Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як навчити дитину чистити зуби: поради стоматолога

Правильний догляд за молочними зубами – запорука здорової та гарної посмішки у майбутньому. Тому завдання батьків якомога раніше познайомити дітей зі щіткою, пастою та стоматологом, який допоможе зберегти зубки здоровими та простежить за розвитком прикусу. Домашній догляд за ротовою порожниною у цьому процесі відіграє ключову роль, тому ми розповімо про те, як навчити дитину чистити зуби та робити це якісно.

Що потрібно для домашньої гігієни?

Для повноцінного догляду за порожниною рота потрібна щітка і паста, підібрані суворо за віком. Зубна щітка для дітей різних вікових груп відрізняється не тільки розміром ручки та голівки. Вони мають різну за висотою і жорсткістю щетину, яка делікатно, але ефективно очищає дитячу емаль, що не зміцніла, і масажує ясна. Більше інформації про вибір ви знайдете у нашій статті. Яку зубну щітку вибрати для дитини.

Зубна паста для дітей теж підбирається за віком, адже у процесі дорослішання змінюється структура емалі, а молочні зубки змінюються корінними. При виборі дитячих паст варто звертати увагу на абразивність, концентрацію фтору та вид консервантів. А також на наявність корисних компонентів: кальцію, сорбітолу та ферментів. Якщо хочете більше дізнатися про основні компоненти пасти, корисні речовини та особливості засобів для дітей різного віку, прочитайте статтю Як вибрати безпечну зубну пасту для дитини.

Яка техніка чищення зубів для дітей найефективніша?

Перш ніж говорити про методику та кількість рухів щіткою, ми хочемо донести батькам, що не варто чекати від дітей віком 6-7 років якісного чищення зубів. Вам доведеться стежити за процесом та допомагати. Це не означає, що до 6 чи 7 років дітям не потрібно давати до рук щітку. Навпаки — це потрібно зробити якомога раніше, але лише для того, щоб виробити корисну звичку.

Щоб навчити дитину чистити зуби, потрібно поділити цей процес на кілька етапів. Спочатку навчіть малюка обполіскувати рота і спльовувати пасту. Покажіть, скільки пасти потрібно використовувати – рисове зернятко для малюків до 2 років і горошинку для старших дітей. Після цього приступайте до техніки чищення і вчіться тримати щітку під кутом 45 градусів. Не навантажуйте дітей теорією, покажіть їм наочний приклад, взявши до рук щітку, або за допомогою відео на YouTube.

Вчимо дитину чистити зуби: покрокові дії

  • Помий руки з милом, сполосни рот кип’яченою водою, а щіточку водою з-під крана;
  • Видави на щітку горошину пасти;
  • Зімкни щелепи і широко посміхнися. Круговими рухами розподіли пасту по передній поверхні зубів;
  • Настав час вимітати каріозних монстрів. Змітай щіточкою від ясен до краю зубів по 10 разів на одному місці. Пройди передню та задню поверхню всіх зубів;
  • Якщо в роті зібралося багато піни — сплювай, а не ковтай;
  • Широко відкрий рот і прочисть жувальну поверхню верхньої та нижньої щелепи. Проводь щіткою вперед і назад по 10 разів з кожного боку;
  • Зімкни щелепи, постав щітку за щічку і проводи спіральними рухами від далеких зубів до передніх.
  • Прополощи рот чистою водою. Помий щіточку і залиш сохнути в стаканчику.

Як навчити чистити зуби однорічну дитину?

Догляд за гігієною ротової порожнини варто починати відразу після прорізування першого молочного зубика. Спочатку його потрібно чистити силіконовим напальчником із м’якими зубцями. Силіконова щітка дбайливо знімає наліт і масажує ясна, полегшуючи прорізування. Використовувати таку щіточку потрібно щодня вранці та ввечері. Якщо робити це регулярно, у вас не виникне питання, як навчити чистити зуби однорічної дитини, адже ця процедура стане частиною щоденної гігієни.

