Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Що таке гіпоплазія емалі: чому виникає, як проявляється та лікується?

Гіпоплазія емалі – це одна з найпоширеніших некаріозних патологій, яка зустрічається у дорослих та дітей різного віку. Вона проявляється порушенням структури захисного шару, через що зуби стають чутливими і більш схильними до утворення карієсу. Ми розповімо про причини виникнення цієї патології, симптоми, особливості лікування та профілактики.

Чому виникає гіпоплазія емалі у дітей?

Ця патологія розвивається на етапі внутрішньоутробного розвитку дитини або після народження, в період формування зачатків постійних зубів. Серед причин називають інфекційні захворювання матері, перенесений стрес під час вагітності, а також неправильне харчування, що призвело до авітамінозу та нестачі мікроелементів, необхідних для розвитку плода. Іноді гіпоплазія емалі молочних зубів виникає через резус-конфлікт дитини з матір’ю, наявність шкідливих звичок (паління, алкоголізм), а також прийом деяких препаратів під час вагітності.

Найчастіше гіпоплазія емалі в дітей віком спостерігається на постійних зубах. Це трапляється через порушення метаболічних процесів під час формування твердих тканин у зубах, що розвиваються, — у віці від 4 місяців до 3 років. Основні причини набутої форми гіпоплазії:

  • Недоношеність дитини чи складні пологи, що супроводжувалися асфіксією;
  • Перенесені інфекції у перші місяці життя;
  • Дистрофія чи складна форма рахіту;
  • Захворювання ШКТ чи ендокринної системи;
  • Травми голови або зубощелепної системи.

Ступінь виразності та форма прояву цієї патології залежить від того, що спричинило порушення процесу мінералізації твердих тканин і в якому віці це сталося. Батькам варто пам’ятати, що не можна ігнорувати будь-які порушення у структурі молочних зубів, адже їхнє випадання не вирішує проблему. Щоб зберегти зуби здоровими, важливо одразу звертатися до стоматолога.

Симптоми: як проявляється гіпоплазія емалі у дітей?

Основними клінічними проявами цього захворювання вважається порушення структури емалі чи поява її поверхні білих плям відразу після прорізування. Але розглядати симптоми потрібно ретельніше, враховуючи тип захворювання та способи прояву. За собою прояви виділяють місцеву і системну гіпоплазію. При місцевій спостерігається поразка одного, рідше двох зубів. Системна передбачає ураження всього зубного ряду чи групи зубів одного періоду мінералізації.

Важливо! Місцева гіпоплазія емалі найчастіше має дві причини: вивих молочного зуба, який травмував постійний зачаток, або інфекція. Невилікуваний вчасно молочний зуб може стати осередком інфекції, яка проникне у фолікул та порушує процес мінералізації. Патології можна уникнути, якщо вчасно звернутися до стоматолога та вилікувати карієс.

Розглянемо основні симптоми, що зустрічаються при гіпоплазії емалі молочних зубів:

  • Поява білих, жовтих чи коричневих плям;
  • Деформація коронки (нерівні краї, нарости, борозенки);
  • Часткова та повна відсутність емалі;
  • Підвищена чутливість зубів до холодної, кислої та солодкої їжі.

Це підступна патологія, що проявляється на пізніх етапах розвитку. Батьки зазвичай помічають її, коли з’являються візуальні ознаки: плями, нерівності на поверхні або борозенки. Стоматолог може виявити порушення набагато раніше та провести необхідне лікування: фторування чи ремінералізацію. Тому важливо регулярно приводити дитину до стоматології, не чекаючи прояву карієсу чи інших захворювань.

Гіпоплазія емалі: класифікація за формою

Цю патологію легко сплутати з іншими захворюваннями, адже вона по-різному проявляється. Ми розповімо про найбільш поширені форми, але нагадаємо, що діагностувати хворобу та призначати лікування повинен стоматолог.

  • Плями. Це найпростіша форма, яка вважається косметичною та не викликає дискомфортних відчуттів. Її легко розпізнати за наявності плям коричневого чи білого кольору.
  • Ерозія. Характеризується наявністю ушкоджень у вигляді лунок округлої форми. На дні чашеподібних заглиблень спостерігається витончення емалі або повна її відсутність. Через це зуби стають дуже чутливими до холодної, кислої або надто солодкої їжі.
  • Борозни, лінії, хвилі. Це ще одна форма прояву гіпоплазії емалі молочних зубів і набагато частіше за постійні. Ушкодження можуть бути поверхневими або глибокими, але мають характерну рису – вони розташовані горизонтально, тобто паралельно до краю.

У дітей, які перенесли серйозні захворювання в перші місяці життя, часто спостерігається комбінована форма, тобто одночасно косметичні та деструктивні ураження зубної тканини. Найбільш складною та хворобливою для пацієнта є апластична форма, яка виражається у повній або частковій відсутності захисного шару. Пошкоджені зуби мають жовтуватий колір, нерівну структуру та відрізняються підвищеною чутливістю.

