Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Стадії розвитку карієсу

Каріес – одна з найбільш поширених в світі хвороб. Характеризується захворювання поступовим руйнуванням зуба, що супроводжується больовими відчуттями, появою неприємного запаху з рота. Карієс здатний стати причиною для розвитку більш серйозних хвороб і появи ускладнень. Саме тому при виявленні найменших симптомів хвороби необхідно відразу ж звернутися до стоматолога.

Дуже важливо виявити карієс в початковій стадії, адже чим більше запущена хвороба, тим тривалішим, дорогим і неприємним буде лікування. для того щоб вчасно лікар призначив лікування, будьте уважні до стану порожнини рота і регулярно звертайтеся до фахівця для профілактичного огляду.

Симптоми карієсу

Хвороба розвивається поступово і навіть початкова стадія карієсу займає певний час. Далеко не відразу з’являється біль і помітні оку темні плями на емалі. Як же зрозуміти, що пора йти до дантиста?

На початкових стадіях виявити карієс самостійно практично неможливо. Хвороба протікає непомітно, не викликає дискомфорту, видимих ​​змін тканини зуба. На поверхні зубів ще не видно пошкодження (може бути помітний легкий наліт). Виявити хворобу на ранніх стадіях допоможе аналіз відчуттів – зуби можуть почати більш яскраво реагувати на подразники, підвищується їх чутливість при впливі температури (наприклад, холодне морозиво або гарячу каву).

З плином часу при відсутності лікування карієс стає помітним і зовні. Виявляються його ознаки не відразу, а поступово. Кожна стадія карієсу має свої симптоми.

Серед найбільш простих для виявлення ознак розвитку карієсу можна визначити такі:

  • зміна кольору і структури зубної емалі;
  • утворення порожнин (дірок) в зубах, куди починає збиратися їжа;
  • ураження дентину, що супроводжується болем і підвищеною чутливістю;
  • неприємний запах з рота навіть після використання зубної пасти.

Симптоми карієсу можуть проявити себе в різній комбінації. Іноді на ранніх стадіях зуб вже починає боліти через підвищену чутливість, іноді – біль стає відчутна лише при початку пульпіту, коли зуб вже повністю зруйнований. Не варто експериментувати – звертайтеся до лікаря при перших же підозрах. Так зберегти зуб можна з найбільшою впевненістю.

Стадії карієсу

Початкова стадія карієсу характеризується наявністю темного або світлого плями на поверхні зуба. Воно може бути непомітно (розташоване в області між зубами або на внутрішній стороні зубного ряду). Карієс в стадії плями вважається найпростішою і легкої в лікуванні стадією, адже не вимагає серйозного стоматологічного втручання. Лікар проведе огляд і призначить заходи для відновлення і захисту емалі.

Наступна стадія хвороби – поверхневий карієс. Він надає руйнівний вплив на зубну емаль, зачіпає поверхневі шари дентину. На цій стадії відбуваються зміни структури поверхні зуба – на емалі з’являються нерівності, шорсткості, борозенки. Саме на цій стадії підвищується чутливість зуба, він починає реагувати на гаряче / холодне.

Розвиток карієсу зубів далі приводить до настання серединного карієсу. Ця стадія характеризується такими симптомами, як пошкодження глибших шарів дентину, що призводить до появи болю при прийомі їжі, вплив температури. Біль може відчуватися і без будь-якої причини.

Пізніші етапи карієсу пов’язані з істотним руйнуванням дентину і поширенням хвороби на кореневі канали. Глибокий карієс – найскладніша стадія захворювання, симптомами якої є:

  • гострий біль без будь-яких причин у будь-який час доби;
  • руйнування зуба, відкол його частин, помітне потемніння зруйнованих ділянок.

Як видно з опису стадій карієсу, визначити хворобу на ранніх стадіях практично неможливо. Візуально хвороба визначається вже пізніше, коли без лікування і установки пломби на зуб не обійтися. Перша стадія карієсу – невидима і практично не відчувається. Хочете вилікувати зуби своєчасно – проходите огляди з метою профілактики не рідше 2-х разів на рік. Особливо, якщо схильність до карієсу генетична, зуби піддаються постійному впливу агресивних чинників (куріння, алкоголь, температурні перепади і інші нюанси, які руйнують емаль).

Як визначити карієс в домашніх умовах

Виявити карієс самостійно допоможе самоспостереження. Щодня після проведення гігієнічних процедур проводите огляд видимих ​​поверхонь зубного ряду. Процес не займе багато часу, а незабаром будь зайве плямочка або нерівність будуть визначатися з перших миттєвостей огляду.

На що звертати увагу при огляді? На зубах не повинно бути плям будь-якого відтінку, шорсткостей будь-якої форми, борозен, ліній, виїмок. Особливу увагу приділіть важкодоступним для щітки ділянках зубного ряду і тим зубам, які раніше піддавалися лікуванню, мають пломби. При виявленні підозрілих симптомів найближчим часом зверніться до стоматолога, наприклад в клініку Moms.

Написати коментар