Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Догляд за зубами у дітей різного віку: що рекомендують стоматологи?

Щоб зберегти дитячі зубки здоровими, батькам потрібно забезпечити якісний домашній догляд та регулярне відвідування стоматології. Чим раніше ви навчите малюка правильно чистити зуби та познайомите його зі стоматологом, тим менше проблем виникне у майбутньому. Ми розповімо, як доглядати ротову порожнину у дітей різного віку і як виробити звичку двічі на день чистити зубки.

Чому такий важливий догляд за молочними зубами?

Деякі батьки впевнені, що необов’язково стежити за гігієною та лікувати молочні зуби, адже вони скоро випадуть, а замість них проріжуться здорові та міцні корінні. Насправді, це не так. Через тонку емалі каріозні процеси в молочних коронках розвиваються набагато швидше, ніж у корінних і часто протікають безсимптомно. Візуально невелика дірочка на зубику може виявитися глибоким ураженням дентину до пульпи.

У дорослих людей карієс зазвичай локалізується на жувальних поверхнях, у дітей він розвивається ще й на передніх різцях. Найбільш підступними є каріозні порожнини між коронками, адже вони вражають сусідні та швидко проникають до нерва. Багато хто щиро дивується, що молочні зубки можуть хворіти. Але за будовою вони не відрізняються від корінних, мають нерви та коріння. Більше того, пульпа в них займає більше місця, ніж дентин та емаль, тому карієс швидше дістається нерва, провокуючи хворобливі відчуття.

  Чим небезпечний карієс молочних зубів?

  • Швидко поширюється;
  • Провокує розвиток пульпіту та періодонтиту;
  • Приводить до ранньої втрати зубів та проблем із прикусом;
  • Приводить до запалення та загибелі зачатку.

Батькам варто зрозуміти, що догляд за молочними зубами багато в чому визначає, наскільки здоровими та красивими виростуть постійні. Молочні зубки формують розмір щелеп та тимчасовий прикус. Вони утримують місце для прорізування корінних. А їхня рання втрата призводить до порушення прикусу та погіршення дикції. Ігнорування правил домашньої гігієни зазвичай закінчується у кріслі стоматолога, адже у дитини розвивається карієс та запальні захворювання ясен.

З якого віку починати догляд за зубами у дітей?

Стоматологи радять стежити за гігієною ротової порожнини з прорізування першого зубика, тобто з 4-6 місяців. Як тільки різець здався з-під ясен, починайте його чистити. В одних малюків це відбувається у 4 місяці, в інших у 5, 6 чи пізніше. Зазвичай у цей період починають вводити прикорм у вигляді пюре з овочів та фруктів. Подрібнена їжа прилипає до тонкої, незміцнілої емалі, її потрібно обов’язково зчищати. Пам’ятайте, що правильний домашній догляд – це найефективніша профілактика карієсу у дітей.

Догляд за зубами у дітей: від 0 до 2 років

Для догляду за першими зубками малюка потрібно зовсім небагато: силіконовий напальчник чи щіточка із м’якими силіконовими щетинками. Для тих, хто багато подорожує, варто придбати спеціальні серветки, якими зручно знімати м’який наліт, будучи в машині, на борту літака або в готелі. Чистити перші різці потрібно двічі на день – вранці та ввечері. Зубну пасту використовувати не потрібно, достатньо змочити щіточку у теплій воді.

Чим корисний такий ранній догляд за зубами у дітей?

  • Знімає м’який наліт, знижуючи ризик розвитку карієсу;
  • Масажує ясна, що допомагає зменшити дискомфорт та прискорити прорізування;
  • Привчає дитину до регулярної гігієни.

Для малюків до 2 років існує три види щіток: напальчник, щітки із силіконовими щетинками та синтетичним ворсом. Для немовлят найкраще підходить напальчник із силіконовими ворсинками та рельєфною поверхнею для масування ясен. Ближче до року можна придбати дитині першу щітку з низьким, м’яким ворсом. Пам’ятайте, що головка, що чистить, повинна бути прогумованою, а щетинка покривати площу двох зубів.

