Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як впливає вітамін D на здоров’я зубів?

07.03.2020

Для підтримки здорової та красивої усмішки, а також для хорошої роботи організму в цілому нам потрібен Вітамін D. Він є одним з головних поживних речовин для здоров’я нашого організму — він настільки важливий, що його відсутність може призвести до виникнення серйозних проблем зі здоров’ям.
Часто його називають «вітаміном сонця», він виробляється в нашому організмі, коли ми піддаємося впливу сонячного світла. А також ще одним джерелом надходження цього вітаміну в наш організм можуть бути продукти та харчові добавки. Для здоров’я зубів потрібен не тільки регулярний догляд, але і комплекс вітамінів. Іноді буває, що людина дбає про порожнину рота, а зуби псуються, а все із-за браку вітамінів. Який вплив на правильне функціонування нашого організму і здоров’я зубів має безпосередньо вітамін D розповімо в цій статті.

Трохи фактів про історію відкриття вітаміну

Історія відкриття вітаміну D бере початок ще в далекому 1922 р. Оскільки цей вітамін став четвертим на той момент відомим вітаміном, то і отримав назву у вигляді четвертої літери латинського алфавіту D. Його відкриття пов’язують з вивченням такої хвороби, як рахіт. У хворих рахітом через нестачу кальцію і фосфору спостерігається порушення кісткового скелета. Згодом було з’ясовано, що вищезгадані речовини не засвоюються без вітаміну D. Спочатку вирішити проблему допомогло введення в раціон дітей риб’ячого жиру та печінки тріски. Однак, незабаром з’ясували, що вітамін D ще й синтезується під дією сонячного світла.

Вітамін D для здорових кісток і зубів

Невблаганний темп життя мегаполісу, робота в офісі, нестача часу для щоденної прогулянки на свіжому повітрі, постійні стреси позначаються на нашому здоров’ї і призводять до виникнення дефіциту такого важливого вітаміну D.
Він належить до групи жиророзчинних вітамінів, які присутні в дуже небагатьох продуктах і доступний також у вигляді харчових добавок. Цей вітамін також продукується ендогенно – коли сонячні ультрафіолетові промені потрапляють на шкіру і відбувається синтез вітаміну D. Існують дві найпоширеніші його форми – D2 і D3. Його недолік особливо гостро відчувається в зимовий період, коли сонячне тепло в дефіциті, а в раціоні переважає високовуглеводна їжа. Проявами гіповітамінозу може бути підвищена втома, біль у суглобах тощо.

Більш того, завдяки “сонячному” вітаміну кальцій, у кишечнику краще засвоюється і він також допомагає підтримувати необхідну концентрацію кальцію і фосфату в сироватці – для забезпечення нормальної мінералізації кісток та запобігання гіперкальціємічної тетанії. До того ж він важливий для росту кісток і ремоделювання кістки остеобластами і остеокластами. При дефіциті вітаміну D кістки стоншуються, стають крихкими або деформованими. Його наявність в організмі в достатній кількості попередить розвиток рахіту у дітей. А взаємодіючи з кальцієм, він попередить виникнення остеопорозу у людей похилого віку.

Як ви вже зрозуміли, завдяки цій речовині кальцій потрапляє в наші зубки і зміцнює їх. Вітамін D виконує й інші не менш важливі функції в організмі:

  • це важливий елемент профілактики шкірних і серцево-судинних захворювань;
  • знижує ризик виникнення онкології і стримує поділ аномальних клітин;
  • зміцнює імунітет;
  • сприяє зростанню м’язової маси;
  • регулює роботу щитовидної залози;
  • попереджає появу тромбів.
  • під впливом вітаміну D в кістках забезпечується розвиток хрящових клітин, активується синтез білкової строми, а також захоплення і відкладення кальцію з плазми.

Чому він так важливий для здоров’я зубів дитини?

При нестачі вітаміну D виникають проблеми з емаллю, що призводить до підвищеної карієсогенності. Також підвищується ризик виникнення кривизни зубів у дітей, неправильного прикусу та інших проблем. У цьому випадку буде потрібно ортодонтичне лікування.

Цікаво! Канадські вчені опублікували дослідження, в яких вони доводять, що діти матерів, які під час вагітності мали достатній рівень вітаміну D в організмі, після народження менше піддаються карієсу та іншим захворюванням зубної порожнини рота.

