Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як швидко полегшити зубний біль?

05.03.2020

Коли болять зуби, пропадає інтерес до життя і з’являється тільки одне бажання — скоріше позбутися від неприємних відчуттів. Ниючий зуб не дає повноцінно висипатися, продуктивно працювати, нормально приймати їжу. Часто зубний біль супроводжується набряком щоки, підвищеною температурою тіла, занепадом сил. Не варто терпіти хворобливі відчуття, адже не вилікуваний зуб може призвести до серйозних ускладнень.


Однак трапляється так, що гостра біль вражає раптово і немає ніяких сил винести її. Раптовий зубний біль просто збиває з життєвого ритму, постійно нагадуючи про себе. Нестерпні відчуття виявляються не тільки вдень, але і вночі, виснажуючи людину. Спочатку біль може турбувати лише в районі щелепи, але при серйозних проблемах або несвоєчасному зверненні до фахівця переходить у вухо і голову. В такому випадку використовуйте дієві домашні засоби, які полегшать стан і допоможуть дочекатись моменту відвідування лікаря.

Обставини, що провокують біль

Хворобливі відчуття можуть виникати з різних причин. Найчастіше зубна біль безпосередньо пов’язана із запальними процесами. Трохи рідше причиною страждань стають травми й особливості будови зубів.

До найбільш поширених факторів відносять:

  • Карієс. Ця хвороба найчастіше стає причиною зубного болю. Спочатку слабкі больові відчуття, які виникають тільки під час прийому гарячої або холодної їжі. З часом біль наростає, вона не стихає навіть у стані повного спокою. Занадто тонка зубна емаль. Додатковим чинником, що підсилює біль, є мікротріщини на її поверхні.
  • Пульпіт. Захворювання є прямим наслідком невилікуваного вчасно карієсу. У цьому випадку біль виникає періодично, найчастіше по ночах.
  • Періодонтит. Гострий запальний процес, викликаний інфекцією. Якщо не звернутися до стоматолога, то не виключено виникнення кісти. Біль пульсуюча, дуже сильна, загострюється при механічному впливі на уражений зуб.

Ще одна причина болю – погано запломбований зуб. Під пломбу потрапляють мікроорганізми і частинки їжі, в результаті чого починається запалення.
Що ж потрібно зробити для зняття болю? Звичайно, відвідати стоматологічну клініку. Але, якщо відчуття нестерпні чи візит до лікаря на деякий час треба відкласти?

Як швидко вгамувати зубну біль вдома?

Є кілька основних способів усунути зубну біль в домашніх умовах:

  • прийом знеболюючих препаратів;
  • використання народних засобів;
  • масаж.

Кожен із способів має свої переваги та недоліки, а також протипоказання.

Знеболюючі засоби

Перед прийомом ліків, потрібно уважно ознайомитися з інструкцією. Якщо є протипоказання, потрібно постаратися знайти заміну того чи іншого засобу.

  • Анальгін. Але пам’ятайте, що більше чотирьох таблеток протягом доби приймати не можна. Щоб посилити знеболюючий ефект, не ковтайте таблетку, а покладіть її на ниючий зуб або запалену десну. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією, вкладеною в упаковку з ліками, зверніть увагу на протипоказання до вживання препарату.
  • Кеторол. Дуже сильний препарат, але ефективність його знижується, якщо не дотримуватися важливого правила – таблетку слід запивати великою кількістю води.
  • Нурофен. Препарат не тільки пригнічує біль, але і зупиняє запальний процес. Не можна приймати при захворюваннях печінки.
  • Найз. Найсильніший медикамент у цьому списку. Біль знімає за кілька хвилин, дія зберігається до 8 годин. Категорично забороняється приймати вагітним жінкам!

Якщо дотримуватися дозування і правил прийому, то кожен з цих медикаментів допоможе при сильних больових відчуттях.

Природні засоби від зубного болю

Ці методики зняття больових відчуттів використовуються вже не одне десятиліття. Вони заслужили популярність завдяки ефективності, дешевизні і безпеці.

