Записатися на прийом
Безкоштовний контакт-центр

Біль у молочних зубах: чому виникає і як допомогти дитині?

Існує думка, що молочні зуби не мають коріння та нервових закінчень, тому скарги дитини на біль багато батьків сприймають із подивом. Хоча анатомічно молочні зуби і відрізняються від корінних, вони все ж таки мають нерви, які провокують хворобливі відчуття. Ми розповімо, чому виникає біль у молочних зубах та як допомогти дитині.

Чим особливі молочні зуби?

Перші зубки анатомічно відрізняються від постійних більш тонкою емаллю та меншим шаром дентину. При цьому обсяг м’яких тканин (пульпи) у дитячих зубах більший, ніж у дорослих. Тому у дітей поверхневий карієс швидше переростає у пульпіт – запалення м’яких тканин. Невелика цятка на емалі за кілька місяців може сильно зруйнувати коронку і стати причиною нестерпного болю. Ось чому так важливо дотримуватись правил домашньої гігієни і регулярно приводити дитину в стоматологію. Подивіться, як розвивається карієс від чорної плями до пульпіту.

Чому болять зуби у дитини: основні причини

Батькам потрібно розрізняти природу болю – коли і чому вона виникає. Якщо неприємні відчуття з’явилися під час їжі або відразу після їжі, потрібно ретельно прополоскати рот і почистити зубки. Важливо використовувати зубну нитку, адже дискомфорт може виникнути через шматок їжі, що застряг, який тисне на міжзубний сосочок. Якщо біль виник раптово, коли дитина спала або гралася, її потрібно якнайшвидше відвести до стоматолога. Адже болючі відчуття виникають через стоматологічні захворювання, які вимагають негайного лікування.

Основні причини болю зубів у дітей:

  • Карієс – часта причина зубного болю у дітей та дорослих. Він викликає підвищену чутливість емалі та неприємні відчуття під час пережовування їжі.
  • Гіперчутливість зубів проявляється сильною реакцією на солодку, кислу, холодну чи гарячу їжу. Ця проблема виникає через порушення мінерального складу емалі і вирішується за допомогою ремінералізації.
  • Періостит – це запалення окістя, яке в народі називають флюсом. Це захворювання викликає ниючий біль, підвищення температури тіла, а іноді і набряк щоки. Болючі відчуття загострюються при натисканні на ясна, тому дитина може відмовлятися від їжі.
  • Пародонтит та інші запалення ясен маленькі діти сприймають як зубний біль. Захворювання ясен проявляються почервонінням, набряканням м’яких тканин, котрий іноді кровотечею.
  • Травма – очевидна причина появи больових відчуттів. Якщо скарги у дитини з’явилися після падіння чи удару головою, потрібно уважно оглянути зубки: чи немає почервоніння, тріщин чи сколів. Можливо, один або кілька зубів стали рухливими. У кожному з цих випадків слід звертатися до стоматолога.

Одна з головних причин виникнення болю у молочних зубах – це пульпіт, тобто запалення нервово-судинного пучка. У цій статті ми розповідали чому виникає це захворювання, як діагностується та лікується. Діти гострий пульпіт швидко перетворюється на хронічну форму, яка протікає безсимптомно. Тому важливо реагувати на перший прояв болю та одразу вести дитину в стоматологію. Пам’ятайте, що пульпіт самостійно не проходить, навіть якщо біль затих.

У дитини болить зуб, що робити?

Найпростіший і найдієвіший спосіб полегшити страждання дитини — відвести його до стоматолога. Але зубний біль підступний і часто застає в нічний час, у вихідні або коли ви перебуваєте за містом. Ми розповімо, як допомогти дитині, якщо немає можливості звернутися до лікаря.

Перша допомога при зубному болі у дітей:

  • Огляньте ротову порожнину малюка, використовуючи ліхтарик;
  • Почистіть зуби, видаляючи залишки їжі з міжзубних проміжків;
  • Якщо є почервоніння та припухлість ясен, прополощіть рот сольовим розчином;
  • Дайте знеболюючий засіб – “Нурофен”, “Ібуфен” або інше;

Як зробити сольовий розчин?

Розведіть 1 чайну ложку морської чи кухонної солі у склянці (200 мл) кип’яченої води. Остудіть розчин до кімнатної температури та дайте дитині прополоскати рот. Малюкам, які ще не вміють спльовувати, цим розчином можна протирати ясна.

