Записатися на прийом
Безкоштовний контакт-центр

Що таке брекети

Неправильний прикус, спричинений аномальним усуненням зубів, може призвести до проблем зі здоров’ям, дискомфорту в процесі жування і навіть мови. Нехтування виправленням проблем прикусу зрештою призведе до дуже серйозних наслідків, тому варто задуматися про встановлення брекетів. Цей тип ортодонтичного лікування стає все більш популярним серед дітей, підлітків та багатьох дорослих.

Можливо, ви ще не знаєте, що дають брекети на зуби і які вони бувають в принципі. У цій статті ми розповімо про основні моменти, які стосуються цього способу виправлення неправильного прикусу.

Особливості конструкції

Брекети або брекет-система – це апарат, який кріпиться на внутрішній або зовнішній поверхні зубів і спрямований вплив на положення зубів. Складається ця конструкція з таких компонентів:

  1. Пластини.
  2. Замки.
  3. Дуги.
  4. Допоміжні елементи – це еластичні кріплення, петлі для регулювання натягу дуги та інше.

Класифікація брекетів

Сучасна ортодонтія пропонує пацієнтам широкий вибір брекет-систем. Вони мають суттєву різницю в плані принципу дії, способу фіксації, але очевидна відмінність — це матеріал виготовлення.

Нижче буде запропоновано коротку характеристику різновидів брекетів за видом матеріалу.

Металеві брекети – класичне рішення ортодонтії.

Ефективне та доступне практично кожному ортодонтичне лікування, що допомагає вирівняти криві або скучені зуби – це короткий та простий для розуміння опис металевих брекетів. Цей тип апарату можливий перший істотний винахід серед ортодонтичних пристроїв для виправлення неправильного прикусу.

Сам апарат незнімний, а його дія спрямована на виправлення прикусу та працює над прямолінійністю зубів. Через особливості конструкції та зовнішнього вигляду металеві брекети часто називають «зубними скобами», а застосовуються вони за наявності таких показань:

  • явна скупченість становища зубів;
  • неправильний прикус, коли передні та задні зуби не стуляються рівно;
  • у пацієнта явно діагностується висунута вперед щелепа, що підвищує ймовірність пошкодження зубів, що виступають.

У цьому апараті використовуються металеві замочки та дужки із гнучкого троса. Замочки приклеюються безпосередньо до поверхні зубів за допомогою спеціального складу. Додатково ортодонт використовуватиме невеликі стрічки (лігатури), які утримують дужки на місці. А для досягнення оптимальної міцності, до одного із задніх зубів приклеюється металеве кільце (смуга).

Варто сказати кілька слів про переваги та недоліки металевих брекетів, відгуки про які досить неоднозначні. Почати варто з переваг, які полягають у наступному:

  • ефективність, яка обґрунтована використанням фіксованого апарату, це означає більш жорсткий контроль та точне регулювання;
  • здоров’я зубів, оскільки такі брекети здатні більшою мірою покращити загальний стан ротової порожнини;
  • задовільна міцність – це логічно, оскільки металеві сплави показали себе більш стійкими до тиску, впливу абразивів, кислот та інших факторів, яких не уникнути під час їди та мови;
  • Естетичність – з цим можна посперечатися, але метал з меншою ймовірністю знебарвлюється, а також можна вибрати відповідний колір, що допоможе без сором’язливості посміхатися (так, бувають металеві брекети кольоровими).

До мінусів варто віднести тривалість лікування – виправлення прикусу може тривати від року до трьох. Додатково після зняття конструкції буде потрібно ретейнер, який утримує зуби в новому правильному положенні.

Ще один недолік – потреба дотримуватися рекомендованої дієти і ретельніше стежити за гігієною ротової порожнини. Варто відмовитись від продуктів з великим вмістом цукру, оскільки це може призвести до утворення зубного нальоту навколо металевих замочків.

У багатьох пацієнтів ортодонтів вигляд «зубних скоб» викликає сумнів, оскільки їхній вигляд досить специфічний. Але найчастіше вирішальним фактором є вартість та ефективність, а у випадку з металевими скобами для зубів співвідношення ціна-якість дуже вигідне.

Керамічні брекети – аналог металевих скоб за великі гроші

Брекети кераміка вирівнюють, коригують та випрямляють зуби так само ефективно, як і традиційні металеві. Тим не менш, керамічні апарати стали популярною альтернативою через те, що вони менш помітні.

