Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Зростання зубів у дітей: як відбувається прорізування молочних та зміна на корінні?

Батьки часто запитують стоматологів — коли у дитини з’явиться перший зубик? На це питання немає однозначної відповіді, адже цей процес є індивідуальним і проходить у дітей по-різному. В одних малюків перший зубик з’являється в 3-4 місяці, в інших – ближче до року. Багато досліджень доводять, що терміни прорізування перших зубів мають спадковий зв’язок. Якщо в одного з батьків зуби прорізалися раніше, ніж у однолітків, то велика ймовірність, що у дитини буде так само.

У стоматології існують середні вікові норми та порядок прорізування молочних зубів:

  • Першими з’являються нижні центральні різці (6-8 місяців);
  • Пізніше, у 7-9 місяців, прорізуються верхні різці;
  • Верхні бічні різці показуються у період від 9 до 12 місяців;
  • Нижні бічні різці – від 11 до 13 місяців;
  • У період від року до 15 місяців прорізуються перші моляри;
  • Верхні ікла з’являються до 18 місяців, нижні – до 20 місяців;
  • Другі моляри в середньому прорізуються віком від 2 до 2,5 років.

Ще раз нагадаємо, що ці значення не є строгою нормою. Затримка прорізування зубів спостерігається у багатьох дітей і часто має спадкову причину. В одних дітей перший зубик з’являється ближче до 12 місяців, інші народжуються відразу з нижніми різцями. Обидва варіанти вважаються нормою. Звертатися до лікаря варто, якщо до 1,5 року у малюка немає жодного зуба та ознак, що він незабаром з’явиться.

Основні симптоми прорізування молочних зубів

Молоді батьки не завжди пов’язують зміну у поведінці малюка з прорізуванням зубів. Багатьох лякає необґрунтоване підвищення температури тіла, сильне слиновиділення або безпричинний плач дитини ночами. Щоб поява першого зубика не стала несподіванкою, батькам варто знати симптоми початку прорізування та спостерігати за малюком. Ми розповімо про основні ознаки:

  • Набрякання ясен свідчить, що перший зубик здасться найближчим часом. У багатьох діток на ясна з’являється почервоніння, припухлість у вигляді кульки або гематома синього кольору. У більшості випадків вона проходить, як тільки зубик з’являється з-під ясна. Але якщо з появою гематоми у дитини підвищується температура, її варто показати педіатру та дитячому стоматологу.
  • Рясна слинотеча – ця ознака з’являється приблизно за місяць до прорізування першого молочного зубика. Особливого дискомфорту він не доставляє, вимагаючи лише носіння слинявчика та м’якої серветки у кишені батьків. Сильна слинотеча є нормою і зазвичай проходить до 12-16 місяців.

  • Порушення загального стану. Небагато дітей проходять період росту молочних зубів без особливих змін. Більшість дітей стають млявими, примхливими, у них підвищується температура тіла, погіршується сон та апетит. У деяких дітей порушуються смакові відчуття, вони відмовляються від улюблених продуктів. Якщо температура тіла не перевищує 38°C, то перераховані вище симптоми вважаються нормою.
  • Сверблячка в яснах. Як тільки дитина починає все тягнути до рота, батьки розуміють, що скоро “полізуть” зуби. Бажання почухати ясна пальцями чи іграшками цілком природно. У такому разі потрібно придбати один або кілька прорізувачів, щоб по черзі охолоджувати їх у холодильнику (не морозильній камері) та давати малюкові.

Іноді під час зростання зубів в дітей віком з’являються симптоми, схожі на ГРВІ. Найчастіше це підвищення температури, нежить та кашель. Іноді спостерігаються кишкові симптоми: нудота, блювання чи пронос. Батьки не розуміють, що відбувається – реакція на зуби чи вірусна інфекція, яка приєдналася на тлі ослабленого імунітету. Дитині із таким набором симптомів варто показати педіатру. Лікар визначить, що викликало таку реакцію і за потреби призначить лікування.

Як полегшити біль під час прорізування зубів?

Найбільше дискомфорту дитині доставляє постійний свербіж у яснах. Позбутися його допоможе охолоджений прорізувач. Він діє як холодний компрес, знімаючи запалення, а також допомагає зняти свербіж. Будьте готові до того, що дитина буде гризти все, до чого дотягнеться. Тому частіше мийте іграшки у мильній воді. Масируйте ясна малюку силіконовим напальчником. Найчастіше провітрюйте квартиру та стежте за вологістю повітря, адже у цей період у дітей знижується імунітет.

