Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Карієс у дітей

Серед батьків ходить міф — карієс молочних зубів у дітей не варто лікувати, адже все пройде, коли виростуть постійні. Ми не рекомендуємо вірити в це переконання, оскільки високий ризик запустити захворювання, наслідки якого розтягнуться на довгі роки.

Ви повинні запам’ятати – лікувати карієс у дітей необхідно. Але краще не допустити такого захворювання. Про ці та інші речі варто поговорити докладніше.

Дитячий карієс – що це таке

Карієс у дітей – це все те ж ураження тканин зуба з поетапним розвитком. Характеризується типовими причинами виникнення та конкретною симптоматикою. Захворювання піддається лікуванню, але через батьківську помилку дитина потрапляє до рук дитячого стоматолога вже пізно.

Каріозна поразка зуба – це дрібна проблема зі здоров’ям, але тільки на перший погляд. Нехтування лікування карієсу в ранньому віці може стати причиною розвитку цілого букету проблем зі здоров’ям, наприклад:

  • імунні захворювання;
  • проблеми із травленням;
  • алергії;
  • ЛОР-захворювання і таке інше.

Стоматологи єдині на думці – карієс молочних зубів не можна запускати, оскільки пізніше будуть уражені одиниці постійного зубного ряду. Проте правильніше не лікувати карієс, а запобігти його розвитку.

Стадії карієсу зубів у дітей

Каріозне ураження зуба (площинний дефект) проходить кілька стадій розвитку. У зв’язку з цим карієс у дітей можна поділити на такі види:

  • початкова стадія, що характеризується непомітною неозброєним оком пігментацією на зубній емалі;
  • друга — у дитини можуть виникати капризи, які спровоковані підвищеною чутливістю зубів до холодного, гарячого, солодкого тощо. Може підвищуватись болючість;
  • третя стадія супроводжується утрудненнями прийому їжі, оскільки жування завдає серйозного болю. Також є помітні темні плями на емалі;
  • запущений карієс у дітей проявляється у вигляді руйнувань зубів та супроводжується сильними болями – це вимагає негайного стоматологічного втручання.

Класифікація за місцем розташування карієсу

Найбільш помітний вид – це карієс передніх молочних зубів із глибоким ураженням пришийкової частини зуба. Розвивається стрімко, а ураження тканин глибоке, що провокує швидке руйнування та втрату зуба.

Часто лікарі діагностують ураження фісур жувальних зубів. Цей вид карієсу у дітей супроводжується неприємними і навіть болючими відчуттями при їді, що провокує примхливість і відмову від їжі. Один із методів лікування – герметизація фісур.

Особливо небезпечний множинний карієс молочних зубів – це каріозні ушкодження різного ступеня розвитку спостерігаються на багатьох одиницях зубного ряду. Причиною розвитку захворювання в такій агресивній формі може бути будь-що, але найчастіше звинувачувати в цьому стоїть зневага з боку батьків.

Пляшковий карієс – що це таке

Цей стан зубів малюків має й іншу назву — карієс пляшкового годування. Ця назва свідчить про те, що карієс у дітей 1 року може виникнути, якщо немовлят укладають спати з пляшкою молока чи сумішшю. Рідка їжа може накопичуватися в ротовій порожнині, а лактозний цукор, що міститься в ній, живить бактерії, які порушують середовище в роті. Виділення слини під час сну слабке, тому не захищає від ушкоджень.

Пляшковий карієс молочних зубів локально утворюється в пришийковій ділянці, оскільки саме в цій ділянці емаль порівняно слабша. Цей вид каріозного ураження нерідко стає причиною ранньої втрати зубів.

