Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Температура на зуби

Період початку зростання зубів у немовлят – це хвилююча ситуація для кожного з батьків. Нерідко буває підвищена температура на зуби, що є цілком нормальною реакцією дитячого організму.

До речі, коли з’являються у дорослих зуби мудрості, температура може з’явитися, але показник рідко перевищує 37,5°. Але варто детальніше розібратися із прорізуванням зубів у малюків.

Температура при прорізуванні зубів у дитини – це нормально

Нормальної або субфебрильної температури на зуби вважається діапазон 37,5-38°. Допустиме короткочасне підвищення показників до 39°.

Значне підвищення температури або тривале збереження високих показників це не норма. Подібний розвиток подій слід вважати вагомим приводом для виклику швидкої допомоги.

Побічні фактори

Коли ріжуться зуби, температура не є єдиним супутнім фактором. У 30% випадків батьки спостерігають у своїх дітей діарею. Можливі виділення з носа, але без домішки гною та взагалі кольору, а їх кількість незначна.

Проте високі температурні показники тіла у дітей можуть свідчити про інші захворювання. Наприклад, блювання і лихоманка, які супроводжуються рідким випорожненням і загальною слабкістю дитини може бути ніяк не пов’язане з прорізуванням зубок, а служить симптоматикою розвитку інфекції.

Механіка та тривалість процесу

Як правило, для появи зубної одиниці потрібно до 8 днів, їх підвищення температурних показників триває 2-3 дня. Починається цей процес, як правило, з 6 місяців і завершується до трьох років. Але порядок прорізування та терміни – це індивідуальні показники для кожного малюка.

Підвищення температури на зуби – це не всі симптоми, що виникають у цей період. Додатково варто зазначити:

  • припухлість та почервоніння ясен;
  • рясне виділення слини;
  • роздратування ясен.

Пізніше батьки зможуть спостерігати за зміною стану ясен. А через підвищену температуру на зуби дитина може погано спати, часто просити груди та тягнути різні предмети до рота.

У яких випадках потрібна медична допомога?

Багато батьків роблять помилку, зловживаючи дитячими препаратами для заспокоєння ясен. У їхньому складі є лідокаїн, який шкідливий для дитячого організму. Варто замінити їх умовно безпечними гелями для втирання в ясна та гомеопатичними препаратами.

Всі перелічені вище поради застосовні лише за збереження субфебрильной температури на зуби. При підвищенні температури на зуби 39° і вище, а тим більше — це не привід для самолікування, а слід залучити медичну допомогу.

Як поводитися і що робити?

Якщо температура на зуби 39 ° і вище, потрібно викликати медичну допомогу. При спостереженні субфебрильних показників обґрунтованої потреби вживати будь-яких заходів немає. Однак батькам необхідно регулярно відстежувати показники та стан дитини.

Поки тримається підвищена температура на зуби в межах субфебрильних значень, батьки повинні виявити терпіння, оскільки дитина вередуватиме. Доведеться часто відволікати малюка від неприємних відчуттів, залучаючи його грою, брязкальцями або співом. Також потрібно постійно відстежувати показники, щоб у разі потреби вжити належних заходів.

Збиваємо чи терпимо?

Ріжуться зуби, температура стабільно підвищена і спостерігаються судоми або інші неприємні симптоми (блювота, холодний піт і т.д.) – це привід не тільки вжити заходів щодо зниження показника, а й дзвонити в швидку. За високих температурних показників у дитини розумніше звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Відповідаємо на запитання

Яка температура може бути на зубки?

Помірно підвищеною температурою під час прорізування зубів вважається 37,4-38°. Допустимо підвищення температурного показника вище 38 °, але в нормі цей період короткочасний (до пари годин).

Що робити, якщо у дитини температура 39 на зуби?

При короткочасному стрибку температури варто використовувати дитячі жарознижувальні препарати – лікар, який спостерігає дитину, повинен заздалегідь проінструктувати батьків. У разі тривалого утримання високого показника (від 39 °) необхідно дзвонити на швидку.

Яку температуру треба збивати у дитини під час прорізування зубів?

Педіатри не радять збувати температуру на зуби, яка не досягла позначки 38°. Однак при спостереженні стабільного підвищення показника варто як мінімум проконсультуватися з лікарем.

Що робити, якщо температура на зуби?

План дій батьків залежить від особливостей ситуації. Показники 38 і вище спостерігаються порівняно рідко, тому до екстрених заходів вдаються нечасто. Але батьки повинні знати, як діяти у разі температури на зуби (39°+).

Скільки днів температура тримається на зуби?

Збільшення температури на зуби від 3-місячного віку може спостерігатися протягом 2-3 днів. Після того, як зуб з’явився над яснами, температура приходить у норму. Такі стрибки змінюються із помітною періодичністю.

Лізуть зуби температура 39 ° – що робити?

Правильна дія батьків – викликати швидку. Допустимо дати дитині жарознижуючу, але тільки після консультації з педіатром або сімейним лікарем.

Як зрозуміти, що у дитини температура на зуби?

Температура на зуби зазвичай тримається в рамках певних показників (37-37,8°, рідше перевищує 38°). Зрозуміти, що цьому є прорізування зубів, вкаже відсутність явних симптомів — це нежить і кашель, як при ГРВІ, відмова від їжі та здуття живота, як при проблемах із ШКТ.

Чому на зуби висока температура?

Підвищення температурних показників у межах норми під час зростання зубів — це реакція дитячого організму на запальний процес ясен. Відхилення від норми свідчить про наявність інфекцій порожнини рота.

Написати коментар