Будьте уважні з знеболюючими засобами. Лікарі не рекомендують використовувати гелі на основі лідокаїну чи бензокаїну. Більшість такого гелю не затримується на яснах, потрапляючи до кишечника. Передозування цих речовин може призвести до порушення ковтальної функції та проблем із роботою серця. Щоб полегшити болючі відчуття і знизити температуру, якщо вона підвищена, краще дати дитині препарат на основі парацетамолу або ібупрофену. Використовуйте знеболювальні препарати лише після консультації з педіатром.

Як стежити за першими зубками?

Стоматологи радять починати догляд за порожниною рота з появою першого зубика або ще раніше. Силіконовий напальчник можна використовувати спочатку прорізування, масажуючи їм ясна. Такий масаж допоможе зменшити болючі відчуття і прискорити процес. Цей же напальчник можна використовувати для чищення перших зубів. Він добре знімає м’який наліт, який залишається від молока чи підгодовування.

Звична щіточка із силіконовими зубцями чи м’яким ворсом знадобиться дитині після першого дня народження, а зубна паста ще пізніше – у 1,5-2 роки. До цього батьки повинні двічі на день чистити зубки малюкові, споліскуючи щітку у теплій воді. Після 3-х років дитині можна використовувати всі види щіток, включаючи механічні та ультразвукові. Аксесуари для домашньої гігієни варто вибирати за віком, не забуваючи про флос та ополіскувач. У 2-2,5 роки дитини варто привести на перший, ознайомлювальний прийом до стоматолога.

Як відбувається зміна молочних зубів на корінні?

Процес випадання молочних зубів залежить від цього, коли вони прорізалися. Якщо перші різці з’явилися у малюка в 6-7 місяців, то вони випадуть приблизно в 5-6 років. Порядок зміни коронок відповідає порядку їх прорізування. Тобто першими до Зубної феї вирушать нижні та верхні різці, потім бічні, премоляри тощо. Випадання чотирьох верхніх та нижніх різців – це перший етап зміни прикусу. Потім відбувається прорізування перших корінних молярів.

Важливо! У віці 7-8 років у дітей з’являються корінні моляри. Вони не мають “молочних попередників”, тому вимагають особливої уваги. Для захисту постійних зубів проводять герметизацію фісур. Це швидка та безболісна процедура, яка дозволяє закрити природні борозенки на жувальній поверхні, де зазвичай накопичуються бактерії та утворюється карієс.

 

Другий етап формування постійного прикусу починається з 9-10 років, коли у дітей змінюються премоляри. Ікла в середньому випадають в 11-12 років. Починаючи з 12 років у дітей з’являються другі моляри, а треті – у 15-16 років. У цьому віці закінчується зміна зубів, а до 18 років завершується формування постійного прикусу. Наведені вище терміни також є зразковими, тому не турбуйтеся, якщо у вашої дитини процес зміни трохи відрізняється.

Зміна молочних зубів: симптоми та труднощі

Початок зміни прикусу можна помітити збільшення міжзубних проміжків. Корінні зуби розміром більше молочних, тому їм потрібний вільний простір. Щелепи дитини ростуть, створюючи їм місце. Основним симптомом швидкого випадання молочного зубика є рухливість. У віці 5-6 років нижні різці починають хитатися, а значить їх коріння розсмокталося і готове до випадання. У нормі зміна проходить до 15-16 років, без проблем та з мінімальним дискомфортом для дитини.

Але іноді кінчики корінних різців з’являються ще до випадання молочних. Найчастіше це відбувається через невеликий розмір щелеп, тому новим зубам не вистачає місця. Така ж проблема трапляється і з прорізуванням іклів. Щоб уникнути проблем із прикусом, дитину з такою аномалією потрібно показати стоматологу та ортодонту. У деяких випадках молочним коронкам дають час на природне випадання, але найчастіше їх доводиться видаляти.

  Щоб мінімізувати ризики ускладнень або порушення зміни прикусу, наводьте дитину на консультацію до стоматолога. Записуйтесь до найкращих стоматологів Києва за телефоном: 0800 335 869.

Написати коментар