У плані здатності виправляти недоліки прикусу, керамічні брекети аналогічні металевим. Але вони виявилися більш схильними до поломки, а ще на їхнє встановлення доведеться витратитися.

Є думка, що керамічні брекети найкращі для здоров’я ротової порожнини, але це міф. Вони ні кращі, ні гірші, оскільки нейтральні до середовища в ротовій порожнині і добре виконують поставлене завдання, аналогічно класичним скобам з металу.

Якщо плануєте ставити саме такі брекети, то маєте врахувати кілька мінусів:

  • крихкість, а поломки приведуть до частого відвідування кабінету ортодонта і додаткових витрат;
  • кераміка легко забарвлюється харчовими барвниками, що суттєво псує їхню естетичність;
  • необхідність частого та ретельного догляду, а це додатковий та часто непотрібний стрес для зубної емалі.

Але найістотніший недолік – це висока ціна установки. Однак ми можемо запропонувати вигіднішу альтернативу, а саме встановити комбіновані брекети. У зоні посмішки будуть встановлені керамічні замочки, а у задній частині конструкція з металу.

Пластикові брекети – доступний спосіб вирівняти зуби.

У конструктивному плані пластикові брекети повністю ідентичні металевим або керамічним аналогам – це такі ж платівки із дротяною дугою та лігатурами. Виготовляються замочки із пластику, найчастіше прозорого, що робить конструкцію непомітною.

Брекети з біосумісного пластику дешевші і також працюють для вирівнювання зубів. До речі, ще один плюс — біосумісний пластик є повністю безпечним для нашого організму, оскільки гіпоалергенний.

Однак є суттєвий мінус — вони дуже тендітні, а отже частіше потребують заміни. Додатково варто відзначити, що такі конструкції не здатні виправити суттєві патології зубного ряду. А в результаті їжі, пластикові елементи швидко втрачають естетичність зовнішнього вигляду.

Сапфірові брекети – у чому ключові особливості

Якщо ви вважаєте себе вимогливим пацієнтом стоматології, для виправлення прикусу варто розглянути саме цей варіант. Сапфірові брекети виготовляються із штучно вирощеного сапфіру, який дуже міцний та повністю прозорий.

Такі конструкції коштують дорожче за кераміку і метал, але без сумніву — це доцільні витрати. До переваг сапфірових брекетів належать:

  • естетичність;
  • міцність;
  • гіпоалергенність;
  • нейтральність до їжі, напоїв, тютюну та інших речовин;
  • м’який вплив на положення зубів у щелепному ряду.

Вибираючи саме прозорі брекети зі штучного сапфіру, ви повинні розуміти, що це дороге задоволення. Також суттєвий недолік полягає в тому, що лікування за допомогою брекетів із цього матеріалу триватиме довше, оскільки вони створюють менший тиск на зуби.

Також варто зазначити, що цей метод виправлення прикусу має два обмеження:

  1. використовуються винятково для виправлення положення зубів верхньої щелепи.
  2. неможливе застосування у важких або запущених випадках викривлення прикусу.

Ще кілька слів про класифікацію

У конструктивному плані всього два різновиди брекет-систем:

  1. Лігатурні брекети, які на пластинках мають додаткові кільця (силіконові або дротяні), що роблять апарат жорсткішим. Передбачають тривалий термін лікування, яке практично у 100% випадків виявляється ефективним. Пацієнти з лігатурними брекетами повинні відвідувати ортодонти щомісяця для заміни лігатур та дуги.
  2. Самолігуючі або безлігатурні брекети, у яких дуга вільно рухається у пазах замочків. Самолігуючі брекети не передбачають складного догляду, оскільки поверхня замочків гладка. Такі конструкції застосовні для складних випадків викривлення прикусу.

Можна класифікувати брекети за способом фіксації, а саме із зовнішнього боку та внутрішньої. Вестибулярні брекети – це класичний варіант апарату, що кріпиться із зовнішнього боку зубного ряду. У цій категорії бувають лігатурні та безлігатурні брекети, про які йшлося раніше. Такі конструкції підійдуть пацієнтам, якщо:

  • маленька чи вузька щелепа;
  • невеликі зуби;
  • немає упередження щодо естетичності зовнішнього вигляду рота.

