Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як ставлять брекети дітям?

Дізнайтеся про всі етапи на шляху до ідеального прикусу

Коригування прикусу за допомогою брекет-систем застосовується після прорізування всіх корінних зубів. Тобто мінімальний вік такого лікування — 12-13 років. Діти у цьому віці вже чітко розуміють, для чого їм потрібна корекція, тому готові зазнавати дискомфорту та обмежень. Питання, як ставлять брекети підліткам, частіше виникають у батьків. Для них ми й розповімо про всі етапи лікування, починаючи з передустановного і до догляду за ротовою порожниною.

Правильна підготовка до встановлення брекетів

Іноді з моменту першого візиту до ортодонту до встановлення брекет-системи проходить кілька тижнів або місяців. Все залежить від того, в якому стані знаходяться зуби пацієнта і чи готові вони до тривалого впливу ортодонтичного апарату. Перед встановленням будь-якої конструкції для корекції прикусу, пацієнту необхідно пройти санацію – це комплекс процедур, націлених на лікування та профілактику захворювань ротової порожнини. Що входить до переліку обов’язкових процедур:

  • Професійна гігієна;
  • Лікування карієсу;
  • Лікування запальних захворювань;
  • Заміна пломб, за потребою;
  • Видалення зубів за рекомендацією лікаря.

Професійна гігієна дозволяє зняти наліт та зубний камінь, показавши реальний стан зубів. Іноді під нальотом ховається каріозна порожнина, яка проявляється лише після гігієни. Якщо передустановний етап зайняв більше місяця, потрібно провести додаткове професійне чищення перед установкою. Це потрібно, щоб видалити наліт та плівки з поверхні емалі, покращуючи зчеплення замків.

Другим етапом підготовки є лікування карієсу. Важливо пролікувати усі пошкоджені карієсом зуби, адже під час корекції це зробити набагато складніше. Металеві елементи апарату заважають лікареві дістатися хворого зуба, встановити коффердам і зробити якісне препарування. Щоб пролікувати контактні поверхні зубів, доведеться йти до ортодонта і на якийсь час знімати дугу. Таке втручання порушує процес корекції та подовжує за часом.

До моменту, коли ви дізнаєтесь, як ставлять брекети дітям, потрібно перевірити наявність запальних процесів у периапікальній ділянці – тобто біля верхівки кореня зубів. Для цього потрібно зробити рентгенівський знімок чи КТ. Якщо виявиться запальний процес або скупчення гною, проблему слід вирішувати негайно. Якщо цього не зробити перед ортодонтичним лікуванням, запалення загостриться у процесі переміщення зубів.

Перед тим як ставлять брекети дорослим, стоматолог перевіряє якість раніше встановлених пломб. Замінюють лише ті пломби, у яких порушено крайове прилягання, або під ними є карієс або запалення. Якщо на знімку немає осередків запалення, а пломба має ідеальне прилягання – її не потрібно міняти. Навіть якщо вона пожовкла і візуально відрізняється від коронки. Після виправлення прикусу пацієнт може замінити пломбу, вибравши більш сучасний матеріал у колір коронки.

Пройшовши всі етапи попередньої підготовки, пацієнту залишається лише одне — морально налаштується. Сучасне ортодонтичне лікування в середньому триває 1,5-2 роки і є досить комфортним. Больові відчуття можуть виникати тільки після встановлення або активації системи та тривають не більше 7 днів. Важливо налаштувати себе та дитину на “тривалий забіг” з частими походами до ортодонта. Але завжди пам’ятайте, що чекає на вас наприкінці шляху — здорова і красива посмішка.

Як ставлять брекети дітям: розглянемо процес встановлення

Перед фіксацією брекетів зуби потрібно очистити, знежирити та висушити. На першому етапі місце кріплення замочків обробляють протруюванням — гелем блакитного кольору, який знежирює та дезінфікує поверхню. Залежно від складу гель залишають на 30-60 секунд, збирають стоматологічним пилососом, а залишки змивають водою. Після цього зуби ретельно висушують та ізолюють від слини.

На другому етапі чисту, ідеально висушену поверхню емалі покривають адгезивом (гель, який покращує поверхневе зчеплення) та приступають до фіксації металевих замочків. Для приклеювання брекетів використовують світлозатверджуваний матеріал. Замочок виставляють на певній висоті коронки, повіряють позиціонером та засвічують лампою. Так приклеюють кожен елемент системи.

На останньому етапі всі замочки з’єднують ортодонтичною дугою – це головний елемент конструкції, який приводить її в дію. Фіксація дуги залежить від типу вибраних брекетів. Дітям зазвичай встановлюють металеві лігатурні моделі, пропонуючи на вибір кольорові резиночки. Колір гумок можна змінювати під час кожної заміни дуги. У самолігуючих системах дуга фіксується спеціальною кришкою. Зазвичай установка системи одну щелепу займає 1-1,5 години.