Для профілактики пляшкового карієсу батькам варто виконувати нескладні правила:

  • після того, як дитина закінчить їсти, слід відібрати у неї пляшечку;
  • не укладати немовля спати з пляшечкою, а також варто обмежити нічне годування;
  • при використанні пустушки, не мокати їх у мед, джем та інші підсолоджувачі;
  • не можна облизувати соску батькам, якщо та випадково падає і мажеться – необхідно мити, використовуючи спеціальні миючі засоби;
  • ніколи не наливати солодкі напої в пляшечку для годування, а з першого року життя головними напоями для дитини мають бути вода та жирне молоко;
  • почніть вчити дитину пити з чашки для годування приблизно з 6-місячного віку, а з року вона повинна пити лише з чашки;
  • використовуйте під час лікування застуд та інших хвороб дітей ліки без домішки цукру;
  • підгодовувати дитину твердою та корисною їжею слід з 6-місячного віку;
  • варто регулярно проводити самостійну діагностику ротової порожнини дитини.

Причини карієсу у дітей

Бактерії – це головна причина виникнення карієсу зубів у дітей. Ці мікроорганізми харчуються цукром із продуктів і напоїв, виробляючи кислоту, яка й ушкоджує зовнішню поверхню зуба (емаль). Слина частково нейтралізує шкідливий вплив, але не застрахує від розвитку страшного карієсу у дітей.

Солодкі напої, а також солодощі та фрукти у великій кількості можуть посилити карієс у дітей 1 року. Але на цьому перелік причин карієсу у дітей не обмежується, додатково варто зазначити:

  • генетична схильність;
  • порушення правил гігієни ротової порожнини — часто в цьому винні батьки, які не прищепили цієї звички;
  • перенесення інфекції з ротової порожнини батьків (годування зі своєї ложки, облизування соски, що впала, і так далі);
  • забруднена екологія – наприклад, проживання поблизу промислових об’єктів;
  • нестача кальцію в дитячому організмі, що може виникнути через неправильний раціон;
  • скупчене положення зубів, що заважає їх ретельному чищенню – це нерідко наслідок тривалого сосання соски;
  • слабкий імунітет чи вроджені захворювання.

Ознаки дитячого карієсу

Розвиток каріозного ураження зубів потребує певного часу, тому розпізнати симптоми карієсу у дітей на ранніх стадіях проблематично. Руйнування зубів через це захворювання може виявлятися як:

  • тьмяні білі смуги або плями на поверхні зуба ближче до лінії ясен – подібна ознака, як правило, складно помітити;
  • жовта, коричнева чи чорна смуга – це вказує на прогресування ураження зубів;
  • зуби, що мають вигляд коричнево-чорних пеньків – це симптом карієсу у дітей, який перейшов у запущену стадію.

Карієс зубів у дітей на початкових стадіях найчастіше не викликає дискомфорту. За наявності серйозних та глибоких пошкоджень зубної емалі можуть виникати неприємні відчуття та біль при їжі.

Лікування карієсу у дітей

Запущений карієс у дітей повністю на совісті мам та тат, оскільки вони або свідомо нехтують регулярними походами до стоматолога, або не хочуть травмувати чадо. Дорослі повинні розуміти, що дитячі зуби менш міцні, тому руйнування прогресують швидше. Можливо, цього не допустити, регулярно відвідуючи дитячого стоматолога.

На ранніх стадіях лікування карієсу у дітей не забирає багато часу і вимагає виконання будь-яких складних маніпуляцій. Найчастіше все зводиться до пари стоматологічних процедур для ротової порожнини та проведення консультації з дитячим лікарем з приводу правил гігієни.

Але ранні стадії карієсу у дітей буває важко діагностувати, що відтягує боротьбу із захворюванням. Через це впоратися із проблемою можливо виключно за рахунок серйозного стоматологічного втручання. Несвоєчасна втрата тимчасового зуба або його хірургічне видалення негативно впливає на зростання постійних різців — це варто пам’ятати.

При значному ураженні (утворення порожнин) застосовують радикальні методи лікування карієсу у дітей. Мета такого методу лікування карієсу – повернути функціональність зубам та усунути неприємні відчуття. Для цього виконується герметизація фісур за допомогою спеціальних мас для пломбування.

