Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Ретейнери після брекетів: навіщо та скільки часу їх носити?

Ортодонтичне лікування не закінчується в день зняття брекетів. Щоб закріпити зуби у новому положенні, пацієнту доведеться носити ретейнери. Це ортодонтичні конструкції, які фіксують зуби на період, поки навколо коріння утворюється кісткова тканина. Ретейнери після брекетів мають набагато менше протипоказань у харчуванні та не створюють особливих складнощів у догляді за зубами, тому їх комфортно носити дорослим та дітям.

Чи обов’язково носити ретейнери після брекетів?

Сучасні ортодонтичні апарати здатні кардинально змінити положення зубів, забезпечуючи правильний прикус та гарну усмішку. Щоб зберегти результати лікування на все життя, потрібно правильно пройти ретенційний період — тобто утримати зуби у правильному положенні за допомогою спеціальної дуги чи капи. Якщо цього не зробити, станеться рецидив, аномалія зубощелепної системи повернеться або погіршиться.

Скільки потрібно носити ретейнери після брекетів?

На це питання немає однозначної відповіді, адже ретенційний період залежить від віку пацієнта, складності виправленої аномалії, стану зубів та навіть наявності шкідливих звичок. Зазвичай утримуючі апарати носять удвічі довше, ніж корекційні. Якщо пацієнт носив брекети протягом 2,5 років, то ретенційний апарат доведеться носити близько 5 років. Діти, завдяки податливості оточуючих тканин, ретенційний період набагато коротше. Дорослим людям іноді ставлять ритейнери протягом усього життя.

Якими бувають ретейнери?

  • Знімні у вигляді платівки з металевою дугою або тонкою пластиковою капою, навряд чи помітною оточуючим. Знімні конструкції носять самостійно протягом дня, або вночі як комбіноване лікування. Капи та платівки виготовляють по індивідуальному зліпку пацієнта. Їхні головні переваги – можливість харчуватися без обмежень і безперешкодно стежити за гігієною ротової порожнини.

  • Незнімні у вигляді металевого дроту, який кріплять до внутрішньої сторони передніх зубів на нижній та верхній щелепі. Вони непомітні оточуючим, не створюють особливого дискомфорту та є ефективнішими, адже постійно впливають на зуби. Єдиними недоліками фіксованих дуг називають невеликі обмеження в їжі та складності з гігієною.

Що краще: ретейнери чи капи?

Найбільш ефективним буде ретенційний апарат, який вибере ортодонт, враховуючи вік та патологію зубощелепної системи конкретного пацієнта. При виборі фахівець може врахувати побажання пацієнта, попереджаючи про наслідки такого рішення. Наприклад, знімні платівки і капи дозволяють не обмежувати себе в їжі і витрачати менше часу на догляд за зубами. Але їх доведеться носити довше. Фіксовані дуги носять менше часу, відчуваючи деякі труднощі з гігієною. Часто ці апарати застосовують одночасно. Комбінований варіант лікування передбачає носіння дуги постійно, а капи лише вночі, щоб підтримувати положення бічних зубів.

Як встановлюють незнімні ретейнери?

Установка дуги на одну щелепу займає 15-20 хвилин і складається з 4 етапів:

  • Гігієна;
  • Видалення біологічної плівки;
  • Фіксація;
  • Полірування.

На першому етапі внутрішню поверхню зубів потрібно добре очистити від нальоту та біологічних відкладень. Це необхідно для кращої фіксації дуги та мінімізації ризиків розвитку карієсу. Очищену та добре висушену емаль обробляють спеціальним гелем, який має антисептичні властивості та готує поверхню до фіксації композитного матеріалу. Після цього металеву дугу фіксують на кожному зубі за допомогою світлотвердільного матеріалу. Якщо є потреба, поверхню полірують гумовою насадкою.

Носіння та догляд: основні правила та протипоказання

Фіксовані ретейнери після брекетів здаються дуже зручними. Вони не натирають м’які тканини, не створюють больових відчуттів та особливих проблем із доглядом та харчуванням. Від сухариків, горішків і липких ірисок все ж таки доведеться відмовитися, але більшість продуктів можна їсти без побоювань. Тверді фрукти та овочі краще розрізати на дрібні шматочки та акуратно відкушувати. Від солодощів краще відмовитись, адже вони підвищують ризик розвитку карієсу.

Встановлюючи ретейнери після брекетів, правила гігієни залишаються такими:

  • Зуби потрібно чистити двічі на день, акуратно очищаючи зону, де встановлена дуга;
  • Ополіскувати ротову порожнину після кожного прийому їжі (не рідше 2 разів на день);
  • Обов’язково використовувати флос і йоржик, щоб видалити залишки їжі під дротом;
  • Регулярно відвідувати стоматолога для професійної гігієни.

За знімними каппами доглядати ще простіше. Їх потрібно мити та чистити за допомогою щітки та пасти. Важливо промивати капу в теплій воді, адже при дії високої температури може деформуватися. Її потрібно знімати перед їжею та вживанням гарячих напоїв. Зберігати радимо у спеціальному контейнері, щоб вона залишалася чистою та цілою. У разі деформації або поломки негайно звертайтеся до свого ортодонта.

Приходьте до ортодонта частіше

Останнім правилом успішного ортодонтичного лікування є регулярне відвідування лікаря. Після основного етапу корекції та встановлення ретейнерів, ортодонта потрібно відвідувати раз на 3-4 місяці. З такою самою періодичністю потрібно приходити до стоматолога для огляду та професійної гігієни. Якщо у вас залишилися питання про корекцію прикусу, або хочете дізнатися, скільки коштують ретейнери, телефонуйте за номером 0800 335 869 і записуйтесь на консультацію до нашого ортодонта.

Поширені запитання

Як довго потрібно носити ретейнери?

Період використання визначає лікар, враховуючи індивідуальні потреби пацієнта, його вік, стан зубів та наявність шкідливих звичок.

Як доглядати ретейнерів?

Знімні апарати можна чистити звичайною зубною щіткою та пастою з мінімальним рівнем абразивності. Для догляду за незнімною дугою потрібно використовувати флос та м’яку щітку.

Що робити, якщо ретейнер пошкодився чи загубився?

У разі пошкодження або поломки потрібно якомога раніше звернутися до лікаря. Вирішувати проблему варто негайно, адже ретенційні апарати підтримують правильне положення зубів.

Чи ретейнери заважатимуть дитині говорити?

У перші дні після встановлення може трохи зіпсуватись дикція, але незабаром проблема зникне. Щоб прискорити процес звикання, дитина може читати вголос або попрактикуватися у вимові складних звуків.

Чи може дитина їсти в ретейнери?

Використовуючи знімний апарат, у дитини не буде обмежень чи складнощів під час їди. З фіксованою дугою варто уникати твердих, солодких та липких продуктів, адже вони можуть відклеїти чи пошкодити конструкцію.

Написати коментар