 

Знеболювальні препарати у вигляді гелів, таблеток або суспензій часто швидко знімають біль. Не потрібно сприймати це полегшення як вирішення проблеми. Аналгетики – це короткочасна допомога, необхідна для того, щоб привести дитину до стоматолога. Не відкладайте візит до клініки, адже напад нестерпного болю може повернутися будь-якої миті.

Що робити не варто?

Існує безліч народних засобів, покликаних полегшити зубний біль. Серед них холодні та теплі компреси, антисептики, різні розчини для полоскання. У деяких випадках ці методи допомагають зняти болючі відчуття, але можуть сильно посилити проблему. Розглянемо основні народні засоби:

  • Холодний компрес може принести полегшення, але діє він локально і короткочасно. Його головне завдання – знизити кровообіг у місці удару чи забиття. На зубний біль холодний компрес діє лише в деяких випадках і те до того моменту, поки його прикладають. Варто лише усунути компрес, кровообіг стрімко збільшується, що веде до посилення больових відчуттів.
  • Теплий компрес прикладати не потрібно, якщо ви не знаєте причини хворобливих відчуттів. Можливо, у дитини інфекційне зараження або спостерігається клінічний прояв давнього запалення. Прикладаючи теплий компрес, ви підвищуєте кровообіг у тканинах, сильно посилюючи ситуацію.
  • Антисептики. Хлоргексидин, Мірамістин та різні спиртові розчини ніяк не впливають на прояви больових відчуттів, тому не варто їх використовувати без рекомендації лікаря.

Якщо при огляді ротової порожнини ви помітили сильне руйнування коронки, не намагайтеся закрити каріозну порожнину ваткою, нанести гель всередину або розфарбувати таблетку. Дайте малюкові анальгетик і якомога раніше приведіть до стоматолога.

Як уникнути проблем із молочними зубами?

Щоб зберегти перші зубки малюка до моменту природної зміни, дотримуйтесь двох умов:

  • Слідкуйте за якістю домашньої гігієни;
  • Раз на 3-6 місяців приводьте до стоматолога.

У більшості випадків карієс у дітей розвивається через низьку якість або відсутність домашньої гігієни, а це відповідальність батьків. Купити смачну пасту і щітку з улюбленим персонажем – мало. Завдання батьків – навчити дитину правильно чистити зуби, користуватися флоссом та ополіскувачем. Двічі на день батьки повинні стежити за процесом чищення та при необхідності дочищати зубки. Щоб перевірити якість домашнього догляду, можна використовувати індикатори нальоту як ополіскувача або таблеток.

Регулярні візити до стоматології – другий аспект правильного догляду за молочними зубами. Раніше ми говорили, що через анатомічні особливості перші зубки швидше руйнуються під впливом карієсу. Профілактичні огляди дозволяють виявити карієс ще на етапі білої плями та зупинити її розвиток. Чим раніше ми помітимо проблему, тим простіше і безболісніше буде лікування. Поверхневий карієс, наприклад, можна вилікувати без бормашини.

Регулярні візити до клініки дозволяють запобігти багато стоматологічних захворювань. У нас є кілька процедур для профілактики карієсу:

  • Герметизація фісур дозволяє закрити природні борозенки на жувальній поверхні зубів спеціальним герметиком. Саме в цих поглибленнях накопичується їжа, розмножуються бактерії і як наслідок утворюється карієс.
  • Професійна гігієна – обов’язкова процедура для дітей та дорослих. Вона дозволяє зняти весь зубний камінь та пігментований наліт, роблячи зубки білими, а дихання свіжим.
  • Фторування – швидка та безболісна процедура, покликана наситити емаль іонами фтору та мінералами. Вона ефективно зміцнює емаль, знижує чутливість і стирання, а головне – зупиняє розвиток каріозного процесу в початковій стадії.

З правильним домашнім доглядом та регулярними візитами до стоматолога ваша дитина ніколи не відчує пронизливого зубного болю і не почує роботу бормашини. Записуйтесь до добрих стоматологів Києва вже зараз — ми допоможемо зберегти молочні зубки здоровими. Телефонуйте за телефоном: 0800 335 869.

Написати коментар