Встановлення пломб на молочні зуби – порівняно простий та швидкий спосіб усунути проблему. По-перше, пломба відновлює здатність дитини нормально харчуватися, без труднощів жування та болю при цьому. По-друге, можна призупинити руйнування зубних тканин та подальший розвиток захворювання. По-третє, зникає ризик проникнення інфекції вглиб структури зуба, що гарантує зростання здорового постійного різця надалі.

Особливості діагностики карієсу у дітей

Перш ніж почати лікувати карієс, стоматолог повинен здійснити огляд ротової порожнини маленького пацієнта. Цей огляд можна класифікувати на три типи:

  1. Домашня діагностика ротової порожнини дитини, яку батьки мають проводити регулярно. Не зайве пояснити дитині, які зубки вважаються здоровими, а коли вона має повідомити старших про проблему;
  2. Планові огляди в кабінеті дитячого стоматолога — зазвичай періодичність таких візитів становить раз на 3-6 місяців. Для дітей старшого віку стоматологічні огляди можна проводити рідше, але за умови суворого батьківського контролю за станом ротової порожнини;
  3. Діагностика карієсу у дітей перед призначенням лікування — це робиться для того, щоб фахівець підібрав правильну методику та препарати за потреби.

Перед початком стоматологічного лікування лікар повинен дізнатися ступінь і характер ураження зубів дитини, тому діагностика карієсу у дітей проводиться в кілька етапів. Починається все з візуального огляду порожнини рота з використанням спеціальних інструментів. Стоматолог може призначити додаткові аналізи та рентген.

Профілактика захворювання – це важливо

Якщо ви як батько хочете уникнути потреби лікувати карієс у свого чада, то маєте зрозуміти — профілактика захворювання дуже важлива. Полягає ця методика у прищепленні правильних звичок дитині, а основних лише дві:

  1. Здорове харчування з раннього віку.
  2. Ретельна та достатня гігієна ротової порожнини.

Раннє виявлення карієсу у дітей допоможе уникнути серйозніших і незворотних ушкоджень зубів. Радимо регулярно перевіряти зуби своєї дитини, а при виявленні чогось незвичайного варто записатися на прийом до дитячого стоматолога.

Не рекомендовано також зволікати з лікуванням карієсу, оскільки дитина може втратити зуби. Пам’ятайте, що на ранніх стадіях розвитку захворювання, стоматологічне втручання буде мінімальним – це не залишить у створенні дитини патологічного страху перед лікарями.

Помітили карієс передніх молочних зубів або ваше маля скаржиться на біль при жуванні — йдіть у нашу клініку. Наші фахівці допоможуть упоратися з проблемою та збережуть здоров’я дитячих зубів. Ми знаємо все про профілактику та лікування карієсу у найменших пацієнтів.

Питання відповідь

Як виглядає карієс у дітей?

На ранніх стадіях на зубах можуть утворюватися білі крейдяні ділянки. На пізніших стадіях на зубній емалі утворюються коричневі чи чорні ділянки.

Карієс у дітей від 1 року – як лікувати?

Як правило, воліють менш травмуючі методики, спрямовані на відновлення зубів. Високий рівень довіри заслужили на ремінералізацію та фторування, які допомагають зміцнити структуру емалі. Відновлення герметичності фісур застосовується рідко.

Як починається карієс у дітей?

На початковій стадії каріозні процеси діагностувати важко, оскільки помітних ознак (темних плям, руйнувань емалі) немає. Пігментування зубної емалі є, але має тонкий відтінок у самих ясен. Болю або дискомфорту при прийомі їжі немає.

Як лікують карієс у дітей?

Головне у збереженні здоров’я дитячих зубів – правильне харчування, регулярна гігієна та стоматологічні огляди. А для лікування каріозних уражень у пацієнтів молодшого віку використовуються мінімально травматичні методи (процедурна терапія, дієти, гелі тощо). Багато процедур можна проводити самостійно, але тільки після призначення лікаря.

Написати коментар