Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Фотопротокол у сучасній стоматології

До професійних завдань дантистів додалося ще одне – проводити цифрову фіксацію стану ротової порожнини пацієнтів. Фотопротокол у сучасній стоматології вирішує масу завдань та має власну важливу роль.

Фотопротокол у стоматології – це…

Фотопротокол у стоматології – це фіксування стану зубних тканин у вигляді серії фото чи відео. Проводиться, зазвичай, всіх етапах лікування, що дозволяє простежити динаміку.

Створення фотопротоколу в стоматології особливо необхідне, якщо лікування проводиться сеансами або за участю кількох лікарів.

Для чого потрібний стоматологічний фотопротокол

Фотопротокол у стоматології (презентація, дентальні фото чи відео) потрібні для:

  • документація стану ротової порожнини «до» та «після»;
  • проведення діагностики та фіксації клінічної ситуації;
  • комунікація з іншими фахівцями;
  • інформування пацієнта;
  • формування портфоліо стоматолога;
  • контроль якості та звітність;
  • фіксація нестандартних клінічних випадків тощо.

Види фотопротоколів у стоматології

Розрізняють три види фотопротоколу у стоматології:

  1. Макроестетика – на фото фіксується зубний ряд при різній міміці, в різних позах, а також постава пацієнта.
  2. Мініестетика — фотографуються крупним планом поверхня ясен, фісур та інше.
  3. Мікроестетика – на фото фіксується кожен зуб та його пошкодження.

Згода на фотопротокол у стоматології

Матеріали, отримані під час створення фотопротоколу у стоматології, мають бути конфіденційними. Зйомка має бути обґрунтованою, а лікар зобов’язаний відповісти на всі питання, які можуть виникнути у пацієнта.

Як правило, для проведення зйомки достатньо усної згоди на фотопротокол у стоматології. Проте є випадки, коли має бути письмова згода — підписання документа, складеного за встановленою формою.

Переваги фіксації діагнозу через фотопротокол

Фотопротокол у стоматології сьогодні застосовується дедалі частіше. Стоматологи встигли оцінити очевидний плюс такого нововведення, що перебуває у наочній демонстрації стану порожнини рота пацієнта на різних стадіях лікування.

Додатково варто зазначити, що цифрове протоколювання роботи зубного лікаря не вимагає від нього особливих навичок чи спеціальної підготовки. Немає цього процесу і протипоказань.

Є деякі плюси фотопротоколювання та для пацієнта. Людина має можливість наочно побачити позитивну динаміку лікування і перевіряти ще раз правильність дій стоматолога.

Питання відповідь

Навіщо стоматологу фотокамера?

Фіксування результатів “до” і “після” на фото, створюючи власне портфоліо – лише один приклад використання фотокамери в стоматології. Також дантист має можливість передати в лабораторію зразок кольору емалі пацієнта, щоб ортодонт підібрав відповідний відтінок.

Навіщо ортодонт фотографує зуби?

Фото стану зубних тканин дозволить стоматологу наочно пояснити, наскільки складна ситуація. Після лікування лікар може показати готовий результат. А на самому початку лікування фото допомагають ортодонту грамотно скласти план лікування.

Навіщо потрібний фотопротокол стоматологу?

Частково протоколювання ходу лікування зубів стане гарантією якісного виконання роботи. Також стоматолог має змогу продемонструвати пацієнтові власний рівень професійних навичок. В окремих випадках фотоматеріали про стоматологічне лікування використовують як докази відсутності лікарської помилки.

Написати коментар