  • Хорошою невідкладною допомогою стане йодна сітка на щоку кілька разів на день, а перед цим слід добре прополоскати і продезінфікувати рот горілкою. Рекомендується додатково змочити в йоді тампон і затиснути між зубів. Тримати компрес до тих пір, поки не настане спокій.
  • Найбільш легким і найдешевшим засобом виступає морська сіль. Приготовлений розчин, змішаний з содою і кількома краплями йоду, заспокоїть на час біль і знезаразить слизову рота.
  • Врятувати від мук може і звичайний перекис водню. Антисептичний препарат застосовується зовнішньо для полоскань і примочок. При гострому болю дозволено потримати розчин кілька хвилин, але ні в якому разі не ковтати.
  • Полоскання рота протизапальними настоями, як правило, показує позитивні результати. Заспокійливу дію має відвар ромашки. Візьміть 2 чайні ложки сухих квітів і залийте їх окропом, витримайте отриману рідину 20 хвилин на водяній бані. Остудіть і полоскайте рот теплим відваром, намагаючись тримати рідину в області хворого зуба. Також спробуйте використовувати звіробій, м’яту, мелісу і календулу.
  • Простий, але дієвий спосіб — полоскання рота содовим розчином. Для приготування засобу насипте в склянку з теплою чистою водою 1 чайну ложку соди і ретельно перемішайте. Додайте туди ж п’ять крапель йоду, якщо немає алергії на цю речовину. Полоскайте ротову порожнину таким розчином 8-10 разів на день.
  • Гвоздичне масло. Є ефективним засобом при зубному болі і гнійних запаленнях. При цьому масло наносять на марлевий тампон, який поміщають на зону десни хворого зуба.
  • До ефективного і безпечного народного засобу відносять прополіс. Природний антисептик сприятливо впливає на запалення в натуральному вигляді або у вигляді спиртової настоянки. Шматочок речовини, прикладеної до запаленого вогнища, зніме ниючу біль протягом півгодини. Для приготування розчину для полоскання беруть спиртову настойку, розбавлену водою.
  • Сало. Шматочок продукту розміщують між ураженим зубом і щокою. Тримати потрібно не менше 20 хвилин. Біль проходить приблизно через півгодини. Зверніть увагу, що якщо сало вкрите сіллю, то його потрібно промити перед використанням.
  • Подорожник. Потрібно не листя рослини, а коріння. Він ретельно промивається, після чого прикладається до зуба. Біль стихає через півгодини.
  • Суміш часнику і цибулі. Для приготування засобу потрібна третина цибулини, 4 зубчики часнику. Інгредієнти ретельно розминаються і змішуються. Кашка, що вийшла прикладається до зуба, після чого закривається ватою або марлею. Засіб добрий тим, що не тільки знімає зубний біль, але і вбиває бактерії в порожнині рота, усуваючи запалення.

Єдине протипоказання у народних засобів – алергія на будь-які компоненти. У разі виникнення негативної реакції, слід випити антигістамінний препарат.

Масаж

Методик точкового масажу багато, ми розглянемо найефективніші. Основне правило проведення будь-якої такої «процедури» – м’якість дотиків. Все робиться подушечками пальців, без сильного натиску.

  • Кубиком льоду водимо по місцю з’єднання великого і вказівного пальця тієї руки, з боку якої знаходиться хворий зуб. Зазвичай вистачає 5 хвилин, при необхідності масаж можна повторити. Найкращий метод, котрий допомагає при раптовій гострій зубній болі, викликаної дуже гарячою їжею.
  • На нижній щелепі шукаємо місце, яке розташоване під ураженим зубом. Закриваємо рот, і кілька разів м’яко натискаємо на цю точку.
  • Середина носогубного трикутника містить безліч нервових закінчень. Вплив на них допомагає впоратися не тільки із зубною, але і менструальною болю. Подушечкою вказівного пальця здійснюємо плавні кругові рухи, процедура займає 5-6 хвилин.

Всі заходи, перераховані вище, допомагають зменшити зубний біль, але першопричину вони не усувають. Щоб назавжди забути про проблеми з зубами, слід відвідувати зубного лікаря раз в 6 місяців, а також вчасно лікувати карієс та інші стоматологічні захворювання!

Тонкощі самостійної терапії

Як не ускладнити ситуацію і що неприпустимо робити при лікуванні зубного болю.

  • Не допускати потрапляння їжі на хворий зуб.
  • Ретельно видаляти залишки їжі.
  • Не лягати, інакше циркуляція крові активується, що збільшить дискомфорт.
  • Не прогрівати і не охолоджувати щелепу.

Описані способи, звичайно, не вилікують хворий зуб, але значно полегшать стан. Рецепти, перевірені часом, принесуть ефект лише на деякий час. Тому затягувати з консультацією фахівця небезпечно для здоров’я. При першій можливості відвідайте надійного стоматолога, який позбавить вас від хворобливих відчуттів.
Стежте за здоров’ям, регулярно проходьте огляд у зубного лікаря, не нехтуйте правилами гігієни, – і ви забудете про біль, а ваша усмішка буде сяяти красою. Сучасне лікування проходить швидко і безболісно, не дає приводу для неспокою і страху.

Коментарі
Марія Іванова
12.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Іван Петрович
11.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Написати коментар