Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Чи може зубна паста принести більше шкоди, ніж користі?

09.03.2020

Кожна людина хоче мати красиву і білосніжну усмішку. У цьому нам допомагає зубна паста. Вона є основним засобом в повсякденній гігієні порожнини рота разом із зубною щіткою. Її завдання – захистити зуби від карієсу, видалити наліт, відновити правильне значення рН рота і освіжити дихання. Дуже багато йде розмов, що зубна паста шкодить зубам. Проте вона відіграє важливу роль не тільки в підтримці здоров’я зубів, але і інших тканин порожнини рота, а також всього організму.

Сім інгредієнтів, що входять до складу кожної зубної пасти

Багато людей при покупці пасти навіть не підозрюють, з чого вона складається і як її застосування буде позначатися на організмі людини.

  • Абразивна речовина.

Це основний інгредієнт, що міститься у всіх пастах і володіє очисними властивостями. Найбільш часто використовувані абразиви включають: гідроксид кальцію, магнію, карбонат кальцію, оксид кремнію, поліменту крилатий і гідроксиапатит. Вони відповідають за усунення залишків їжі і ентеро бактеріального нальоту. Абразиви в більшості паст складають приблизно від 30% до 50% вмісту. Однак слід пам’ятати, що чим вище концентрація цих інгредієнтів, тим більша ймовірність пошкодження емалі.

  • Піноутворювачі.

У пастах ми найчастіше знаходимо лаурил сульфат натрію або інші сполуки сірки, які повинні складати приблизно 2% від складу продукту. Це просто піноподібні з’єднання, відповідальні за вспінювання пасти в контакті з водою. Формотворна піна пом’якшує органічні сполуки в зубному нальоті і досягає місць, де щітка не завжди дістає, тому вона допомагає очищати важкодоступні місця.

  • Формуючі агенти.

Було проведено тест на вміст гліцерину в продукті. Саме гліцерин є формувальним агентом, який найчастіше зустрічається і є відповідальним за вершкову консистенцію пасти.

  • Консерванти і антиоксиданти.

Ви коли-небудь замислювалися, який термін придатності має зубна паста? Одним словом: досить довгий, це заслуга консервантів.

  • Аромати, підсолоджувачі.

Солодкі і фруктові аромати, ароматизована паста з полуниці або жувальна гумка, ви знайдете все на ринку! Ці інгредієнти дають нам приємне відчуття свіжості і маскують неприємний запах з рота.

  • Сполуки фтору.

Дуже багато розбіжностей в думках щодо використання фтору, але він як і раніше є основним компонентом проти карієсу, який використовується при виробництві зубних паст. Фторид проникає в зуби, зміцнює їх, захищає від кислот, блокує дію бактерій, що викликають карієс. Фторид модифікує з’єднання, виявлені в зубній емалі, завдяки чому емаль стає сильнішою і більш стійкою до кислот. Він може знаходитися в формі фториду натрію, монофторфосфата натрію, фториду олова або амін фториду. Слід, однак, пам’ятати, що зубні пасти не є єдиним джерелом фториду, і надлишок цього елемента може викликати захворювання, зване флюорозом.

Крім того, в більшості паст також можемо знайти протизапальні екстракти з трав, які зміцнюють тканини пародонту. Трав’яна паста проти кровотечі, що забезпечує свіжий подих, усуває сім основних проблем з зубами. Допомагає відбілити чи збагатити додатковими порожнинами мікрочастинок поверхню зубів. Це всього лише кілька продуктів, доступних на ринку.

Яким інгредієнтів приділяти особливу увагу при покупці зубної пасти?

  • Сахарин – часто його можна знайти в складі паст, призначених для дітей, тому що він має солодкий смак. У багатьох країнах Європейського союзу використання цієї речовини заборонено через підозри, що вона може сприяти утворенню пухлин.
  • Хлоргексидин бореться з патогенними бактеріями, що дозволяє захистити від зовнішніх інфекцій, але також знищує необхідну нам бактеріальну флору.Триклозан – суперечки навколо цього інгредієнта ростуть з кожним днем.
  • Триклозан, коли він поєднується з хлорованою водою (виявлений в гідротехнічних спорудах), може викликати хлороформ, підозрюваний в канцерогенних властивостях.
  • RDA (Активація радіоактивного дентину) є фактором стирання дентину. Він визначається лабораторією для кожної зубної пасти. Для визначення цього показника використовується метод стирання дентину з пастою, яка містить радіоактивний фосфор; чим більше зношений, тим вище рівень RDA в продукті.
  • Важливим індикатором, який потрібно перевіряти при покупці пасти, є індекс зубного стирання RDA. Значення коливаються від 30, що підходить для чутливих зубів, до 194 для абразивних паст, що підходять для людей, що палять і використовуються при відбілюванні. Але чомусь якщо RDA перевищує 100, тоді виробники не розміщують подібні дані на упаковці.

