Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як харчування впливає на здоров’я дитячих зубів?

Дізнайтеся про корисні та шкідливі продукти

Дитячі зубки прорізуються з тонкою емаллю, не готовою до опору агресивному середовищу. Процес “дозрівання” коронок та мінералізації емалі багато в чому залежить від харчування дитини. Ми розповімо, які продукти зміцнять зубки та допоможуть зберегти їх здоровими, а яких варто уникати.

Три групи найкорисніших продуктів для здоров’я зубів

Різноманітне, збалансоване харчування відіграє важливу роль у процесі формування зубів дитини та збереження їхнього здоров’я протягом усього життя. Запам’ятайте список корисних продуктів, які варто включити у правильне меню для дітей.

  • Свіжі овочі та фрукти

Це незамінні джерела клітковини, вітамінів та мікроелементів, які живлять дентин та м’які тканини ротової порожнини. Важливо вживати свіжі продукти без термічної обробки. Сира морква містить кальцій, фтор, вітаміни B, D, E, тому зміцнює емаль. Салат із моркви з додаванням оливкової олії або невеликої жмені улюблених горішків стане корисним доповнення до основного прийому їжі.

Листова зелень (кріп, петрушка, листя салату, селера) теж має бути на тарілці дитини щодня. Зелень містить вітаміни та мінерали, які зміцнюють судини. Сік багатьох рослин має антибактеріальні та відбілюючі властивості. Регулярне вживання зелені запобігає кровоточивості ясен, а також знижує ймовірність запальних захворювань.

Ягоди теж мають антибактеріальні властивості. Особливо, журавлина та виноград. Їхній сік обволікає емаль, тим самим блокуючи розмноження патогенних бактерій, що провокують карієс. Полуниця та ананас вважаються природними відбілювачами. Вони містять кислоти, які розщеплюють пігментований наліт, повертаючи природний білий колір.

Повноцінне дитяче меню важко уявити без горіхів. Грецькі, мигдаль, кешью чи фундук — усі вони містять амінокислоти, які живлять кісткову тканину. Знайомий усім волоський горіх містить фолієву кислоту, вітамін B6 та магній, який бере участь у засвоєнні кальцію. Додайте горіхи в ранкову вівсянку, а насіння льону до йогуртів або ряжанки.

  • Молочні продукти

Навіть діти знають: щоб зубки та кістки були міцними, треба пити молоко та їсти сир. Молокопродукти дійсно є одними з найкращих джерел кальцію та фтору. Кальцій необхідний формування та зміцнення кісток, а фтор бере участь у мінералізації емалі. Молоко, сири, йогурти також багаті на магній, калій, і безліч вітамінів: D, А, B. Натуральні йогурти містять пробіотики, необхідні для здорової мікрофлори рота і кишечника. А ще вони знижують рівень сірководню, допомагаючи позбутися неприємного запаху з рота.

Додайте до дитячого меню різні види сирів. Сир має унікальний склад і вважається одним із найкорисніших продуктів для здоров’я зубів. Тверді сири насичують кісткові тканини кальцієм та зміцнюють емаль. Багато сирів підвищують слиновиділення. Це важливо, адже слина нейтралізує кислоти, омиває коронки від залишків їжі, запобігаючи розвитку карієсу та запалення ясен. Слиновиділення також важливе для створення здорової мікрофлори в порожнині рота.

  • Риба та морепродукти

Морські сорти риби та морепродукти відносять до категорії “суперфудів”, адже вони містять усі мікроелементи, необхідні для правильного формування зубів та підтримки їх здоровими. Морська риба має високий вміст фтору, фосфору, калію та йоду, тому сприяє мінералізації емалі. Лосось і тунець багаті на жирні кислоти Омега-3, які запобігають запаленню ясен. Морепродукти також славляться високим вмістом йоду, а він є ефективною профілактикою карієсу.

Додайте до раціону дитини тверду їжу

Первісні люди вживали набагато більше твердої їжі: сире м’ясо, овочі, фрукти та коріння. Тому їхні щелепи були міцними, а зуби здоровими. Раціон сучасної людини переважно складається з м’якої, приготовленої їжі. Через це порушується кровообіг у м’яких тканинах, що призводить до запалення ясен та раннього випадання зубів. Щоб цього уникнути, потрібно включити до раціону тверді овочі та фрукти. Наприклад:

  • Морква;
  • Яблука та груші;
  • Огірки;
  • Редиска;
  • Капуста.