Окремо варто відзначити такий вид конструкцій як лінгвальні брекети. Ключова особливість такого апарату в тому, що вони кріпляться із внутрішньої сторони зубного ряду. Працюють вони так само, як і стандартні конструкції, але мають кілька мінусів:

  • у перші тижні носіння лінгвальних брекетів спостерігатиметься порушення дикції;
  • доглядання таких скоб складніше;
  • а носити лінгвальні брекети доведеться довше.

Є ще комбіновані брекети, які дозволяють пацієнту зберегти естетичність посмішки, не витративши цілого стану. Ключова особливість комбінованих брекетів полягає у використанні двох матеріалів. Попереду встановлюються керамічні або прозорі брекети, оскільки вони є непомітними, а ззаду використовується конструкція з металу.

Особливості підбору брекетів

Знати, як влаштовані брекети, що самолігують, а що таке класичний апарат. Але при необхідності виправлення прикусу пацієнтам рекомендується лікування за допомогою брекетів, тому вам доведеться подумати про те, як їх вибрати.

Якщо у вас є функціональна необхідність брекетів, варто почати з походу до ортодонта. Під час консультації у фахівця ви отримаєте відповіді на багато питань — наприклад, скільки носять брекети, як ставити брекети або як працюють брекети.

Щодо критеріїв вибору брекетів на зуби, то їх лише три:

  1. Особливості носіння — як довго триває період адаптації, зручність носіння конструкції тощо.
  2. Естетичність апарату – це напряму впливає на впевненість пацієнта у повсякденному житті.
  3. Витрати на лікування, що залежить від того, скільки коштують брекети та наступні процедури лікування.

Додатково радимо врахувати вік та стать пацієнта, у якого виникла функціональна необхідність брекетів. По-перше, для дитини віком до 12-річного віку не рекомендовано встановлювати брекети. Також часто для підлітка вибираються кольорові брекети, адже вони стильніші.

По-друге, пацієнтки найчастіше турбуються про естетичність коригуючої конструкції у себе в роті. Найбільш типовим вибором дівчат вважаються керамічні чи прозорі брекети, оскільки вони практично непомітні. Пацієнти підліткового віку можуть вибрати кольоровий варіант конструкції, який візуально виглядає цікаво та свіжо.

Нерідко ортодонти спеціалізуються на конкретному вигляді коригувальної конструкції – наприклад, виключно брекети, що самолігують. Тому фахівець рекомендує виключно цей апарат, не тому, що він підходить цьому пацієнту, а через те, що ортодонт звик працювати тільки з цим типом конструкції.

Але в нашій клініці з подібною проблемою ви не зіткнетесь. Наші досвідчені ортодонти користуються різними техніками корекції неправильного прикусу – від лігатурних брекетів до комбінованих конструкцій. Фахівець спільно з пацієнтом підбере відповідний метод корекції для дитини, для підлітка чи дорослого.

Ми використовуємо якісні матеріали від перевірених партнерів. Але щодо того, скільки коштують брекети, ви можете бути певні – це буде вигідно.

Брекети – у чому головна проблема

Досвід роботи довів, що головна перешкода, яка заважає вам стати володарем гарної усмішки з рівними зубами, полягає далеко не у відсутності необхідного бюджету. Багато наших пацієнтів сумніваються, чи варто встановлювати брекети на зуби, оскільки не хочуть псувати ними зовнішність.

Все через стереотип, що брекети – це негарно і навіть потворно. Нерідко можна почути, що з тих, хто носить скоби на зубах, сміються у школі та у колі друзів. Все це міф, нав’язаний нам масовою культурою. Варто згадати класичний образ шкільного «ботаніка» в окулярах з товстими лінзами та обов’язковими скобами на зубах, який нав’язаний фільмами та серіалами.

Є й зворотний бік масової культури — знаменитості, які свого часу носили скоби та не соромилися цього. Серед таких зірок варто відзначити Тома Круза, Анджеліну Джолі, Настя Каменських, Регіна Тодоренка тощо. У більшості випадків тими, хто зважився на таке складне та тривале ортодонтичне лікування, захоплюються і всіляко їх підтримують, бо людина:

  • доклав зусиль, щоб усунути істотний недолік власної фізіології;
  • зважився на тривале та досить неприємне лікування з масою обмежень;
  • висловив готовність удосконалювати себе.