Дитячі зубні пасти

Вибір пасти тісно пов’язаний з віком дитини. І тому перша паста, яка повинна бути у дитини приблизно з шостого місяця життя, вона не повинна містити фториду взагалі. У випадку з дуже маленькими дітьми також краще уникати паст, що містять діоксид титану, який є стабілізатором кольору глазурі, барвниками і консервантами. Краще використовувати замість штучних засобів дитячу пасту на натуральних інгредієнтах, таких як силікагель, екстракт журавлини або чебрецю або лакричник. А також важливо звернути увагу при покупці зубної пасти, чи призначена вона для немовлят.

Пасту, що містить фтор, можна вводити без занепокоєння у міру зростання вашої дитини. Коли дитині два роки, і він не ковтає зубну пасту, можна вибрати знижену дозу фтору 250-500 частин на мільйон. Для дітей дошкільного віку найбільш ефективна паста, яка становить близько 900 частинок фтору на мільйон. У віці 8 років діти вже можуть користуватися пастою для своїх батьків, в якій концентрація фтору становить 1000 – 1400 частинок. Необхідно купувати зубну пасту, таку щоб дитині вона сподобалася по консистенції, за смаком тоді малюк буде нею користуватися із задоволенням кожен день.

Що таке фтор?

Надлишок фтору призводить до флюорозу – передозування фтору, що виявляється жовто-коричневими плямами на зубах. Емаль стає крихкою, і в кінцевому підсумку, виснажується. За оцінками, 32% американських дітей страждають від флюорозу. На упаковці зубної пасти є попередження, що дітям у віці до 6 років кількість пасти повинна бути не більше горошинки. Дитина, ні за яких обставин не повина проковтнути зубну пасту, тому що дуже легко можна отруїтися фторидом.
Які можуть бути наслідки? Уже в 70-х роках минулого століття в Фінляндії були проведені дослідження, які показують, що надлишок фтору у літніх людей викликає спонтанне руйнування кістки. Вчені стверджують, чи дійсно фторид необхідний для запобігання проблем з зубами. За деякими даними, карієс не є захворюванням, пов’язаним з дефіцитом фториду, і до сих пір немає чітких даних, що вказують на сприятливий вплив фториду в цій області. Солодкі напої, фруктові соки, цукор або білий хліб можуть бути більш шкідливими. Тому краще подбати про правильне харчування, замість того, щоб наївно вважати, що зубна паста з фторидом захистить нас від неприємних візитів до стоматолога. Жодна з компаній екологічної косметики, які уникають шкідливих інгредієнтів, не виробляє зубну пасту з фтором. Якщо хочете повністю відмовитися від нього, можете по черзі використовувати фторидно зубну пасту з іншими пастами.

Фтор в пасті

Більшість зубних паст містять фторид натрію. Нам завжди говорили, що зубна паста повинна містити фторид, тому що він зміцнює зуби. Що ще ми знаємо і що ми не знаємо про фторид?
Фторид – це мікроелемент, необхідний організму, але в дуже невеликих кількостях для правильного розвитку кісток і зубів. Його природним джерелом є, наприклад, чай, картопля, капуста, квасоля або цибуля. Фтор є прийнятним для використання в зубних пастах, але тільки в обмежених концентраціях. У продуктах, призначених для гігієни порожнини рота, обов’язково має бути попередження: «містить фторид натрію». Дорослий потребує 3-4 мг, дітям 1-2 мг. Людський організм не може поглинати великі кількості, що може привести до накопичення фтору в скелетної системі і шкірі.

Фтор додається у водопровідну воду, він міститься в їжі, він також є побічним продуктом хімічної промисловості. Коли зібрати всю кількість фториду з усіх цих джерел, може виявитися, що його занадто багато.


Звичайно, зуби можна чистити без пасти. Все, що потрібно, це зубна щітка для чищення порожнини рота, але ви повинні чистити їх протягом 6-8 хвилин. Якщо використовувати зубну пасту, незважаючи ні на що, можна скоротити час чищення наполовину, крім того, ефект, безумовно, буде кращим.
Сучасні пасти виробляються на основі силікатів і включають в своєму складі елементи, які сприяють зміцненню емалі зубів і різні лікувальні добавки. Безумовно, зуби необхідно чистити, але найкраще проконсультуватися зі стоматологом. Він допоможе підібрати ту пасту, яка буде сприятливо впливати на ваші зуби.

Сучасні пасти виробляються на основі силікатів і включають в своєму складі елементи, які сприяють зміцненню емалі зубів і різні лікувальні добавки. Безумовно, зуби необхідно чистити, але найкраще проконсультуватися зі стоматологом. Він допоможе підібрати ту пасту, яка буде сприятливо впливати на ваші зуби.

Коментарі
Марія Іванова
12.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Іван Петрович
11.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Написати коментар