Записатися на прийом
Безкоштовний контакт-центр

Що таке мезіальний прикус?

Дізнайтеся про причини, діагностику та лікування

Мезіальний прикус (прогенія) – це патологія, при якій нижня щелепа помітно довша за верхню. Прогенія серйозно змінює зовнішність дитини, негативно впливає мовний апарат, стан зубів, поставу, зовнішній вигляд обличчя та лицьовий профіль. Сьогодні ви дізнаєтеся про різновиди цієї патології, чому вона виникає, як діагностується та коригується.

Як визначити, що у дитини мезіальний прикус?

Це одна з найбільш патологій, що виявляють себе, яку можна побачити, навіть якщо дитина не посміхається. Батьки зазвичай визначають наявність проблеми за такими ознаками:

  • Нижні зубки перекривають верхні. У нормі має бути навпаки;
  • Масивне, витягнуте вперед підборіддя;
  • Порушено симетрію обличчя: нижня частина виступає, а середина обличчя виглядає більш плоскою. У дівчаток з цією ортодонтичною патологією не виражені вилиці;
  • У дитини «грубий», не миловидний вираз обличчя;
  • Помітні порушення постави: голова трохи відкинута назад, сутулі плечі.

Серед непрямих ознак прогенії ортодонти називають звичку дитини тримати рот відкритим. Це несвідома звичка, покликана покращити прохідність верхніх дихальних шляхів через велику мову. У деяких дітей патологія проявляється шепелявою мовою та частими головними болями. Через неправильне розташування зубів і щелеп погано пережовується їжа, що призводить до частих захворювань ШКТ. Якщо ви помітили одну або кілька ознак мезіального прикусу у дитини зверніться до ортодонта.

Які бувають різновиди мезіального прикусу?

Перш ніж говорити про корекцію, треба зрозуміти, що спровокувало проблему. Порушення зубощелепної системи виникають з двох причин: через неправильне положення зубів, або патології розвитку щелеп. Тому за формою виділяють два типи мезіальної оклюзії:

  • Зубоальвеолярна форма – сама назва підказує, що це порушення є наслідком неправильного розташування зубів. Воно коригується легше та рідко дає рецидив у лікуванні.
  • Скелетна форма – складніший тип порушення, викликаний щелепною аномалією. Це порушення анатомічних розмірів, розташування щелеп щодо основи черепа, а також порушення пропорційності у розмірі між верхньою та нижньою щелепною кісткою. Для виправлення скелетної патології часто потрібне хірургічне втручання.

Ми радимо батькам не витрачати час на вивчення різновидів оклюзій, а відразу наводити дитину на консультацію в одну з наших клінік.

Чому виникає мезіальний прикус у дитини?

У сучасній стоматології немає єдиної відповіді це питання. Але вчені визначили низку факторів, які можуть призвести до розвитку цього типу оклюзії. Один із них — спадковість, тобто вроджена аномалія лицьових кісток. Якщо один із батьків має цю проблему, дитину варто приводити на огляд до стоматолога кожні 4-6 місяців і обов’язково спостерігатися у ортодонта.

Мезіальний прикус у дітей може проявитися в період прорізування молочних зубів або їх зміни на постійні. Іноді це відбувається через ранню втрату або пізнє прорізування верхніх зубів. Серед причин також називають недостатню стирання різців або молочних іклів, які заважають змиканню зубних рядів. Щоб закрити рот, дитині доводиться відсувати нижню щелепу вперед чи убік.

Чим небезпечний мезіальний прикус у дітей?

Ця патологія впливає на зовнішність дитини, її самооцінку та здоров’я в цілому. Неправильний прикус призводить до нерівномірного навантаження на зуби, тому вони більше схильні до карієсу і швидкого зношування. Через неякісне пережовування їжі розвиваються захворювання шлунково-кишкового тракту. Мезіальна оклюзія також є причиною мігрені та дискомфорту під час жування. Деякі люди відчувають біль, коли розмовляють чи просто відкривають рота. Цю аномалію не можна сприймати як естетичну проблему. Це серйозний дефект зубощелепної системи, який потрібно коригувати.

