Записатися на прийом
Безкоштовний контакт-центр

Які бувають види прикусу у дітей: розглянемо правильні та неправильні

Терміном “прикус” позначають взаємовідносини верхньої та нижньої щелепи при змиканні. Усього 10% людей на планеті можуть похвалитися правильним чи фізіологічним змиканням. Зазвичай вони мають симетричне обличчя, гарну усмішку та чітку дикцію. У них немає проблем із надмірним стиранням зубів або роботою шлунково-кишкового тракту через недостатнє пережовування їжі. Види прикусу в дітей віком визначає стоматолог, але є кілька характерних ознак, якими можна встановити правильну оклюзію.

Як визначити, що дитина має правильний прикус?

  • Коли щелепи стуляються, зуби верхнього ряду контактують з нижніми;
  • Середня лінія верхньої та нижньої дуги збігаються;
  • Зуби розташовуються щільно, без щілин чи нахилів;
  • Верхній ряд перекриває нижній на ⅓;
  • Кожен верхній зуб розташований між двома сусідами знизу.

Це характеристики ортогнатичного, тобто ідеального варіанта оклюзії, яка позбавлена будь-яких недоліків. Але, як і будь-який ідеал, зустрічається вона досить рідко. Якщо вам чи вашій дитині визначили саме такий тип оклюзії, ви можете вважати себе переможцем у генетичній лотереї. Набагато частіше стоматологи визначають фізіологічні види прикусу у дітей та дорослих, які трохи відрізняються від ідеалу, але не потребують корекції.

Розглянемо основні види фізіологічного прикусу:

  • Прогенічний нижній ряд трохи зміщений вперед. Це варіант норми, якщо не порушено замикання;
  • Біпрогнатичний нахил мають обидва ряди, зберігаючи нормальний контакт;
  • Прямий змикання відбувається по ріжучому краю.

Ці види прикусу зубів вважаються варіантами норми і не вимагають ортодонтичного лікування. Але важливо регулярно показувати дитину стоматологу та ортодонту, адже у процесі розвитку зубощелепної системи невеликі відхилення від норми можуть посилитися. У людей із прямим примиканням зубних рядів спостерігається підвищене навантаження на ріжучий край, тому швидше стирається емаль і руйнується тверда тканина. Інших порушень можна уникнути, якщо вчасно відучити дитину від пустушки або звички смоктати палець.

Що таке неправильний прикус, і чому він виникає?

Будь-яке порушення змикання зубних рядів діагностується як аномалія, яка впливає на естетику обличчя та якість пережовування їжі. А ще викликає підвищену стирання емалі і ранню втрату зубів, часті головні болі, бруксизм і ще безліч негативних останніх. На щастя, усі патологічні види прикусу зубів піддаються корекції за допомогою елайнерів, трейнерів чи брекетів.

Чому виникає неправильний прикус у дітей?

  • Генетична схильність. Це головна причина, адже основні параметри щелеп закладені генами. Якщо у батьків є якісь патології, діти можуть успадкувати їх.
  • Порушення внутрішньоутробного розвитку та певні хвороби матері у першому триместрі вагітності також є причинами виникнення аномалій.
  • Шкідливі звички, наприклад, смоктання пальця або тривале використання пустушки. Навіть неправильне становище голови уві сні призводить до порушення розвитку щелеп.
  • Часті чи хронічні захворювання ЛОР-органів. Будь-які хвороби, які призводять до необхідності дихати ротом, впливають на розвиток зубощелепної системи.

Деякі з цих факторів можна уникнути, якщо вчасно помітити порушення і скоригувати поведінку дитини. Щоб неправильний прикус не став проблемою у дорослому житті, потрібно регулярно приводити малюка до стоматолога та ортодонта. Чим раніше лікар діагностує порушення, тим легше та швидше пройде корекція. Наводьте дитину на консультацію до ортодонту клініки Mom’s у віці 2,5-3 роки, коли прорізалася більшість молочних зубів.

Як визначити неправильний прикус у домашніх умовах?

Ще раз нагадаємо, що види прикусів у людини визначає стоматолог чи лікар-ортодонт. Ми розповімо про візуальні ознаки, що свідчать про наявність проблеми.

  • При змиканні зубів залишаються щілини чи зазори;
  • Протилежні різці або моляри не стуляються;
  • Наявність скупченості чи діастеми;
  • Одна з щелеп значно більша за іншу;
  • Швидка стирання емалі або пошкодження ріжучого краю;
  • Виражена асиметрія обличчя.

Існує кілька різновидів неправильного прикусу. Розглянемо особливості кожного з цих видів.

У чому особливість дистального прикусу?

Серед усіх видів патологічного прикусу це найбільш поширений на європейському континенті. Його характерна ознака – зменшений розмір нижньої щелепи, тому верхня виступає вперед.

Чим небезпечний?

  • Нижні різці сильно перевантажені, тому швидше стираються;
  • Деформація суглобів призводить до хворобливих відчуттів під час руху щелеп;
  • Руйнування кісткової тканини передніх зубів призводить до їхнього раннього випадання;
  • Підвищення чутливості молярів через тріщини на емалі.

