Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Способи вирівнювання зубів у дітей

Красиві рівні зуби у дітей і дорослих, даровані природою – величезна рідкість. А ось проблеми порушення прикусу зустрічаються досить часто. Виправити ситуацію нескладно, якщо вчасно звернутися до ортодонта і підібрати найбільш ефективний спосіб вирівнювання зубів. Про який метод мова? Відповідь буде залежати від декількох факторів, один з найважливіших серед яких – вік. Виправити прикус набагато простіше в молодшому дитячому віці, коли молочні зубки ще не змінилися на постійні.

Як зрозуміти, що потрібно вирівнювати зуби дітям

Про неправильному розташуванні щелеп (порушення прикусу) свідчать такі ознаки:

  • висунута вперед верхня щелепа;
  • розташування нижньої щелепи попереду верхньої;
  • зазори при змиканні щелеп;
  • візуально визначається скрученность зубів;
  • збільшені проміжки між зубами.

Якщо відхилення в розташуванні зубного ряду або при змиканні щелеп у дитини ви вже помітили, варто найближчим часом звернутися до лікаря. Фахівцю буде набагато простіше зробити випрямлення зубів у дітей в період 8-10 років, коли всі зуби вже прорізалися, але кісткова тканина залишається піддатливою для корекції їх розташування.

Причини порушення прикусу

Чому виникає порушення прикусу? Причини можуть бути різними – від генетичної схильності до впливу зовнішніх факторів на появу дефектів. Серед основних причин появи порушень:

  • молочні зуби були видалені занадто рано;
  • спадковість;
  • тривала тривалість періоду смоктання пустушки;
  • звичка смоктати великий палець руки;
  • відсутність або мінімальна кількість в раціоні дитини твердої їжі;
  • хвороби ясен;
  • захворювання дихальних шляхів, що викликає дихання через рот.

Проблеми можуть бути наслідком спадковості – якщо у обох батьків спостерігається порушення прикусу або форми зубів, то, швидше за все, такі ж складнощі очікують і дитини. Хоча винятки зустрічаються досить часто.

Як знизити ризик формування неправильного прикусу? Батькам варто бути уважними до звичок і перевагам своїх дітей. Відучувати дітей від шкідливого смоктання пальців і предметів, прищеплюйте з молодшого віку навички правильної гігієни порожнини рота (які допоможуть уникнути проблем і з зубами, і з яснами), включайте в харчування і м’які і тверді продукти для навчання жування, обов’язково відвідуйте стоматолога 2 рази на рік – для профілактичного огляду та бесіди. Такі прості і недорогі заходи допоможуть знизити ризик порушення прикусу до мінімуму.

Як вирівнюють зуби дітям: найефективніші способи

Як вирівняти зуби у дитини або дорослого? Ортодонти пропонують кілька варіантів лікування порушення прикусу. Який метод виправлення дефектів вибрати – варто вирішувати після детального огляду фахівцем. Багато в чому вибір способу залежить від віку пацієнта.

Виправлення прикусу молочних зубів

Найменші клієнти стоматологічних клінік найчастіше для виправлення прикусу отримують рекомендацію носити пластинку. Це апарат знімного типу, конструкція якого включає кольорову пластмасову основу і металеві гачки, гвинтики, пружинки. Лікар буде згодом коригувати розташування цих елементів, рухаючи зубний ряд в потрібному напрямку.

Коли можна починати носити пластинку? Такі системи показані ортодонтами для носіння з 6 років. Саме в цей час щелепи починають активно рости, основні молочні зуби вже прорізалися, а кісткова тканина все ще дуже податлива. Є навіть пластинки зі штучними зубами – для тих малюків, у яких молочні зуби з яких-небудь причин були вилучені. Завдяки такій конструкції вдається зберегти місце для росту постійних зубів і забезпечити правильний прикус в майбутньому без додаткової корекції.

Вирівнювання зубів у дітей 9 років

В період молочного та змінного прикусу для виправлення розташування зубних рядів лікар може призначити носіння трейнерів. Такі платівки (капи) надягають на обидві щелепи і мають осередки для кожного зуба. З допомогу трейнерів не тільки вирівнюється прикус, але і тренуються м’язи, які утримують в подальшому щелепи в покладеної позиції. Серед показань для носіння трейнерів – смоктання пальця і ​​сторонніх предметів, логопедичні порушення у дітей, порушення ковтання і носового дихання, нерозвиненість нижньої щелепи. Трейнери бувають двох типів:

  • початкові (м’які) – носять 6-8 місяців;
  • жорсткі (завершальний рівень) – носять від 6 місяців до року.

Трейнери надягають на певний час – на ніч і на 2 години в денний період.

Вирівнювання зубів у підлітків і дорослих

Починаючи з віку 12 років ортодонт може призначити елайнери – системи для носіння 22 години на добу, здатні впоратися з такими завданнями, як:

  • вирівнювання скрученности зубів;
  • зменшення міжзубних проміжків;
  • виправлення прикусу.

Елайнери прозорі, практично непомітні на зубах, створюються за індивідуальними зліпкам з використанням нових 3D-технологій. Але і коштує така конструкція дорожче, ніж більш прості аналоги.

Виправити прикус підліткам і дорослим допомагають і брекети, їх можна поставити в клініці Moms.

Ці системи є незнімними, їх носять цілодобово кілька місяців, протягом яких лікар проводить корекцію розташування зубів і зубного ряду. Брекети допомагають вирішити навіть найскладніші завдання – виправити форму щелепи, прикус, розташування зубів, прибрати проміжки між ними та ін.

Важливо розуміти – в період носіння знімних і незнімних систем вирівнювання зубів догляд за порожниною рота повинен бути максимально ретельно. Не забувайте очищати не тільки зуби і ясна, але і самі конструкції. Про те, як правильно стежити за їх чистотою, розповість лікар.

Написати коментар