Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Бруксизм у дітей: дізнайтеся про причини, симптоми та методи лікування

Бруксизм – це мимовільне скрипіння зубами уві сні, обумовлене спазмом жувальної мускулатури. Він частіше простежується під час нічного сну, зрідка вдень. Дослідження показують, що цей синдром зустрічається у 10-15% дорослих людей та більше 50% дітей віком до 7 років. Спазми мають різну тривалість від 10 секунд до кількох хвилин. Цю проблему не можна ігнорувати, адже тривале скрипіння зубами уві сні у дітей призводить до стирання емалі, травмування м’яких тканин ротової порожнини, порушення прикусу, а також раннього випадання зубів.

Увага, міф! Довгий час вважалося, що скрип зубами уві сні є ознакою глистової інвазії. Як це пояснювалося: вночі гельмінти активно розмножуються та дратують нервову систему. Вченим не вдалося довести зв’язок між глистною інвазією та нічним скрипінням зубами. Тому не варто боротися із бруксизмом протиглистовими препаратами. Краще відведіть дитину до стоматолога.

Як розпізнати бруксизм, якщо дитина спить окремо?

У багатьох дітей бруксизм залишається непоміченим, адже батьки не чують скрипіння зубами уві сні. Але існує низка непрямих симптомів, які свідчать про наявність цієї проблеми:

  • У дитини болять зуби чи щелепи;
  • Чути хрускіт або клацання, коли замикаються щелепи;
  • Видно потертості, сколи або тріщини на емалі;
  • З’явилися ранки на щоках та язику;
  • Зуби стали чутливими до перепаду температур, кислої та солоної їжі;
  • Вранці болить голова, малюк виглядає стомленим, наче не спав.

Якщо у вашої дитини є кілька цих симптомів — зверніться до стоматолога. Перевірити здогади також можна за допомогою спеціальної програми, яка записує гучні звуки протягом ночі. Встановіть таку програму на смартфон і поставте її на ніч біля дитячого ліжечка. Додаток запише, що відбувалося вночі, а ви дізнаєтеся, скільки разів і як довго малюк скрипів зубами. Пізніше ця програма допоможе перевірити ефективність лікування.

Бруксизм у дітей: основні причини

У дорослих людей бруксизм виникає на тлі неврологічних та психологічних захворювань, розладу сну, а також ряду стоматологічних патологій. У дітей цей синдром пов’язують із кількома факторами:

  • Емоційне навантаження;
  • прорізування молочних зубів або зміною на корінні;
  • Неправильним прикусом та іншими стоматологічними патологіями;
  • Спадковою схильністю.

Діти частіше скриплять зубами, адже мають нестабільний психоемоційний стан. Незміцніла психіка не може впоратися з емоційними навантаженнями, тому накопичені за день емоції та переживання провокують скорочення м’язів. Часто цей синдром з’являється після конфлікту з однолітками, стресових ситуацій, переходу в іншу школу або дитячий садок. Ще одна причина бруксизму в дітей віком — надмірна емоційна активність, викликана іграми чи переглядом мультфільмів перед сном.

Скрипіння зубами уві сні у дітей найчастіше спостерігається в період прорізування зубів. Вдень дитина може почухати ясна гризунком, іграшкою, яблуком або бубликом. Вночі такої можливості немає, тож дискомфорт у яснах провокує скорочення м’язів. У багатьох дітей нічні скрегіт зубами проходять без втручань лікаря. Але якщо дитина скаржиться на зубний біль, ви помічаєте запалення ясен чи пошкодження емалі – негайно зверніться до стоматолога.

Стоматологічні причини появи бруксизму

Існує безліч стоматологічних патологій, які призводять до нерівномірного навантаження жувальних м’язів. Перенапруження зубощелепної системи протягом дня провокує мимовільне скорочення м’язів вночі. Бруксизм у дітей виникає через неправильний прикус, щільне розташування зубів та інших патологій зубного ряду. Іноді нічний скрегіт виникає після встановлення занадто великої коронки або високої пломби.

Бруксизм: як відбувається лікування у дітей?

Раніше ми з’ясували, що скрип зубами уві сні виникає з різних причин, тому єдиної тактики лікування не існує. Залежно від причини виникнення цього синдрому застосовуються різні методи лікування: стоматологічні, психотерапевтичні, медикаментозні, а також фізіотерапія. Спочатку варто звернутися до стоматолога, щоб унеможливити або виправити патології зубощелепної системи. Якщо прорізування зубів спровокувало бруксизм, лікування в дітей віком не проводиться. У нормі синдром проходить віком 7 років, іноді триває до закінчення природної зміни молочних зубів.

