Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Дитяча зубна паста: як зробити правильний вибір

13.12.2022

З якого віку потрібно привчати дітей чистити зуби з використанням пасти? Фахівці стверджують – спеціальні гігієнічні засоби для ротової порожнини слід починати застосовувати з моменту, коли дитина може самостійно добре прополоскати рот.

Невже досі зуби дітям можна не чистити? Ні в якому разі! З появою першого зубчика дитини слід привчати до гігієни. Спочатку зуби чистять спеціальними м’якими силіконовими щіточками, потім спеціальними дитячими щітками без пасти.

Як правило, всі молочні зубки прорізуються у дітей віком до 2–2,5 років. До цього моменту дитина вже може виконати просту дію та ополоснути рот від зубної пасти. Значить, настав час знайомити малюка з новим для нього способом чищення.

Яка дитяча зубна паста краща

Отже, момент вибору пасти для малюка настав. Природне питання, яке виникає майже у всіх молодих мам – яку зубну пасту вибрати для дитини? На прилавках магазинів та сторінках інтернет-маркетів представлено безліч пропозицій. На що звертати увагу під час виборів? Є кілька важливих критеріїв, які допоможуть підібрати найкращі зубні пасти для дітей.

Насамперед слід враховувати вік малюка – для дітей від року, від 3-х років, для школярів та підлітків виробники розробляють різні пасти. І справа не лише у маркетингу та бажанні зацікавити покупців. Мова про те, що структура зуба та емалі змінюється в залежності від віку і, відповідно, потребує різного догляду.

Крім цього слід звертати увагу на стан зубів та призначення зубної пасти. У продажу є зубна паста для молочних зубів із лікувальними властивостями, для зміцнення емалі, протизапальна. Оптимальне рішення – звернутися за допомогою до підбору засобу до стоматолога. Лікар проведе огляд ротової порожнини дитини та скаже, яка зубна паста для перших зубів краща.

Як вибрати зубну пасту для дитини: вивчайте етикетку

Перш ніж купити зубну дитячу пасту, уважно вивчіть її упаковку та написи на ній. Вони повинні розповідати про термін придатності продукції, а також про її склад. Якість та кількість компонентів засобу для дитини має велике значення!

Зубна паста для дітей від 1 року повинна містити мінімум діючих речовин, причому серед них не повинно бути агресивних компонентів. Консистенція дитячої пасти – гелеподібна. Вона не повинна мати абразивних включень, здатних травмувати ніжну емаль.

Після 6 років дитини можна привчати користуватися підлітковими пастами. Вони мають більш насичений склад, але все ще є щадними для догляду за зубками. Дорослі пасти дітям використовувати не можна – дуже часто у їхньому складі присутні карбонат кальцію та бікарбонат натрію, які можуть зруйнувати дитячу емаль та призвести до утворення карієсу.

Як зрозуміти, що паста не підійшла дитині? Прослідкуйте за станом зубів після чищення протягом місяця. Якщо на зубах залишається наліт – пасту краще поміняти на продукцію іншого виробника.

Яку зубну пасту вибрати дитині 1 рік? Якщо ви вирішили привчати малюка до пасти у найменшому віці, виберіть максимально безпечний продукт. Купуйте гелеву пасту, без барвників і ароматизаторів, що не містить речовин, здатних нашкодити малюку і викликати роздратування шлунково-кишкового тракту. Зубна паста для дітей до 2 років має бути максимально простою за складом. Прочитавши інструкцію ви повинні бути впевнені, що дитина не постраждає у разі ковтання засобу.

Яким має бути склад пасти для дітей віком від 2-х років? Просте правило – складові повинні бути вам знайомі. Складні хімічні сполуки краще уникати. Велика кількість добавок – не найкраща ознака, краще купити засіб із меншою кількістю інгредієнтів. Серед них не повинно бути консервантів, канцерогенів, спиртів, парабенів, антисептиків (вони, крім шкідливих бактерій, у роті вбивають і корисну мікрофлору). Віддайте перевагу пастам, що містять вітаміни та мінерали, рослинні екстракти (евкаліпта, алое віра, ромашки та ін.). підсолоджувачі, які залучають дітей, можуть пошкодити емаль і призвести до розвитку захворювань ротової порожнини (цукрозу, цукор, глюкоза, сорбітол та ін.)

Ідеальний варіант загусника для дитячої пасти – пектин натурального походження або ксантанова камедь. Не купуйте для дітей пасти з широким функціоналом, наприклад, для догляду за яснами – така продукція потребує ретельного використання і за «дитячого» варіанта використання навряд чи призведе до бажаного ефекту.

Для правильного формування та розвитку емалі дитячих зубів виберіть пасту, яка містить такі речовини, як лактопероксидаза, лактоферин, лізоцим, казеїн, кальцій, фториди, амінофосфати.

Чи потрібний у дитячій пасті фтор? Ця речовина може завдати шкоди здоров’ю при попаданні в ШКТ, тому її не повинно бути в зубних пастах для найменших. Для дітей старше 2-х років, які вже вміють добре полоскати рот, можна купувати пасти з фтором.

Оцінити стан зубів дитини можна у клініці Moms.

Автор: Лузонова Ірина Володимирівна

Рецензент: Горобець Наталія Анатоліївна

Автор:
Рецензент:
Написати коментар