Якщо ви хочете отримати рівні та красиві зуби, то варто задуматися про брекети. Встановити прозорі брекети або класичні з металу, а можливо, кольорові брекети — це ваш персональний вибір. Акцентуємо вашу увагу і на важливості не заперечувати думку спеціаліста та дотримуватись його рекомендацій. Обов’язково варто оцінити фотографії з брекетами «до і після» – позитивні зміни очевидні.

Зробіть перший крок на шляху до красивих, рівних та здорових зубів – запишіться на консультацію у нашій клініці. І пам’ятайте: доглядати себе і берегти власне здоров’я не соромно і ніколи не пізно.

Питання відповідь

Скільки коштують брекети?

У статті було згадано про наявність різних типів апаратів, що коригують (ті ж класичні, комбіновані, безлігатурні брекети і так далі) — це перший фактор, що безпосередньо впливає на формування ціни. Як правило, вартість металевих, як правило, порівняно нижча. До інших факторів, що впливають на ціну, варто відзначити такі складність, що впливає на кількість елементів (наприклад, можуть знадобитися брекети на нижню щелепу і тільки), а також рівень професіоналізму ортодонту і наявність страховки.

Скільки носять брекети?

Середній термін носіння конструкції зазвичай становить від 1 до 3 років. Але термін може бути значно меншим, оскільки встановлення оптимального періоду залежить від потреби, тобто ступеня викривлення зубного ряду. Також на тривалість носіння можуть вплинути деякі інші фактори, які врахує досвідчений дантист.

Як ставлять брекети?

Процес установки не відрізняється складністю чи болючістю, тому ви як пацієнт можете розслабитись. Лікар зробить ретельну розмітку, щоб положення дуг було правильним, а потім проводиться безпосередньо фіксація відповідно до обраного методу.

Як працюють брекети?

Точне опис принципу дії коригуючої конструкції залежить від їх типу. Якщо говорити загалом, їх принцип роботи полягає у створенні певного тиску на корені зубів, а спрямованість такого впливу забезпечує зміну положення зубних одиниць у щелепному ряду.

Як брекети змінюють обличчя?

Зміна овалу обличчя вважається одним з переваг носіння ортодонтичної конструкції. Також після завершення лікування ви матимете правильний прикус і більш естетично привабливу посмішку. Ступінь трансформації обличчя та зубного ряду залежить від стадії деформування, типу патології зубного ряду і того, наскільки сумлінно ви виконуватимете поради ортодонта.

Як знімають брекети?

«Замочки» окремо знімаються за допомогою спеціальних плоскогубців, а потім лікар запитує залишки фіксуючого складу. Далі відбувається шліфування емалі та глибоке професійне чищення зубного ряду, додатково може проводитися ремінералізація. Варто зазначити, що процедура зняття системи коригування не займає більше 1 години, але ця робота повинна виконуватися фахівцем.

Коли ставлять брекети?

Ортодонтичний апарат встановлюють у випадках наявності у пацієнтів деяких показань – це може бути значна аномалія прикусу, дискомфорт під час перероблення їжі, викривлення нижньої частини обличчя. Необхідність встановлення такої конструкції встановлюється під час діагностики спеціалістом, але важливо зайнятися цим своєчасно.

Що не можна їсти коли брекети?

Лікар запропонує пацієнтові план харчування в перші дні після встановлення ортодонтичної конструкції – це переважно м’яка варена їжа в консистенції супу-пюре. Надалі також доведеться відмовитися від вживання твердої їжі (горіхи, сухарі, деякі копчені делікатеси, липкі солодощі тощо). Також варто відмовитися від рясного споживання кави, продуктів з домішкою барвника та фруктових соків, щоб уникнути фарбування елементів апарату.

Як чистити брекети?

Гігієна ротової порожнини при встановленому апараті для корекції прикусу проводиться з використанням цілого переліку додаткових пристосувань – це і спеціальні щітки, і йоржики для чищення важкодоступних місць, і суперфлос (спеціальна зубна нитка). Чистити зуби потрібно щоразу після чергового їди, а також перед сном. Зуби доведеться чистити ретельніше і довше, ніж звикли — спочатку ортодонтичною щіткою, потім спеціальною монощіткою, а між зубами чистити за допомогою суперфлосу.

У скільки років ставлять брекети?

Як правило, апарати, що коригують, не встановлюються дітям до 12-ти років. Але в кожному окремому випадку потрібна консультація у досвідченого фахівця та попередня діагностика, особливо у виборі лікування для підлітка.

Написати коментар