 

Каппа при лікуванні бруксизму

Щоб захистити зубки від пошкодження емалі, може призначити стоматолог нічну капу. Індивідуальні каппи виготовляються з біопластику по зліпку пацієнта. Важливо: капа не лікує бруксизм, але захищає зуби та м’які тканини від наслідків. Вона запобігає тертю зубів, тому зникає скрегіт, зменшується напруга на щелепу, емаль залишається цілою. Також каппа запобігає зміщенню зубів, тому є профілактикою порушення прикусу.

Якщо скрипіння зубами уві сні спровоковане емоційним перенапругою, дитину варто відвести до невролога чи дитячого психотерапевта. Фахівець визначить, що турбує малюка, допоможе позбутися стресу та покращити психоемоційний стан. Іноді лікар призначає прийом вітамінів, кальцію, магнію та фізіотерапевтичні процедури. Щоб позбавитися синдрому, іноді достатньо приділити увагу дитині і поліпшити атмосферу в сім’ї.

Як допомогти дитині позбутися скрегіт зубами?

  • Створіть у сім’ї спокійну, довірливу атмосферу. Говоріть з дітьми про їх переживання, навіть якщо вони здаються незначними;
  • Додайте до раціону більше твердої їжі. Щоб жувальні м’язи працювали вдень, давайте дітям гризти моркву чи яблука;
  • Уникайте гаджетів та активних ігор увечері. За годину до сну потрібно максимально заспокоїти та розслабити малюка;
  • Не годуйте дитину перед сном. Повний шлунок перетравлює їжу, посилаючи імпульси до мозку, що призводить до скорочення жувальної мускулатури;
  • Тепла ванна з травами та казка перед сном допоможуть малюкові розслабитися та міцно заснути.

Бруксизм у дітей: що радить Комаровський?

Дитячий педіатр Євген Комаровський зазначає, що цей синдром найчастіше виникає в період активного прорізування молочних зубів. У такому разі нічний скрегіт проходить самостійно без негативних наслідків для здоров’я дитини. Лікар виділяє два види синдромів: нічний та денний. Останній виражається сильним стиском щелеп. Якщо ваша дитина стискає щелепи, коли злиться або зосереджено грає, це одна з ознак бруксизму.

Що збільшує прояви синдрому?

  • Стреси, емоційні навантаження;
  • Мультфільми та гаджети перед сном;
  • Напої, що містять кофеїн – кава, чай та кола.

Щоб знизити прояви зубного скреготу, лікар Комаровський радить знизити емоційні навантаження у другій половині дня. Замість активних ігор та перегляду мультиків, малюйте, складайте пазли, ліпіть із пластиліну. Перед сном покладіть на щелепу дитини теплу хустку, це зніме напругу м’язів. Якщо симптоми посилюються, а скрегіт триває більше 10 секунд, лікар радить звертатися до невропатолога та стоматолога.

Похід до стоматолога – найкраща профілактика бруксизму

Стоматологи клініки Mom’s радять батькам, які почули нічний скрегіт із дитячої кімнати, привести дитину на огляд. Лікар перевірить, як прорізуються зубки та чи правильно формується прикус, оцінить стан емалі. А ще заспокоїть батьків і відповість на всі запитання. Найчастіше спазми жувальної мускулатури проходять самостійно. В одних дітей прояви зникають у віці 7 років, в інших – у 12-13 років. Наші фахівці допоможуть уникнути негативних наслідків бруксизму, зберігши зубки здоровими та красивими.

 

Відповіді на запитання

Чим небезпечний бруксизм у дітей?

Тривале скрипіння зубами призводить до стирання емалі, утворення сколів та тріщин. У деяких випадках відбувається запалення ясен та розхитування зубів, аж до випадіння.

Як можна вилікувати бруксизм?

Лікування бруксизму залежить від того, що спричинило його виникнення. Для лікування застосовують різні методи: психотерапевтичні, стоматологічні, медикаментозні та фізіотерапевтичні.

Чому дитина скрипить зубами уві сні – Комаровський?

Лікар Комаровський вважає, що скрипіння зубів частіше пов’язане з прорізуванням молочних зубів або їхньої зміни на постійні. Бруксизм також виникає після стресу чи сильного емоційного сплеску.

Що робити, якщо дитина скрегіт зубами уві сні?

Якщо дитина має симптоми бруксизму, варто звернутися до стоматолога для захисту або лікування пошкоджених зубів. Також потрібно звернутися до терапевта, невролога та отоларинголога, щоб діагностувати та усунути причини появи хвороби.

Написати коментар