Після року силіконовий напальчник можна змінити на звичайну щітку. До віку 1,5-2 роки діти зазвичай починають виявляти інтерес до процесу, забираючи у батьків щітку. Для цього періоду потрібно придбати щіточку з обмежувачем та показати малюкові як її використовувати. У цьому віці треба вчити дітей обполіскувати рота і спльовувати рідина. Найкраще це робити в ігровій формі, коли малюк приймає ванну. Привчайте дитину до самостійної гігієни якомога раніше, але обов’язково допомагайте завершити процедуру.

Як навчити дитину чистити зуби: робочі лайфхаки:

  • Дзеркало. Діти не завжди бачать себе у дзеркалі, яке висить у ванній, тому не можуть стежити за рухом щітки, а процес їм швидко набридає. Щоб урізноманітнити процес, встановіть настільне дзеркало або табурет під ноги, за допомогою якого малюк дотягнеться до основного дзеркала.
  • Таймер – найпростіший і найнадійніший спосіб контролювати час. Як таймер можна використовувати годинник з будильником, пісочний годинник або програму на смартфоні. Таймер допоможе простежити, щоб процедура тривала щонайменше 3-5 хвилин.
  • Календар чищення допоможе зацікавити дітей та виробити звичку. Календар корисних навичок можна купити, роздрукувати чи намалювати самим. Головне, щоб дитина відзначала в календарі ранкову та вечірню процедуру. Для позначок можна використовувати наклейки, кольорові штампи або маркер.
  • Різноманітність. Діти охочіше йдуть чистити зуби, коли вони мають вибір із кількох щіток і паст. Тому купіть кілька щіток з різними персонажами та запитуйте у дитини, хто сьогодні їй допомагатиме боротися з карієсом.

 

Як перевірити якість домашньої гігієни?

Зазвичай батьки оцінюють якість чищення зубів після того, як довго дитина провела перед дзеркалом або, наскільки чітко виконувала рухи щіткою. Обидва варіанти є неефективними, адже не існує регламентованого часу чи методики чищення, яка б гарантувала 100% видалення нальоту. Єдиний спосіб перевірити ефективність домашньої гігієни ротової порожнини – це кольорові індикатори. Вони забарвлюють наліт у яскравий колір, показуючи проблемні зони.

Індикатори бувають у вигляді крапель, ополіскувача та таблеток. Найбільш зручними для домашнього використання є ополіскувачі. Вони універсальні та підходять дітям від 1 року. Ці індикатори безпечні та прості у використанні. Рідину потрібно налити в мірну склянку або кришечку до позначки (зазвичай це 10 мл) і прополоскати зуби протягом 30 секунд. Малюкам, які не вміють спльовувати, індикатор можна нанести за допомогою ватної палички. Яскраві плями на емалі покажуть, у яких зонах потрібно докладати більше зусиль.

Індикатори у вигляді таблеток не менш зручні, але їх радять застосовувати дорослим та дітям старше 9 років. Таблетки мають вагому перевагу перед ополіскувачами, адже вони показують давність нальоту, забарвлюючи різні відтінки. Свіжий наліт (до 12 годин) буде пофарбований рожевим кольором, а давніший у різні відтінки синього. Пігулки допоможуть перевірити, як дитина стежила за гігієною, будучи в таборі чи гостях у бабусі. Індикатори особливо корисні для тих, хто носить брекети, елайнери, дужки або має проблему скупченості зубів.

Чи потрібно дітям професійне чищення зубів?

Застосування індикатора зазвичай показує, що після ретельного чищення на емалі залишаються яскраві плями. Це твердий наліт та зубний камінь, який неможливо видалити в домашніх умовах. Для цього потрібно привести дитину до дитячої стоматології Mom’s на професійну гігієну ротової порожнини. Це швидка та безболісна процедура, яку можна поєднати з першим походом малюка до клініки та знайомства з лікарем.

Професійну гігієну потрібно робити всім дітям, починаючи з 2,5 років, з регулярністю 3-6 місяців або частіше, якщо на емалі з’явилися плями або пігментований наліт у прикореневій зоні. Ця процедура знижує ризики розвитку карієсу, тим самим допомагаючи зберегти зубки здоровими та красивими. Тому не гайте часу, телефонуйте за номером 0800 335 869 і записуйте дитину до найдобріших стоматологів Києва.

Написати коментар