Організм має потребу в вітаміні D по багатьом факторам, включаючи засвоєння кальцію і фосфору з їжі та участь у формуванні міцних кісток. Він не менш важливий для гормональної регуляції, попередження виникнення запалень і оптимальної роботи нервової та імунної систем. Зниження вітаміну D робить зуби більш вразливими. Оскільки, згідно з дослідженнями, достатній рівень вітаміну D покращує кальцифікацію зубів, а дефіцит вітаміну D навпаки збільшує ризик розвитку карієсу. Надзвичайно важливо забезпечити вітаміном D дітей, оскільки його регуляторна функція управління кальцій-фосфор має велике значення для формування кісток, здорових і сильних зубів.

Дефіцит вітаміну D: чого варто побоюватися?

Як вже згадувалося раніше, саме завдяки вітаміну D організм засвоює кальцій і фосфор, тобто відбувається формування і оновлення кісткової тканини. Він також бере участь у секреції інших гормонів і має протизапальний ефект. Тому його недолік в організмі може призвести до:

  • розвитку серцево-судинних захворювань;
  • остеопорозу і дерматологічних захворювань;
  • розвитку рахіту – затримки прорізування зубів, розм’якшення кісток черепа, деформації, викривлення грудної клітки;
  • болючості суглобів;
  • стоматологічних захворювань.

Тому варто з самого початку піклуватися про тривалі прогулянки на природі і часто засмагати з дитиною. У разі дефіциту вітаміну дуже важливо доповнити, вживаючи його у вигляді харчових добавок, але обов’язково під наглядом лікаря.

Джерело вітаміну D

При отриманні достатньої кількості сонячних ванн потреба в цьому вітаміні компенсується повністю за рахунок вітаміну D3 (холекальциферолу), утворення якого відбувається в шкірі за допомогою впливу УФ-променів. Вступ провітамін в організм відбувається частково в готовому вигляді з рослин, а частково утворюються в тканинах з холестерину.
Згідно з дослідженнями, достатнє щоденне вживання цього вітаміну для дітей і дорослих у віці до 50 років становить 5 мкг, а для літніх людей 10-15 мкг.
Вітамін D міститься в таких продуктах, як жирні сорти риби, вершкове масло, сир, печінка, вершки, жирне молоко, жовтки яєць, рибної ікри, деяких видах грибів.
Однак, пам’ятайте, навіть при дотриманні правильної дієти, що містить щоденну необхідну кількість вітаміну D, при цьому не буваючи необхідний час на сонці, цей вітамін не буде нормальної засвоюватися. Тому рекомендується щодня гуляти на вулиці під сонцем. Як правильно приймати сонячні ванни читайте нижче:

  • Засмагати потрібно тільки вранці, до 12:00 або після 16:00, але в будь-якому разі не довше 30 хвилин.
  • Не варто приймати душ відразу після сонячних ванн, так як вітамін D, що виробляється шкірним жиром, не встигне проникнути в організм.
  • Треба пам’ятати, що скло і одяг не пропускають ультрафіолет.

Чи може “сонячний” вітамін нашкодити?

Безумовно, надмірне вживання вітаміну D може принести більше шкоди, ніж користі. Як результат, можуть виникнути захворювання серцевої та судинної систем, розвитку кальцифікації артерій, підвищення їх жорсткості і т. д. Часто, гіпервітаміноз настає при безконтрольному вживанні вітаміну у великих дозах протягом декількох тижнів або місяців. Тому перед прийомом риб’ячого жиру або інших засобів настійно рекомендуємо проконсультуватися з лікарем.

Висновок

Вітамін D3 на додаток до елементарних правил гігієни порожнини рота дозволяє зберегти ваші зуби в хорошому стані. Для правильного насичення зубів кальцієм, який зводить до мінімуму виникнення карієсу, необхідно додати в раціон їжу, багату на вітамін D3. Крім того, він володіє протизапальними властивостями і знижує ризик виникнення захворювання пародонту.

Вітамін D є важливим елементом для правильного функціонування організму. Особливо небезпечною є його нестача для дитячого організму в період росту і розвитку. Проте, сьогодні можна легко заповнити його дефіцит за допомогою комплексних біологічних добавок для всіх вікових груп. Головне правило, про доцільність їх застосування проконсультуватися з вашим лікарем.

Коментарі
Марія Іванова
12.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Іван Петрович
11.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Написати коментар