коментар