Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як допомогти дитині впоратися зі страхом перед походом до стоматолога?

Зазвичай страх перед стоматологом у дітей виникає внаслідок хворобливого лікування зубів або жахливих історій від друзів та родичів про маніпуляції та свердління бормашини. Дитячий страх із віком перетворюється на дентофобію, яка заважає повноцінно стежити за здоров’ям зубів та ротової порожнини. Тому важливо перемогти цей страх і зробити все, щоби маленький пацієнт мав позитивний досвід відвідування стоматолога.

Чому діти бояться стоматологів?

У минулому існувала практика лікування зубів із застосуванням психологічного та фізичного тиску на пацієнтів. Дітей силоміць утримували в кріслі, фіксуючи голову та руки. Лікарі мали цілий арсенал інструментів, які допомагали тримати рота відкритим. Візуально вони більше нагадували знаряддя для тортур. Ця практика застосовувалась настільки довго, що стала нормою. Батьки допомагали тримати дитину в кріслі, поки лікар із металевим напальчником на руці, свердлив та пломбував зуби.

Сучасним дітям пощастило набагато більше, адже здебільшого клінік застосовують цивілізовані методи. Лікарі проводять лікування в ігровій формі, попередньо налагоджуючи довірчі, дружні стосунки із пацієнтом. Чому ж і досі існує страх перед стоматологом у дітей? Причиною всьому — історії батьків, друзів і родичів про досвід, що травмує, з минулого. Малята також бачать як батьки терплять зубний біль, боячись йти до клініки. Тому головною причиною страху є не особистий досвід малюка, а страх дорослих членів сім’ї.

Як у дітей формується образ стоматолога?

Часто батьки неусвідомлено створюють негативний образ лікаря, залякуючи дітей уколом за погану поведінку чи зубним болем через відмову чистити зуби. Скільки разів ви чули або самі вимовляли фразу “не їж так багато цукерок, зуби заболять, підемо до стоматолога”. Подібні висловлювання створюють у голові малюка асоціацію: стоматолог – біль. А потім батьки дивуються, чому дитина відмовляється йти до клініки або ціпеніє від страху перед кабінетом лікаря.

Щоб не підривати авторитет лікарів, не використовуйте їхній образ для покарання чи мотивації правильно доглядати порожнину рота. Не обговорюйте при дітях негативний досвід лікування чи спілкування з медпрацівником. Наслухавшись подібних історій, дитина не зможе довіряти лікареві. Щоб сформувати правильний образ лікаря, грайте у рольові ігри, перевіряйте іграшки зубки, показуйте тематичні мультфільми. А головне — не відтягуйте перший візит до стоматолога до того моменту, коли дитині знадобиться лікування.

  У якому віці здійснити перший візит до стоматолога?

Перший похід до клініки має бути ознайомчим. Ідеальний вік для цього – 1,5-2 роки, коли прорізалося більшість молочних зубів. Маля приходить, щоб познайомитися з лікарем, посидіти в кріслі, вивчити інструменти та показати, скільки у нього виросло зубів. Стоматолог на цьому прийомі налагоджує контакт із маленьким пацієнтом, оцінює стан зубів та прикусу. Якщо все гаразд, наступний прийом призначають через 3-6 місяців.

Важливим аспектом першого прийому є перевірка ефективності домашнього догляду за зубами. Лікар перевірить якість чищення та розповість батькам, яким зонам потрібно приділяти більше уваги, як скоригувати харчування, щоб зберегти зубки здоровими. Після прийому дитина отримає подарунок за сміливість, тож перший візит до стоматолога викличе позитивні емоції та приємні спогади. Чим раніше малюк познайомиться з клінікою та лікарем, тим спокійніше та легше пройдуть наступні прийоми.

Як підготувати дитину до першого візиту до стоматолога?

Психологічна підготовка залежить віку дитини. Дітей віком 2-3 роки особливо готувати не потрібно. Їм достатньо сказати, що ви збираєтесь у гості до лікаря, щоб показати зубки та отримати подарунок. Перед прийомом можна переглянути мультфільми, де розповідають про роботу стоматологів, а також в ігровій формі потренуватися широко відкривати рот. Дітки у такому віці зазвичай легко йдуть на контакт із лікарем, тому консультація проходить у спокійній, дружній атмосфері.

