Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Що таке пульпіт: причини, симптоми та методи профілактики

Пульпіт – це одне з найчастіших стоматологічних захворювань у дітей та дорослих. Це запалення м’яких тканин зуба, що складаються з судин та нервових пучків. Найчастіше виникає через запущений карієс або травматичний пошкодження коронки. Ми детальніше розповімо, як проявляється та як лікується пульпіт у дітей. А ще ви дізнаєтесь, як можна уникнути цього захворювання, зберігши дитячі зубки здоровими.

Чому виникає пульпіт у дітей?

Головна причина цього захворювання – карієс, який зруйнував емаль та дентин, інфікувавши пульпу. Молочні зубки більше схильні до карієсу, ніж корінні, адже вони мають тонку емаль і менший шар дентину. А ще у них великий обсяг пульпи, тому інфекція швидше проникає у м’які тканини. Запалення також відбувається після травми або неправильного стоматологічного лікування. Це захворювання протікає у двох формах:

  • Гостра супроводжується різким болем, що стріляє. Часто викликає чутливість емалі, підвищення температури тіла, появу гнійників та набряків;
  • Хронічна протікає безсимптомно, іноді нагадуючи себе нападами болю, зміною кольору коронки чи підвищеної чутливістю. Вона небезпечна тим, що з часом призводить до періодонтиту та остеомієліту.

Батькам варто пам’ятати, що пульпіт у дітей молочних зубів швидко перетворюється на хронічну форму. Тобто гострий біль зникає через кілька днів, а серед симптомів залишається потемніння коронки, неприємний запах із рота або підвищена чутливість. Тому важливо регулярно приводити дитину до стоматолога, адже тільки лікар може побачити хронічний пульпіт та провести лікування.

Симптоми: як він проявляється?

Запам’ятайте основні ознаки захворювання, які не можна ігнорувати. Пульпіт у дітей симптоми:

  • Гострий біль, що посилюється під час їжі;
  • Ниючий біль увечері та вночі;
  • Підвищена чутливість до емалі;
  • Потемніння хворого зуба;
  • Набрякання ясна або поява гнійників;
  • збільшення лімфовузлів;
  • Збільшення температури до 37-38°C.

Основним симптомом є біль. Вона може бути сильною, пульсуючою або стріляючою. А може виявлятися, коли дитина щось відкушує чи пережовує. Сама поява зубного болю – вагомий привід відвести дитину до стоматолога. Пульпіт у дітей не проходить сам собою, навіть якщо з часом біль вщух. Запалення тканин перейшло в хронічну форму і від того стало ще більш небезпечним.

У чому небезпека цього захворювання?

Якщо не лікувати пульпіт у дітей молочних зубів, запальний процес пошириться кореневими каналами і проникне до зачатка постійного зуба. У такому разі постійний зубик може прорізатися пошкодженим, з деформованою емаллю або загинути у зачатку. Ігнорування проблеми часто призводить до руйнування коронки, появи абсцесів та гнійних утворень. Це захворювання змінює якість життя, адже через підвищену чутливість і ниючий біль дитина не може нормально харчуватися, стає неуважною і дратівливою.

Як лікують пульпіт у дітей?

Існує кілька методів лікування пульпіту у дітей, залежно від форми та стадії захворювання. Батьки повинні розуміти: що раніше дитина опиниться у кріслі стоматолога, то більше шансів зберегти пульпу “живий”, а зубик здоровим. У сучасній стоматології застосовують два методи:

 

  • Біологічний націлений те що, щоб зняти запалення з нервово-судинного пучка, зберігши цілісність м’яких тканин. Його застосовують лише на початковій стадії, коли є невелике запалення та незначне руйнування коронки. Стоматолог препарує коронку, видаляючи уражені ділянки дентину. М’які тканини обробляють антисептиком та спеціальним препаратом, який знімає запалення. Наприкінці отвір закривають тимчасовою чи постійною пломбою.
  • Девітальний метод застосовують на лікування складних форм пульпіту. Він передбачає повне чи часткове видалення запалених тканин. У народі це називається видаленням нерва. Зубик при цьому зберігається і слугує до моменту природної зміни. Лікування девітальним методом відбувається у кілька етапів і вимагає від 3 до 5 відвідин стоматолога.

 

Незважаючи на всю серйозність цього захворювання, своєчасне лікування дозволяє зняти запалення та зберегти молочний зубик. Останній аспект дуже важливий, адже рання втрата тимчасового зуба може призвести до неправильного прорізування постійного та проблем із прикусом. При діагнозі пульпіт постійних зубів у дітей лікування відбувається за таким же протоколом.

Профілактика: як уникнути пульпіту?

Раніше ми говорили, що основною причиною появи цього захворювання є занедбаний карієс. Тому найкращі методи профілактики – це якісна домашня гігієна та регулярне відвідування стоматолога. Молочні зубки сильно схильні до карієсу, тому вимагають більш ретельного догляду ніж постійні. Приблизно до 12 років батьки повинні контролювати та допомагати дитині чистити зуби. Алгоритм правильної домашньої гігієни:

 

  • Чистіть зуби вранці та ввечері, використовуючи пасту та щітку за віком;
  • Користуйтеся флоссом, щоб очистити міжзубні проміжки і мінімізувати ризики
  • виникнення контактного карієсу;
  • Ополіскуйте зубки після їжі;
  • Перевіряйте якість домашньої гігієни кольоровими індикаторами.

 

На жаль, домашній догляд за зубами дозволяє видалити лише частину м’якого нальоту. У фісурах та пришийковій ділянці все одно залишається наліт, який неможливо зняти в домашніх умовах. Тому ще одним способом профілактики пульпіту у дітей є регулярне професійне чищення зубів у стоматології. Ця процедура дозволяє зняти зубний камінь, зменшивши ймовірність розвитку карієсу. Ми радимо наводити дітей на професійну гігієну раз на 3 місяці або частіше, якщо на емалі з’явилися плями.

Регулярне відвідування стоматолога – найкраща профілактика пульпіту

Це одне із тих стоматологічних захворювань, яких можна уникнути чи діагностувати на початковій стадії. Чим раніше ви звернетеся до стоматолога, тим більше шансів обійтися без видалення нерва та якісно відновити функціональність коронки. Слідкуйте за станом молочних зубів та вчасно лікуйте карієс. Не чекайте поки чорна цятка на емалі дасть про себе знати нестерпним болем серед ночі. Телефонуйте за номером 0800 335 869 та записуйтесь на консультацію до найдобріших дитячих стоматологів Києва.

Приводьте дітей до стоматології Mom’s на огляд раз на 3-6 місяців. Це дасть можливість виявити карієс на стадії білої плями та провести лікування методом фторування. Це швидка, безболісна процедура, яка дозволяє зміцнити емаль, зменшити чутливість та запобігти подальшому розвитку карієсу. Пам’ятайте, що фторування займає до 20 хвилин, а лікування запущеного пульпіту потребує кількох відвідувань клініки.

Написати коментар