Процес адаптації: як позбутися болю та дискомфорту?

Більшість батьків цікавить питання: як ставлять брекети і чи це боляче? Відразу відповімо, що процес установки є безболісним, а дискомфортні відчуття виникають за кілька годин або наступного дня після процедури. Рівень дискомфорту залежить від особливостей нервових закінчень та больового порога людини. Одні пацієнти відчувають легкий дискомфорт, інші — сильний біль, що ниє.

Запам’ятовуйте найдієвіші методи, які допоможуть пройти період адаптації з мінімальним дискомфортом:

  • Знеболюючі препарати. Ортодонти радять не терпіти дискомфорт або ниючий біль після встановлення або активації ортодонтичних апаратів, а приймати знеболювальні засоби.
  • Блендер, що подрібнює фрукти та овочі, стане вірним супутником протягом усього ортодонтичного лікування. У період адаптації він допоможе зменшити навантаження на зуби від твердої їжі, тим самим знизивши болючі відчуття.
  • Стоматологічний віск допоможе запобігти натирання м’яких тканин металевими елементами. Горошинка розм’якшеного воску покриє замок, повністю позбавивши дискомфорту.
  • Психологічна стійкість. Намагайтеся не зациклюватися на неприємних відчуттях та пам’ятати, що все це тимчасово. У гіршому випадку дискомфорт пройде протягом тижня, у кращому – дитина звикнете до брекетів за 2-3 дні.

Як харчуватися під час ортодонтичного лікування?

Відклеювання замків від поверхні емалі найчастіше відбувається через підвищене навантаження на апарат під час їжі. Тому в період лікування дитині доведеться повністю змінити раціон відмовившись від твердих продуктів. На якийсь час потрібно забути про все, що хрумтить, а це горішки, попкорн, сухарики, чіпси та багато фруктів. Хоча про фрукти ми радимо не забувати, а міняти їхню консистенцію — зняти тверду шкірку, а м’якоть натерти на тертці або збити блендером.

Про солодощі точно доведеться забути. Під час використання ортодонтичних апаратів набагато складніше підтримувати гігієну ротової порожнини, тому підвищується ймовірність розвитку карієсу. Ми також не радимо вживати солодкі газовані напої та соки, адже вони містять багато цукру, який руйнує емаль. Льодяники, іриски, козинаки та яблука – саме ці продукти найчастіше призводять до відклеювання брекетів.

Як доглядати за зубами та брекетами після встановлення?

Під час ортодонтичного лікування основні правила домашньої гігієни залишаються колишніми: зуби потрібно чистити двічі на день та обполіскувати після їжі. Але наявність металевої системи у роті робить цей процес більш складним та тривалим. Для повноцінного догляду за зубами та брекетами дитині знадобиться невеликий набір аксесуарів:

  • Щітка з V-подібною щетиною;
  • Монопучкова щіточка;
  • Єршик;
  • Зубна нитка чи Airfloss;
  • Іригатор.

Основним інструментом догляду за зубами залишається щітка. Ортодонти радять використовувати спеціальну щітку, яка має укорочені ворсинки центром. V-подібне розташування щетинок дозволяє одночасно чистити поверхню зубів та делікатно знімати наліт із замочків. Щоб ретельніше очистити відкриті ділянки емалі можна використовувати монопучкову щітку.

Видалити залишки їжі у проміжках між зубами та під дугою допомагає спеціальний йоржик. Його потрібно використовувати після кожного прийому їжі та під час чищення зубів. Великі залишки їжі також можна видаляти іригатором, він чистить струменем води під високим тиском та ефективно масажує ясна. Не забувайте про контактні поверхні. Очистити міжзубні проміжки допоможе флос або його електричний аналог – Airfloss.

Важливим етапом у догляді за зубами та брекетами є регулярне відвідування стоматолога. При найбільш ретельному домашньому догляді ви знімаєте тільки частину м’якого нальоту, решта ж перетворюється на зубний камінь, який збільшує ризики розвитку карієсу. Тому в період корекції прикусу потрібно регулярно відвідувати стоматолога, який стежитиме за станом зубів та проводитиме професійну гігієну.

Не відкладайте мрію про гарну посмішку

Тепер ви знаєте, як швидко ставлять брекети та що це безболісний процес для дітей. Тому не варто відкладати корекцію прикусу через сумніви чи страх. Для початку запишіться на консультацію до нашого ортодонта, телефонуйте за номером 0800 335 869. Лікар оцінить стан зубощелепної системи та підбере найбільш ефективний метод корекції. Довірте посмішку своєї дитини найдосвідченішим і найдобрішим стоматологам Києва.

Написати коментар