Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Що таке наліт Прістлі? Чому він з’являється і як його позбутися?

Це бактеріальний наліт жовтого, коричневого або чорного кольору, викликаний надмірним розмноженням пігментоутворюючих бактерій. Він локалізується на межах ясен та емалі з внутрішньої сторони зубів, поступово вражаючи зовнішню область зубного ряду. Найчастіше цей наліт з’являється на молочних зубах, зрідка на корінних. В одних дітей відкладення виникають поступово, в інших стрімко вражають усі зуби за кілька днів.

Чи небезпечний наліт Прістлі у дітей?

Цей тип відкладень не є каріозним, тому багато хто називає його косметичною проблемою. Але він сприяє прикріпленню зубної бляшки, яка може призвести до появи карієсу. Хоча цей наліт не несе прямої небезпеки для зубів, ігнорувати його не можна. Він псує усмішку і провокує неприємний запах із рота, що ускладнює дитині спілкування з однолітками. А ще під темними плямами може переховуватись карієс, який не помічають батьки. Якщо у вашої дитини з’явилися потемніння на емалі або чорна смужка внизу зубів – запишіться до стоматолога в одній з наших клінік.

Чому з’являється наліт Прістлі у дітей?

Головною причиною появи бактеріальної плівки на молочних зубах називають дисбактеріоз ротової порожнини. Вважається, що наліт Прістлі у дітей виникає на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту. Дисбактеріоз може виникати в період прийому антибіотиків або на тлі зниження імунітету. Ще однією причиною називають нестачу кальцію, магнію та інших мікроелементів. У деяких дітей з’являється після прийому препаратів, що містять залізо. Вченим не вдалося з’ясувати, що саме спричиняє розмноження бактерій, тому серед причин вказують навіть зміну клімату.

Як визначити наліт Прістлі у дитини та відрізнити від карієсу?

Батьки часто плутають темні крапки на зубах дитини з карієсом. Бактеріальні відкладення локалізуються в прикореневій зоні і виглядають як контурна смужка. Згодом вона поширюється на поверхні емалі і стає помітнішою. Візуально відрізнити карієс від бактеріальної плівки можна за кольором, остання має коричневий або зелений відтінок. Також варто пам’ятати, що наліт Прістлі на постійних зубах зустрічається значно рідше, ніж на молочних. Якщо у дитини з’явилися темні плями на емалі, наводьте її в стоматологію — лікар визначить тип нальоту і допоможе його позбутися.

Як прибрати наліт Прістлі вдома?

Зняти бактеріальну плівку в домашніх умовах неможливо, адже вона відрізняється жорсткою структурою та локалізується у пришийковій ділянці або природних ямках зубів. Не намагайтеся вичистити зубним порошком або содою. Це призведе до пошкодження емалі та запалення ясен. На пошкодженій емалі накопичується ще більше бактерій, тому ситуація погіршиться. Наводьте дитину на процедуру професійного чищення зубів у будь-яку з наших стоматологій.

Професійна гігієна: ефективне видалення нальоту Прістлі у дітей

Темні відкладення, які неможливо видалити звичайною щіткою, легко знімаються піскоструминним апаратом Air Flow під час професійної гігієни ротової порожнини. Це безболісна процедура, яку радять проводити всім дітям раз на 6 місяців. Ми використовуємо неабразивні склади, які м’яко видаляють відкладення, не травмуючи емаль. Після професійної гігієни зубки поліруються та зміцнюються. Полірування підвищує стійкість емалі до відкладень, але не запобігає повторній появі нальоту. Наводьте дітей на професійне чищення ротової порожнини в стоматологію Mom`s, ми повернемо вашій дитині здорову та щасливу посмішку.

Як запобігти появі нальоту Прістлі?

Щоб повністю позбавитися темних плям на зубах, потрібно усунути першопричину. Для цього необхідно проконсультуватися з педіатром та пройти обстеження у гастроентеролога. Більшість дітей ця проблема проходить самостійно після зміни молочних зубів на корінні. Щоб знизити ймовірність появи бактеріального нальоту на зубах, стоматологи радять дотримуватись кількох правил:

  • Забезпечити дитині домашню гігієну ротової порожнини з прорізування першого зубика. Спочатку чистити силіконовою щіточкою, а починаючи з 1-1,5 року використовувати пасту і щітку, які підходять за віком.
  • Створити збалансований раціон із мінімальним вмістом цукру, але різноманітністю свіжих овочів та фруктів. Важливо, щоб дитина отримувала достатньо вітамінів та мікроелементів, адже недолік магнію та кальцію часто призводить до утворення темного нальоту.
  • Якомога раніше відмовитися від пустушки та пляшечок для годування. Слідкувати, щоб дитина не смоктала пальці і не тягла в рот іграшки.

Четверте правило дуже важливе – наводьте дітей на огляд до стоматолога раз на 6 місяців. Регулярні огляди дозволяють виявляти проблеми на ранніх стадіях та усувати їх із мінімальним дискомфортом для дитини. Стоматологи клініки Mom`s зроблять все, щоб зберегти зубки вашого малюка здоровими та красивими.

Написати коментар