Щодо пасти, то до 2-х років вона не обов’язкова. Поки дитина знаходиться на грудному або штучному вигодовуванні, для догляду за ротовою порожниною достатньо щіточки, змоченої у теплій воді. Пізніше, за рекомендацією стоматолога, або щоб зацікавити дитину, можна використовувати пасту. У магазинах є багато варіантів органічних засобів для вікової групи 0+. Щоб набрати безпечну кількість пасти, потрібно трохи видавити з тюбика та мокнути у неї щіткою.

Чим відрізняється догляд за зубами у дітей віком від 2 до 7 років?

Починаючи з 2 років у дитини з’являється власна зубна паста. Вибирати її потрібно за віком, а використовувати невелику горошинку. Батькам варто пам’ятати, що до 7-8 років саме вони відповідають за якість домашньої гігієни. Якщо дитина виявляє бажання самостійно чистити зуби, не треба перешкоджати. Головне, щоб хтось із дорослих стежив за процесом і за потреби дочищав.

Дітям старше 2-3 років можна використовувати всі види щіток: мануальні, механічні та ультразвукові. Вибирати їх потрібно за віком, звертаючи увагу на розмір голівки, що чистить, і кількість щетинок. Що більше щетинок — то краще, адже для видалення нальоту доведеться робити менше рухів. Механічні щітки відрізняються наявністю головки, що обертається, яку потрібно по черзі прикладати до різних ділянок зубної дуги. Найбільш ефективними вважаються ультразвукові щітки, адже вони краще спінюють пасту та знімають наліт.

До віку 7 років дитина повинна знати, що існує три поверхні зубів: внутрішня, зовнішня та жувальна. Щоб якісно їх очистити, він має бачити процес. Поставте у ванну дитячий табурет або настільне дзеркало. Навчіть малюка робити щіточкою, що вимітають і кругові рухи. Це основні рухи, необхідні для правильного чищення зубів у дітей. Для контролю за часом використовуйте таймер або пісочний годинник. Встановіть на таймері 2-3 хвилини, цього достатньо, щоб очистити всі поверхні.

Завершальним етапом домашньої гігієни є зубна нитка, яка очищає залишки їжі з міжзубних проміжків, тим самим запобігаючи розвитку карієсу на контактних поверхнях. Всесвітня організація охорони здоров’я радить використовувати флос, починаючи з 4-5 років. Стоматологи, бачачи часті випадки міжзубного карієсу, радять розпочинати набагато раніше. Використовуйте зубну нитку щодня, прочищаючи усі міжзубні проміжки. До віку 8-9 років дитина зможе використовувати флос самостійно.

Більшість дітей віком 8-9 років вже стежать за гігієною. Завдання батьків зводиться до вибору пасти та щітки, а також організації походів до стоматолога. У період активної зміни молочних зубів на корінні потрібно регулярно відвідувати стоматолога – раз на 3 місяці. Лікар перевіряє стан зубів та прикусу, дає рекомендації про домашній догляд, а також проводить професійне чищення. Починаючи з 8 років, догляд за зубами у дітей мало чим відрізняється від дорослих.

Як привчити дитину чистити зуби?

Батьки, які почали доглядати перші зубки малюка, не мають проблем зі звиканням. Їм не доводиться спеціально вивчати дітей чи думати, як їх зацікавити. Процес привчання проходить максимально природно: спочатку батьки чистять зубки малюкові, він підростає та виявляє бажання взяти в руки щітку. Вивчивши основні рухи, дитина сама чистить, а батьки лише допомагають. Головне, що цей процес стає частиною повсякденної рутини, його не можна пропустити чи скасувати.


Якщо етап раннього привчання втрачено, озброїться фантазією, терпінням та таймером для контролю часу. Заведіть календар корисних звичок, де дитина відзначатиме кожну чистку зубів та отримуватиме подарунки за систематичність. Замість календаря можна використовувати спеціальну програму на смартфоні. Зазвичай вистачає 2 тижні, щоб виробити корисну звичку. Зацікавити малюка також можна різноманітністю щіток та паст. Після чищення радимо використовувати індикатор нальоту. Більше порад про те, як навчити дітей чистити зуби, читайте у нашій попередній статті.

Написати коментар