Як відбувається діагностика прогенії?

Початкове завдання ортодонту – визначити причину аномалії, оцінити стан зубів та особливості будови щелеп. Маючи повну картину, ортодонт складе ефективний план лікування, який змінить зовнішність маленького пацієнта. На першому прийомі фахівець з’ясує, чим перехворіла дитина, дізнається про наявність травм та проблем із прикусом у дорослих членів сім’ї. Після збору анамнезу проводиться візуальний огляд, щоб оцінити стан зубів, а також виявити та виміряти асиметрію обличчя.

Щоб визначити будову та розмір щелеп, а також з’ясувати тип прогенії, пацієнтам призначають низку додаткових обстежень:

  • Телерентгенограмму кісток особи (ТРГ);
  • Ортопантомограмму (ОПТГ);
  • Комп’ютерна томографія (КТ).

Пацієнтам виготовляють моделі щелеп, щоб оцінити розмір зубів, їх положення та змикання. Тривимірні знімки та зліпки зубів дозволяють точно визначити тип аномалії, ступінь її виразності та чітко визначити «зону» втручання. Тобто правильно скласти план лікування.

Як виправити мезіальний прикус?

Ортодонт підбирає методи корекції прогенії, залежно від форми та виразності патології, а також віку пацієнта. Лікування мезіального прикусу у малюків до 4,5 років націлено на корекцію поведінки і шкідливих звичок. Якщо є показання, дитині проводять пластику короткої вуздечки язика. Це позитивно позначається на зростанні верхньої щелепи, адже фізіологічно розвиток та зростання щелеп безпосередньо залежить від правильного положення мови в порожнині рота. Мова повинна бути під куполом неба, таким чином відбувається фізіологічна стимуляція зростання верхньої щелепи, яка присутня в нормі.

Ортодонтичне лікування зазвичай починається у період формування молочного прикусу чи зміни зубів. У віці 6-10 років підбирається корекція за допомогою знімних ортодонтичних апаратів, які впливають на зростання та розвиток щелеп. Це трейнери, еластичні капи, апарати Френкеля, Брюкля, Нанса, Дасса та Макнамара. Також використовується Твін-блок, Максілятор, апарат Бенефіт та ін. Після зміни молочних зубів, як завершальний етап лікування, за необхідності, мезіальний прикус виправляється за допомогою брекетів. Кожен окремий зуб виставляється рівно і красиво.

Регулярний огляд у стоматолога – найкраща профілактика проблем із прикусом

Більшість патологій зубощелепної системи можна діагностувати та коригувати у молочному та змінному прикусі. Тому ми радимо батькам наводити дітей на огляд до стоматолога раз на 4-6 місяців. Якщо у когось із батьків є проблеми з будовою щелеп, малюка варто частіше показувати стоматологу та ортодонту. Пам’ятайте, що раннє лікування проходить швидше та ефективніше, адже зубощелепна система знаходиться в зоні росту і ще досить піддатлива для виправлення проблеми та покращення лицьової естетики дитини.

 

 

Запитання

Чим небезпечний мезіальний прикус?

Прогенія сильно змінює зовнішність людини, що позначається на психоемоційному стані та самооцінці. Негативно впливає на здоров’я зубів та постави, провокує головний біль, а також захворювання ШКТ.

Чи можна виправити мезіальний прикус?

Так, існують ефективні методи корекції мезіального прикусу для дітей, підлітків та дорослих людей.

Який прикус найскладніший?

Мезіальний прикус вважається одним із найскладніших в ортодонтичній практиці.

Як довго виправляється мезіальний прикус?

Період корекції залежить від віку пацієнта, форми та виразності патології. Зубоальвеолярна форма оклюзії виправляється брекетами протягом 1-2 років.

Написати коментар