Важливо! Уваги лікаря вимагає будь-який прояв цієї патології, чи то гіпоплазія емалі у немовляти, у якого прорізуються перші зубки, школяра в період зміни прикусу або підлітка з постійними зубами. Помітивши перераховані вище симптоми, батькам варто якомога раніше показати дитину стоматологу. Телефонуйте за номером 0800 335 869 і записуйтеся до найближчої клініки Mom’s.

Гіпоплазія емалі: діагностика та лікування

Це захворювання має яскраво виражені симптоми, тому лікар проводить диференціальний огляд: ретельно обстежує ротову порожнину, вивчає можливі причини порушення та вибирає метод лікування. На цьому етапі важливо підтвердити, що пацієнт не має карієсу або іншого захворювання, а саме гіпоплазії емалі. Лікування залежить від виразності патології та націлене на відновлення захисної тканини. Чим раніше ви звернетеся до стоматолога, тим вищий шанс зупинити деструктивний процес та зберегти цілісність емалі.

Основні методи лікування:

  • Ремінералізація та фторування – швидкі та безболісні процедури, які використовуються для усунення косметичних дефектів, відновлення структури та зміцнення захисної оболонки. Глибоке фторування дозволяє наситити тканини іонами фтору, магнію та кальцію. Після процедури зуби стають міцними та менш чутливими. Ці методи використовуються для лікування пацієнтів різного віку, включаючи гіпоплазію емалі у немовляти.
  • Пломбування застосовується для лікування гіпоплазії емалі постійних зубів у дітей, вираженої ерозіями (лунки, борозенки тощо). Пошкоджені ділянки очищаються і заповнюються пломбувальним матеріалом у колір коронки. Після цього шліфуються, щоб поверхня зуба була гладкою та красивою.
  • Протезування – метод, який застосовують для лікування найскладніших форм патології, коли спостерігається відсутність емалі чи сильне руйнування зуба. Щоб захистити оголений дентин від карієсу та подальшого руйнування, його покривають коронкою. Протезування допомагає повернути красиву посмішку і повністю позбутися болю та дискомфорту під час їди.

Це найпоширеніші методи боротьби з гіпоплазією емалі молочних та постійних зубів. Як лікувати – визначає стоматолог. Іноді достатньо ремінералізації, відбілювання чи шліфування поверхні. Але трапляються випадки, коли доводиться закривати пошкоджений зуб вініром, коронкою або зовсім видаляти. Щоб уникнути подібних сценаріїв, батькам варто подбати про профілактику захворювань, а при появі симптомів не зволікати зі зверненням до лікаря.

Профілактика: як уникнути гіпоплазії молочних зубів?

Більшість стоматологічних захворювань простіше запобігти, ніж вилікувати. Гіпоплазія стосується цього списку. Профілактика цієї патології ділиться на два етапи: період вагітності та після народження дитини. Щоб уникнути проблем, майбутній матері варто відмовитися від шкідливих звичок, правильно харчуватися та стежити за здоров’ям. У цей період варто уникати самолікування, а прийом будь-яких ліків узгоджувати з лікарем.

Після народження дитини всі поради щодо профілактики переходять до неї. Батьки повинні забезпечити різноманітне, збалансоване харчування, якісну домашню гігієну ротової порожнини та регулярне відвідування стоматолога. Починаючи з 1,5-2 років малюка потрібно регулярно, раз на 3-6 місяців, приводити в стоматологію на огляд та професійне чищення зубів. Це дозволить діагностувати проблему на ранньому етапі та вирішити її більш простими методами.

Поширені запитання:

Чи можуть зуби дитини повністю відновитись після гіпоплазії емалі?

Відновлення захисної оболонки залежить від рівня ураження. Існує багато методів лікування, які дають змогу повністю відновити захисний шар.

Які домашні методи догляду за зубами рекомендуються для дітей із гіпоплазією емалі?

Методи догляду за зубами підбирає стоматолог, залежно від форми патології та ступеня виразності. На ранніх етапах радять покращити раціон, підібрати пасту, що містить фтор, і змінити зубну щітку на м’якшу.

Наскільки часто ми повинні звертатися до стоматолога, якщо наша дитина має гіпоплазію емалі?

Частота візитів залежить від того, як відбувається захворювання. Дітям, які мають стоматологічні проблеми, радять приходити на огляд раз на 3 місяці або частіше, якщо в цьому є необхідність.

Чи може гіпоплазія емалі спричинити інші проблеми зі здоров’ям?

Зуби з пошкодженою емаллю стають надчутливими, доставляючи дискомфорт і болючі відчуття. У запущених стадіях зуби руйнуються, а їхня рання втрата призводить до проблем з прикусом, дикцією і навіть захворювань ШКТ через неякісне пережовування їжі.

Що спричиняє гіпоплазію емалі у дітей?

Ця патологія має безліч причин серед яких: генетична схильність, хвороби матері під час вагітності, а також серйозні захворювання дитини на перші місяці життя.

Гіпоплазія емалі молочних зубів: як лікувати?

Метод лікування підбирає стоматолог, залежно від віку пацієнта та виразності патології. Найчастіше застосовують мінералізацію, фторування, пломбування чи протезування.

Написати коментар