Записатися на прийом
Безкоштовний контакт-центр

Як доглядати за брекетами: огляд засобів та рекомендації стоматолога

Корекція прикусу за допомогою ортодонтичних систем може тривати кілька років. Без належного догляду зуби за цей час покриються нальотом, який призведе до утворення карієсу, пародонтозу та інших захворювань. Щоб уникнути ускладнень, потрібно дотримуватися рекомендацій стоматолога: стежити за гігієною та правильно харчуватися.

Пам’ятайте, що догляд за зубами із брекетами відрізняється від повсякденної гігієни. Щоб зуби залишалися здоровими, потрібно дотримуватись кількох правил:

  • Чистіть зуби двічі на день: вранці та ввечері;
  • Після їжі використовуйте йоржик та обполіскуйте рот;
  • Відмовтеся від твердої їжі, солодощів та пігментованих продуктів;
  • Регулярно відвідуйте стоматолога та ортодонта.

Як поводитися після встановлення брекетів?

Перші дні після встановлення ортодонтичної системи супроводжуються больовими відчуттями та дискомфортом. У цей час варто мінімізувати тиск на щелепи. Пийте більше води, їжте суп, пюре, йогурт або м’який сир. За призначенням стоматолога можна приймати знеболювальні препарати. Для захисту м’яких тканин від натирання слід використовувати спеціальний віск. Розм’якшену кульку воску потрібно приклеїти на частини металевої конструкції, що виступають.

Що потрібно для правильного догляду за брекетами?

У людей, які ретельно стежать за гігієною, зазвичай не буває проблем із доглядом за брекет-системою. Для якісного догляду за зубами з брекетами потрібно всього 4 засоби:

  • Щітка – основний предмет гігієни порожнини рота. Для поверхневого очищення можна використовувати будь-яку щітку: мануальну, ультразвукову або ортодонтичну. Найбільш ефективною вважається ортодонтична щітка з V-подібним розташуванням щетини. Вона делікатно очищає поверхню зубів та брекети. Щоб опрацювати кожен зуб і краще очистити замки, гумки, дугу, варто використовувати монопучкову щітку.

  • Єршик – це інструмент, який обов’язково входить у набір для догляду за брекетами. Він допомагає очистити проміжки під дугою та між замками. Обов’язково використовуйте йоржик, коли чистите зуби, а також протягом дня після їжі.

  • Іригатор – апарат, який подає воду під високим тиском у спеціальний наконечник. Він делікатно очищає прияснову зону, вимиває залишки їжі та масажує ясна. Масаж покращує кровообіг, запобігаючи появі набряків та запалень. Іригатор варто користуватися всім, включаючи тих, хто носить ортодонтичні системи.

  • Airfloss – це аналог зубної нитки, призначений для видалення залишків їжі та нальоту між зубами. Флос досить травмонебезпечний для ясен, тому використовувати його потрібно по мінімуму. Airfloss набагато зручніше та безпечніше, адже очищає забруднення імпульсною подачею води та повітря. Цим апаратом неможливо травмувати ясна або пошкодити металеву систему.

Важливо використовувати інструменти у правильній послідовності: іригатор, щітка, йоржик та Airfloss. Спочатку іригатор видаляє великі залишки їжі та масажує ясна. Щітка очищає поверхню зубів від нальоту та полірує емаль. Важливо прочистити всі три поверхні: зовнішню, внутрішню та жувальну. Єршик дочищає у важкодоступних місцях під дугою та між замками. Правильний догляд за брекетами завершується чищенням міжзубних щілин за допомогою флосу або Airfloss.

Ополіскування та перевірка якості домашнього догляду

Догляд за зубами з брекетами включає як мінімум два чищення, після яких обов’язково використовувати ополіскувач. Він додатково видаляє наліт, залишки їжі, бактерії та освіжає дихання. Італійська компанія PresiDENT розробила спеціальний ополіскувач для ортодонтичних систем, який має покращені антибактеріальні властивості. Непогані ополіскувачі випускають компанії Curaprox, Splat, Biorepair, Elmex. Слідкуйте, щоб у складі вибраного засобу не було хлору, спирту та барвників.

Щоб перевірити ефективність домашнього догляду за зубами з брекетами, варто використовувати індикатори у вигляді таблеток або рідини. Вони підфарбовують ділянки зубів, де лишився наліт. Індикатор покаже, в яких зонах потрібно ретельно проходити щіткою та йоржиком. Якщо в домашніх умовах не вдається повністю позбавитися нальоту, приходьте в нашу клініку на процедуру професійного чищення зубів. Її варто проводити з регулярністю 3-4 місяці.

Що не можна їсти з брекетами?

Щоб лікування було ефективним і комфортним для пацієнта, важливо дотримуватись рекомендацій стоматолога. Насамперед варто змінити раціон, уникаючи твердої їжі, солодощів та продуктів з яскравим пігментом. Горіхи, сухарики, яблука та інші тверді продукти можуть деформувати дугу, зірвати замочки або усунути конструкцію. Не потрібно відмовлятися від свіжих овочів та фруктів, просто знімайте тверду шкірку, нарізайте їх на маленькі шматочки або натирайте на тертці.

Пошкодити конструкцію також може тверде печиво, іриски, нуга та льодяники. Від солодощів краще відмовитись, адже цукор руйнує зубну емаль, підвищуючи ймовірність розвитку карієсу. Власникам керамічних та сапфірових систем не варто вживати каву, чорний чай, червоне вино, фрукти та ягоди, які фарбують емаль. Особливо це стосується ожини, чорниці, лохини та буряків.

Важливо стежити за температурою їжі та напоїв. У сучасних ортодонтичних системах для усунення зубів використовуються високотехнологічні дуги, ефективність яких залежить від температури. Холодна та гаряча їжа може призвести до деформації дуги. Найкраще вона працює за температури тіла, але допускається підвищення або зниження температури в межах 20°C. Ефективність корекції та догляд за брекетами багато в чому залежить від вашого харчування. Хвилинна слабкість і бажання побалувати себе може закінчитися заміною всієї системи.

Регулярно відвідуйте стоматолога

Правильний догляд за брекетами дозволить уникнути демінералізації емалі, утворення карієсу, запалення ясен та інших ускладнень. Тому слідуйте нашим рекомендаціям і обов’язково приходьте на консультацію та професійну гігієну раз на 3-4 місяці. Звертайтеся до стоматолога, якщо виникають питання або болючі відчуття. Ми зробимо все, щоб корекція прикусу була ефективною та пройшла з мінімальним дискомфортом.

 

Відповіді на запитання:

Скільки разів на день треба чистити зуби із брекетами?

Стоматологи радять чистити зуби двічі на день. Після їжі конструкцію потрібно чистити йоржиком та користуватися ополіскувачем.

Що придбати для догляду за брекетами?

Для якісного догляду потрібна ортодонтична щітка, йоржик, іригатор, флосс, або Airfloss.

Що не можна робити в перші дні після встановлення брекетів?

Протягом перших 7 днів не можна їсти тверду їжу. Їжте супи, бульйони, каші та інші продукти, які не потрібно пережовувати.

Написати коментар