  Корекція цієї патології націлена на стимулювання розвитку меншої щелепи та нормалізації її змикання з верхньої. Найбільш ефективним методом для виправлення дистальної оклюзії у дорослих є брекети, а середній термін використання становить від 1,5 до 2,5 років.

Що притаманно для мезіального прикусу?

Це одна з найскладніших і найпомітніших патологій, яка сильно змінює зовнішність людини. Візуально її легко визначити по нижній щелепі, що виступає, яка значно перевершує верхню. Щоб досягти фізіологічного змикання, використовують брекет-системи. У найбільш складних випадках, коли необхідно покращити естетику обличчя, вдаються до щелепно-лицьової хірургії.

Чим відрізняється глибокий прикус?

Головною рисою глибокої оклюзії є сильне перекриття верхніми різцями нижнього ряду. Коронки нижніх різців видні лише на 2-3 мм. Таке змикання веде до нерівномірного розподілу навантаження та швидкого стирання різців. Якщо нічого не змінювати, з віком від них залишаться одні пеньки. Глибоку оклюзію можна уникнути, якщо стежити за формуванням зубощелепної системи дитини. Тому наводьте дітей на регулярний огляд до стоматолога в період активного прорізування молочних зубів та зміни їх на корінні.

Особливості відкритого прикусу

Ця оклюзія характерна відсутністю змикання центральних різців, через що щелепна система працює неправильно. Крім естетичної проблеми, виникає підвищена стирання молярів і деформація скронево-нижньощелепного суглоба. А ще наявність щілини негативно впливає на дикцію. У плані корекції ця патологія вважається нескладною, але потребує уваги закріплення результатів лікування. Щоб уникнути рецидиву, після ортодонтичного лікування використовують незнімні ретейнери, капу та гумки.

Що таке перехресний прикус?

Це складна патологія, яка має безліч різновидів та часто супроводжується іншими порушеннями. Перехресна оклюзія буває односторонньою, симетричною, передньою та бічною. В одних пацієнтів простежується перекручене перекриття кількох зубів, в інших – всього зубного ряду. У кожному з випадків спостерігається підвищена стирання емалі та ріжучого краю, а також серйозне навантаження на суглоби. Лікування залежить від першопричини виникнення патології. Зубні аномалії коригуються брекетами та іншими ортодонтичними конструкціями. Складні скелетні патології потребують хірургічного втручання.

Чим небезпечний неправильний прикус у дітей та дорослих?

Такі аномалії часто сприймаються як суто естетична проблема, яка змінює зовнішність і псує усмішку. Але відсутність фізіологічного змикання має значно більший вплив на здоров’я людини. Насамперед збільшується навантаження на зуби, через що вони швидше зношуються та руйнуються. Також зростає ризик розвитку пародонтозу. Раннє випадання зубів лише посилює проблему та негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

У багатьох людей виникає патологія скронево-нижньощелепних суглобів, які задіяні у процесі жування. Мало хто пов’язує появу хрускоту в суглобі з проблемою неправильного прикусу. А це перший симптом, який має насторожити та стати причиною походу до стоматолога. Адже після хрускоту з’явиться біль у жувальних суглобах та часті головні болі. Бездіяльність призведе до дегенеративних змін у суглобі.

Асиметрія обличчя та негарна усмішка часто призводить до серйозних психологічних проблем. Так формуються комплекси, невпевненість у собі, страх публічних виступів. Ще одним наслідком патологічної оклюзії є порушення дикції, що посилює психологічні проблеми. Тому важливо стежити за тим, як розвивається зубощелепна система дитини та вчасно виправляти порушення.

Як запобігти розвитку патологічного прикусу у дитини?

Сучасна ортодонтія здатна виправити навіть найскладніші патології зубощелепної системи у людей різного віку. Але набагато легше запобігти проблемі. Для цього потрібно якомога раніше позбутися пустушки, скоригувати шкідливі звички малюка та регулярно відвідувати стоматолога. Якщо дитина має генетичну схильність або виражені ознаки неправильного прикусу — записуйтесь на прийом до клініки Mom’s вже зараз. Телефонуйте за номером 0800 335 869.

 

Які бувають види прикусу?

Глобально виділяють правильний та неправильний прикус. Правильний має кілька варіантів норми: прямий, прогенічний, біпрогнатичний. Неправильний також має кілька різновидів: дистальний, мезіальний, глибокий, відкритий, перехресний.

Який прикус найскладніше виправити?

Усі види зубних аномалій коригуються за допомогою брекетів чи інших ортодонтичних систем. Найважчими вважаються скелетні патології, адже їх доводиться виправляти за допомогою щелепно-лицьової хірургії.

Що таке прогнання прикусу?

Прогнатія – це друга назва дистальної оклюзії, при якій верхня щелепа зміщена вперед відносно нижньої.

Як зрозуміти, який прикус у дитини?

Існують візуальні ознаки кожного з типів оклюзії. Щоб точно визначити вид прикусу у дитини, слід звернутися до стоматолога.

 

Написати коментар