Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Яку зубну щітку обрати для дитини?

У малюка прорізався перший зуб? Пора вибирати для нього зубну щітку та пасту. Ми вже розповідали, як вибрати безпечну пасту для дітей різного віку. Тепер поговоримо про зубні щітки. Їхнє завдання — дбайливо, але ефективно видаляти наліт, а також масажувати м’які тканини, зменшуючи дискомфорт при прорізуванні зубів та зміні молочних на корінні. Неправильно підібрана щітка здатна травмувати ясна та тонку дитячу емаль. А що ще гірше — відбити бажання стежити за гігієною ротової порожнини. Щоб чищення зубів не асоціювалося у дитини з чимось болючим та неприємним, вибирайте щітку, користуючись нашими порадами.

5 критеріїв для вибору дитячої зубної щітки

  • Відповідність віку – це основний параметр вибору дитячих гігієнічних засобів. Вибираючи щітку за віком дитини, ви знаєте, що головка, що чистить, буде нормального розміру, а довжини ручки вистачить, щоб дістати до всіх зубчиків. Вид, жорсткість та довжина щетини теж залежить від вікової групи. Якщо не хочете розбиратися з тонкощами конструкції та типом щетини – вибирайте модель, яка підходить за віком.
  • Очищаюча головка – головний елемент, від якого залежить безпека і зручність чищення зубів. Вибирайте моделі з овальною основою та короткими силіконовими щетинками, розташованими по колу. Для старших діток діє правило: головка, що чистить, повинна покривати поверхню 2-3 зубиків. Основа більшого розміру не дозволить якісно очищати зубки з усіх боків.
  • Вид щетини також обирають за віком дитини. Чим менше дитина, тим коротша і рідша щетинка на його щіточці. Якщо покласти в ряд моделі від 0 до 6 років, ви помітите, як маленькі наконечники силіконові змінюються щіточками з невисокою (до 11 мм) рівномірною щетинкою. Головне, щоб щетина була м’якою (soft або extra soft) та безпечною. Малюкам вибирайте силіконові напальчники, а старшим дітям — щітку зі штучним ворсом. Натуральні матеріали – найкраще середовище для розвитку бактерій.
  • Ручку вибирають з урахуванням того, хто чиститиме зубки. Якщо це робить дитина — ручка має бути досить широкою, нековзною та зручною для маленької руки. Для малюків віком до 3 років бажано, щоб на ручці був обмежувач. Також є щіточки з довшими ручками. Вони використовуються, коли батько допомагає дитині чистити зубки.
  • Дизайн. Щоб зацікавити дитину охочіше чистити зубки, вибирайте вироби із емоційним дизайном. Наприклад, такі, де ручка прикрашена улюбленим персонажем мультфільму чи казки, машинками, феями чи ще чимось. Важливо, щоб дитині було цікаво розглядати корпус, шукати нові деталі. Якщо ваша дитина навідріз відмовляється чистити зубки – привнесіть у цей процес трохи казки. Покладіть нову щіточку під подушку та скажіть, що це подарунок від Зубної феї.

Чим відрізняються щітки для різних вікових груп?

У малюків від 0 до 1,5 року починають прорізуватися зубки, тому їм потрібні гігієнічні пристрої, здатні делікатно очищати і масажувати ясна. Найкраще з цими завданнями справляються силіконові напальчники з короткими м’якими щетинками. Надягаючи насадку на палець, батько може ретельно очистити бактеріальний наліт і промасувати м’які тканини, щоб прискорити та полегшити прорізування.

У 1,5-2 роки діти стають самостійними, тому хочуть самі чистити зубки. Для них існують силіконові щіточки з голівкою, що чистить, довжиною до 1,5 см, короткою ручкою і широким обмежувачем. На них немає ворсу, але є 3-4 ряди силіконових зубців. Вони делікатно очищають наліт та залишки їжі, не травмуючи ясна. Дозволяйте дитині чистити зубки, але обов’язково допомагайте пропрацювати всі ділянки.

До віку 3-4 роки у дітей зміцнюється емаль, тому вони можуть використовувати гігієнічні пристрої зі звичною щетиною. Головне – вибрати модель з невеликою голівкою, що чистить (до 2 см) і м’яким ворсом. Важливо, щоб щетина була однорідною за довжиною та ступенем жорсткості. Починаючи з 3 років, діти можуть користуватися електричною зубною щіткою. Це безпечні пристрої, які мотивують малюків дотримуватися правил гігієни.

Щітки для школярів та підлітків, від 5 до 8 років та від 7 до 14 років, не сильно відрізняються від дорослих. Вони менші за розміром, мають щетину середньої жорсткості (medium) та яскравий дизайн. Школярам можна використовувати електричні щітки, пов’язані з додатком на смартфоні. Такі моделі дозволяють батькам і самій дитині контролювати тривалість та ефективність чищення зубів. Програми зазвичай мають оповіщення, за допомогою яких мотивують і нагадують дітям, що настав час чистити зуби.

Яка щітка краща: механічна чи електрична?

Щоденне чищення зубів є одним із головних елементів профілактики карієсу у дітей. Завдання батьків купити зручну щітку, безпечну пасту, і навчити малюка правильно цим користуватися. Механічні моделі більше підходять для навчання, адже дозволяють контролювати силу тиску та руху щетини. Вони доступні, тому батьки можуть регулярно міняти щітки без особливих збитків для сімейного бюджету. Електричні пристрої ефективно очищають емаль і всіляко стимулюють дітей щодня чистити зуби. Вони привертають увагу яскравим дизайном, декількома режимами роботи, таймером, підсвічуванням та навіть музичним супроводом. Електричні моделі корисні для дітей, які забувають чистити зуби або намагаються зробити це швидше. Якщо ваша дитина не боїться шуму та вібрації, яку створює щітка, придивіться до електричних пристроїв.

 

Що рекомендують стоматологи Mom`s?

Стоматологи стверджують, що важлива не щітка, а бажання та вміння їй користуватися. Вибирайте ту, яка підходить дитині за віком, зручно лежить у руці та подобається зовні. Зберігайте дитячі гігієнічні аксесуари окремо від дорослих та змінюйте раз на 3 місяці. Не забувайте відвідувати дитячу стоматологію Mom`s для огляду чи професійного чищення зубів. Наші стоматологи перевірять стан зубів, а якщо потрібно, порадять, яку використовувати пасту та щітку.

Написати коментар