Дітей від 5 до 8 років потрібно готувати ретельніше. Головне їх не можна обманювати. Якщо планується лікування, не треба говорити, що лікар тільки подивиться і нічого не робитиме. Можна нагадати дитині про її сміливість під час вакцинації або проколювання вух, підводячи до того, що прийом у стоматолога він так само легко перенесе. Намагайтеся уникати подробиць, пов’язаних із хворобливими маніпуляціями. Стоматолог сам розповість пацієнтові, що і як відбуватиметься.

Що не можна робити перед першим візитом стоматолога?

Багато батьків намагаються підготувати дитину до всього, що відбуватиметься у кабінеті лікаря. Якщо малюк має лікування, батьки чесно розповідають про всі етапи, акцентуючи увагу на тому, що лікар зробить укол або трохи посвердлить зубки. Усі наступні запевнення у тому, що буде не боляче чи не страшно, вже не мають сенсу. Через добрі наміри батьків виникає страх перед стоматологом у дітей, які ніколи не були у клініці.

Чого не потрібно робити:

  • Вживати у розмові з дитиною лякаючі слова: укол, біль, свердло, терпіти;
  • Показувати свій страх, а тим більше розповідати про негативний досвід лікування;
  • Обіцяти дорогі подарунки, адже діти відчувають каверзу;
  • Використовувати образ лікаря для залякування чи покарання за погану поведінку.

Дитячі психологи радять уникати слів, які можуть налякати дитину. Акцентуйте увагу малюка на приємних моментах – на знайомстві з лікарем, який вважає зубки і дарує подарунки за сміливість. Не говоріть про прийом раніше, ніж за 1-2 дні, щоб у дитини не було часу обговорити майбутній візит із однолітками. У когось із них може бути негативний досвід відвідування лікаря, яким він поділиться з вашою дитиною.

Як допомогти дитині впоратися зі страхом?

Найскладніше підготувати дитину, яка має досвід лікування із застосуванням фізичної сили або психологічного тиску. Такі діти зазвичай навідріз відмовляються йти до лікаря або ніяк не взаємодіють з ним. Якщо батькам не вдається переконати дитину, варто звернутись до дитячого психолога. Але в жодному разі не потрібно приходити до кабінету лікаря зі словами “лікуйте – ми потримаємо голову”. Наші стоматологи не схвалюють та не застосовують методи силового утримання. Ми домовляємося з маленьким пацієнтом, або пропонуємо альтернативні методи лікування під седацією або в медикаментозному сні.

Чому не можна лікувати зуби, силоміць утримуючи дитину?

На жаль, ще залишилися батьки, які готові “допомагати” лікарю, утримуючи дитину в кріслі. Спеціально для них ми розповімо, чому так не можна робити. По-перше, це серйозна психологічна травма для малюка, через яку він боятиметься лікарів протягом усього життя. Силове утримання може стати причиною заїкуватості, енурезу, нервових тиків та нічних кошмарів.

В умовах, коли пацієнт плаче, кричить і чинить опір, лікар не може провести нормальну діагностику та розглянути зуби. Неправильний діагноз спричиняє помилку у виборі методу лікування. У стресової ситуації лікаря доводиться працювати швидше, що негативно позначається на якості. Що найголовніше – таке лікування небезпечне для дітей. Лікар працює в гострих предметах, що обертаються, які можуть травмувати зуб і м’які тканини.

Регулярне відвідування стоматолога – найкращий захист від страху

Діти, які регулярно приходять у стоматологію, відчувають набагато менше стресу. Декілька перших прийомів показують малюкові, що боятися там нічого, а лікар стає другом. Регулярне відвідування дозволяє виявити хвороби зубів на ранніх стадіях та вилікувати з мінімальним дискомфортом для пацієнтів. Дитина, яка приходить на огляд та професійне чищення зубів, може ніколи не відчути на собі роботу бормашини. Тому регулярно приходьте до клініки Mom’s, у нас ваша дитина отримає позитивний досвід відвідування стоматолога.

Написати коментар