Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як підготувати дитину до відвідування стоматолога

Страх перед відвідуванням стоматолога в деяких випадках зберігається на все життя. Саме тому, збираючись відвести дитину до лікаря, важливо не злякати його, а налаштувати позитивно. Адже нічого страшного в кабінеті дантиста немає, а відвідування допоможе зберегти зубки красивими і здоровими надовго.

Як підготувати дитину до лікування зубів, якщо є біль? Поясніть дитині, що доктор допоможе позбутися від неприємних відчуттів і біль пройде. Не варто застерігати юного пацієнта заздалегідь – фрази «боляче не буде», «це не страшно», «треба потерпіти» краще забути назавжди.

Як підготувати дитину до походу до стоматолога? Багато в чому підготовка залежить від віку чада. Йдучи на прийом з малюком, можна придумати цікаву казку або історію про те, що зубки дуже хочуть вирости великими і красивими і для цього їм терміново треба з’їсти спеціальну кашу, яка є в кабінеті лікаря. Зацікавити малюка нескладно – можна відправитися до лікаря для того, щоб похвалитися красивими зубами, почистити їх. Враховуйте особливості характеру свого малюка. Тоді перший похід дитини до стоматолога точно буде вдалим і залишить після себе тільки приємні враження та спогади.

Що робити, якщо дитина вже бував в клініці і знає, що відвідування крісла лікаря не завжди приємно? У таких ситуаціях слід провести попередню бесіду у відповідність з віком дитини. Старшим дітям варто пояснити, що відвідування лікаря – необхідність, від якої безпосередньо залежить його здоров’я, можливість жити без болю, є улюблені продукти, красиво посміхатися. Якщо у дитини залишаються побоювання – пообіцяйте, що мама і тато будуть залишатися поруч і простежать, щоб йому було комфортно.

Що робити, якщо дитина боїться стоматолога

Підготовка до прийому лікаря малюка, який ще ніколи не був в стоматологічному кабінеті, не повинна викликати проблем. Для дитини це відвідування в новинку, він ще не знає, як працює доктор. Саме тому важливо провести візит так, щоб неприємних вражень не залишилося – батькам набагато простіше буде організувати наступні відвідування.

Але як завести дитину до стоматолога, якщо перший візит залишив неприємні враження і малюк не хоче його повторювати? На жаль, такі обставини – не рідкість. Біль, дискомфорт, руки сторонньої людини в роті – причин для небажання знову йти до лікаря може бути багато.

Відкладати візит, в будь-якому випадку, не варто, адже час – ворог здоров’я зубів. Якщо батькам не вдається самостійно умовити дитину на відвідування лікаря, можна звернутися за допомогою до психолога, який, ознайомившись з характером і індивідуальними особливостями дитини, знайде кращий підхід для вирішення проблеми.

Як заспокоїти дитину перед стоматологом, якщо він боїться болю? Найпростіший і найдієвіший рада – пояснити, що біль можна прибрати спеціальними засобами. Для самих маленьких діток є смачні яскраві гелі, якими змащують зубки і вони не болять, для діток постарше – анестетики в формі спрею. Не варто розповідати про уколи та інші лякають речі – так дитину не заспокоїти. Оптимальне рішення для візиту до лікаря, якщо дитина боїться бормашини або самого процесу лікування – попередня консультація, знайомство з доктором, адаптація. Піти до лікаря можна всією сім’єю – так малюк буде відчувати підтримку і спокій. Присутність батьків у разі страху обов’язково і під час лікування – мама або тато можуть перебувати в зоні видимості малюка перед кріслом.

Якщо має бути серйозне лікування, а дитина сідає в крісло зі страхом – варто розглянути альтернативні способи лікування. Крім місцевого знеболювання професіонали запропонують седацию або лікування зубів уві сні. Процедура введення в сон безболісна і не викликає страху у дітей. Залежно від складності лікування такої «наркоз» може використовуватися від декількох десятків хвилин до декількох годин. Дитина засинає в кріслі лікаря і прокидається з уже здоровими зубками.

Коли показано загальне знеболювання або лікування уві сні? Ситуації можуть бути різними:

  • дитина дуже боїться, а чекати його готовності до лікування – немає часу;
  • належить дуже велика робота лікаря для лікування декількох зубів;
  • у дитини сильний блювотний рефлекс і працювати свердлом і інструментами без знеболювання неможливо.

Отже, як підготувати дитину до лікування зубів без страху і погроз? Розповісти, що всі люди відвідують стоматолога (так-так, і тато з мамою теж). Розкажіть, що доктор уважно огляне зубки, щоб побачити, які вони красиві й рівні. Поясніть, що ви весь час будете поруч і нікуди не підете.

Починати підготовку до відвідування стоматолога не варто в вечір перед заходом – краще зробити це заздалегідь. Якщо дитина старшого віку відмовляється йти на прийом, аргументуючи свою відмову страхом – запитайте у нього – чому він боїться, адже лікар не робить нічого жахливого і не заподіює біль. Лікар, навпаки, піклується про здоров’я і допомагає зберегти зуби красивими.

Іноді на те, щоб дитина звикла до стоматолога і перестав боятися крісла, йде кілька місяців. Якщо перший візит виявився невдалим – уважно поставтеся до вибору клініки і фахівця для подальшого лікування. Познайомте дитину з доктором і кабінетом, продемонструйте йому, що такі візити не несуть ніякої небезпеки. Якщо ж часу на адаптацію немає і лікування необхідно проводити терміново – не бійтеся знеболювання. Воно безпечно для малюка і допоможе вирішити безліч психологічних проблем і позбутися від страху.

Відвідайте дитячу стоматологію Moms в Києві.

Написати коментар