Додайте в раціон дитини все, що хрумтить: сухарі, морквяні палички, селера, або часточки яблука. Під час пережовування твердих продуктів відбувається механічне очищення емалі від залишків їжі та нальоту. Рослинна їжа багата на клітковину, тому масажує ясна, покращуючи кровообіг і запобігаючи багатьом захворюванням. Тверда їжа створює необхідне навантаження для правильного розвитку щелеп, тому знижується ймовірність розвитку неправильного прикусу.

Кальцій та фтор – основа здорових зубів

Користь кальцію та фтору складно переоцінити, це найважливіші елементи для здоров’я зубів та ясен. Кальцій міститься не тільки в молокопродуктах, він є в жирній рибі, волоських горіхах та мигдалі, квасолі, сухофруктах та більшості зелених овочів. Кращими джерелами фтору вважаються зернові культури, яйця (жовток), багато сортів риби та печінка.Найбільше фтору міститься в лососі, тріску, морському окуні, оселедці та скумбрії. Тому обов’язково вмикайте рибу в дитяче меню.

Багато батьків не підозрюють, наскільки важливий вітамін D для здоров’я дитячих зубів. А він відіграє ключову роль у засвоєнні кальцію, який необхідний для зростання та нормального розвитку кісток. Слідкуйте, щоб у раціоні дитини були жирні сорти риби, яйця, лісові гриби та насіння льону. Яєчня з тунцем та зеленим салатом – чудовий приклад ситного та поживного сніданку.

Як цукор впливає на дитячі зубки?

Найбільш небезпечними для зубів вважаються солодощі, адже мікроби, які провокують карієс, харчуються виключно цукром. Чим більше цукерок, солодких йогуртів та печива їсть дитина, тим більше патогенних бактерій розмножується на її зубах. Це стосується лише солодощів з доданим цукром, але не стосується солодких фруктів. Виключіть з раціону дитини іриски та карамельки, замінивши їх бананами, персиками чи іншими фруктами.

Для здоров’я зубів важлива не кількість солодкого, яке їсть дитина, а періодичність. Тобто краще з’їсти цілу цукерку за раз, ніж відкушувати по шматочку протягом усього дня. Найбільш небезпечними вважаються солодощі, які довго контактують із емаллю. Наприклад, льодяники на паличці чи іриски, адже вони прилипають до емалі. Такі продукти заважають слині швидко відновити мікрофлору. Якщо не вдається повністю відмовитися від солодощів, обмежте їхнє споживання. Давайте дитині солодке щодня з обов’язковою умовою – після цього почистити зуби.

Шкідливі продукти для зубів: вивчіть, щоб уникати

Існує ще ряд продуктів, які шкодять дитячим зубкам не менше солодощів.

  • Борошно. Білий хліб, крекери, макарони та інші борошняні вироби, що належать до ферментованих вуглеводів. У процесі пережовування вони розпадаються на глюкозу, при цьому стають липкими та забиваються у міжзубних проміжках. Вироби з білої муки краще замінити цільнозерновими або хоча б прополоскати рота і скористатися зубною ниткою після їжі.
  • Сухофрукти (родзинки, фініки, курага та ін) відрізняються від свіжих фруктів більшою концентрацією цукру при меншій кількості вологи та клітковини. А ще вони дуже липкі, тож після вживання надовго затримуються на поверхні зубів. Давайте дитині виноград, абрикоси та інші свіжі фрукти.
  • Газування, соки та нектари – це джерела одразу двох небезпечних компонентів: цукру та кислот, які руйнують емаль. Замініть всі ці напої чистою водою, вона набагато корисніша. Або хоча б захистіть зубки дитини від шкідливих напоїв за допомогою трубочки.

Щоб мінімізувати наслідки від шкідливих продуктів для зубів, навчіть дитину обполіскувати рот після кожного прийому їжі, а також використовувати зубну нитку. Не забувайте регулярно наводити дитину на професійну гігієну в стоматологію. Це єдиний спосіб видалити пігментований наліт та зубний камінь, зберігши здоров’я та білий колір дитячих зубів. Записуйтесь до найкращих стоматологів Києва за телефоном: 0800 335 869.

Написати коментар