Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Зуб мудрості, видаляти чи ні?

08.03.2020

Сьогодні вчені розділилися на тих, хто стверджує, що зуб мудрості є рудиментом і в процесі еволюції його значення нівелювалося і тих, хто все ж не згодні з таким твердженням. І кажуть, що зуби мудрості не можуть бути віднесені до числа рудиментів, так якщо процес їх формування та прорізування проходить правильно, то вони виправдано на всі 100% виконують свої головні функції. Останні вважають, що справжньою причиною проблем, що стосуються розвитку зубів даної групи, є зменшення щелеп. Оскільки щелепа сучасної людини відносно вузька, найчастіше досить великим «вісімкам» там просто не вистачає місця, тому вони не ростуть у ряду – так звані дистоповані зуби. Як результат, у певних випадках поява зуба мудрості загрожує виникненням серйозних ускладнень.
Про те, яких неприємних сюрпризів можна чекати від цих «підступних» зубів і чи варто вдаватися до настільки радикального методу, як видалення читайте далі у статті.

Загальна інформація про зуби мудрості

Серед кваліфікованих стоматологів такі зуби називають «вісімками», так як вони можуть рости у восьмих рядах зубної пластини з обох сторін. З дитячого віку у кожного з нас з’являються молочні зубки. Після цього починаючи з 6-річного віку до, приблизно 12 років у дітей відбувається зміна молочних зубів на корінні. Природою запрограмовано так, що останній, восьмий ряд остаточно формується до 27 років.

Згідно з численними медичними дослідженнями, саме в 27-річному віці організм кожної людини починає поступово старіти.
Напевно, кожному буде цікаво, чому склалася думка, що від зубів мудрості слід обов’язково позбавлятися? Процес зростання «вісімок» у кожного індивіда відрізняється. У деяких вони виростають швидко, а іншим приносять постійний дискомфорт і больові відчуття. Вся справа в розмірах щелепи. У людей з маленькою щелепою зуби після 27 років можуть взагалі не з’явитися або проріжуться, але при цьому будуть трохи ущільнювати весь зубний ряд, викликаючи відчуття болю. Іноді «вісімки» прорізуються кілька років, а це вже небезпечно появою різних ускладнень.
Ні в якому разі не варто думати, що зуби мудрості, взагалі, не виконують будь-яких функцій. Це не так! Якщо необхідна наявність опори під час операції по мостовому протезуванню, «вісімки» блискуче справляються з цією метою. Крім того, зуби мудрості виконують жувальну функцію, що дуже важливо для людей похилого віку. Правда, їх користь може відчуватися тільки при правильному формуванні.

Ускладнення, що виникають при прорізуванні зубів мудрості

Найбільш поширеним ускладненням появи «вісімок» є процес запалення тканин, розташованих навколо них на зубній пластинці. Основна ознака початку запальної реакції – поява горбка, який з часом покривається декількома слизовими. Якщо запустити запалення, з’являється гній. Надалі почне розвиватися захворювання, яке на професійній мові медицини називається перикоронаритом.

Виділимо основні симптоми хвороби:

  • регулярна поява інтенсивних головних болів, які віддаються в область скронь і вух;
  • різкі болі при позіханні, прийнятті їжі, розмові;
  • поява больових відчуттів у горлі або щоці;
  • почервоніння в області горбка, що з’явився;
  • поява гною;
  • збільшення температури тіла.

При виявленні хоча б малої частини перерахованих вище симптомів, слід у найкоротші терміни звернутися до стоматолога. Щоб до відвідування клініки ненадовго зняти больові відчуття, можна використовувати який-небудь знеболювальний засіб. Розчин холодної води, солі і соди також може полегшити біль.
Ні в якому разі не грійте місце, де був виявлений горбок, теплою грілкою або лампою! Варто запам’ятати, що після підвищення температури тіла будь-яка мікрофлора починає інтенсивне розмноження. В даному випадку збільшується швидкість запального процесу.
Ще одне неприємне ускладнення, що виникає після прорізування «вісімок» – карієс. Під час догляду за зубами до них складніше всього добратися, а значить, саме на них завжди будуть накопичуватися частинки їжі і шкідливі мікроорганізми.
Нарешті, ще одна, досить поширена проблема, яка виникає при зростанні зубів мудрості – порушення прикусу через зміщення сусідніх корінних зубів ближче до центру щелепи. Серед ускладнень є і ті, що трапляються нечасто: щелепна кіста, запалення однієї або декількох гілок трійкового нерва та інші захворювання.

Як зрозуміти, видаляти «вісімки» чи ні

Основне завдання людини, яка стоїть перед вибором, видаляти «вісімки» чи ні, – прислухатися до стану власного організму. Якщо ніякого дискомфорту процес росту зубів мудрості не приносить, їх можна залишити. Щоправда, вкрай бажано, щоб таке рішення приймав все-таки лікар-стоматолог.
Не забуваємо і про те, що ускладнення можуть виникнути і після видалення. Ускладнити операцію і реабілітацію можуть такі чинники:

  • низький больовий поріг оперованого людини;
  • розташування зуба у важкодоступному місці;
  • неправильна будова кореневої системи;
  • побічні ефекти у вигляді щелепної кісти, появи гнійників і т. п.

У певних ситуаціях в лунці, що залишилася після видалення «вісімки», може розвинутися захворювання альвеоліт. Для його запобігання не потрібно виконувати полоскання рота, щоб не занести в ранку інфекцію. При виявленні запального процесу слід звернутися до лікуючого спеціаліста-стоматолога.
Після приходу пацієнта на прийом стоматолог оглядає проблемну ділянку і приймає рішення, видаляти «вісімку» чи ні.

Видалення виконується при:

  • неправильному формуванні зуба мудрості;
  • виявлення карієсу у занедбаному стані, коли майже повністю втрачені тканини зуба і немає можливості полікувати канали і замінити втрачені тканини пломбою або коронкою;
  • появі регулярного наростаючого болю, що віддаює у вуха і виски;
  • виявленні кісти;
  • виявленні отвори або порожнини в зубі не піддаються реставрації;
  • наявності тріщини в корені зуба в результаті травми або великого навантаження;
  • пародонтит – захворювання, викликане запаленням ясен і подальшим розхитування зуба;
  • пошкодження слизової оболонки щелепи.

Іноді медичне втручання потрібно після того, як зуби мудрості прорізуються не до кінця. Виникає хвороба, яку у даному випадку називають вторинним перикоронаритом.
Видалення зубів мудрості може бути необхідно, коли відбуваються часті запалення на місці його появи, або якщо в ньому були виявлені каріозні ураження. Буває так, що зуб мудрості заважає людині, травмуючи щоки і слизову оболонку рота. У цих випадках їх теж необхідно видаляти. Якщо зуб мудрості сильно запущений, то запалення може перейти і на сусідній з ним зуб, який в особливо важких випадках також видаляють.

Етапи видалення зубів

Стоматолог приймає рішення видаляти зуби на підставі результатів первинного огляду, а також рентгена або комп’ютерної томографії зуба.
Видалення зубів складається з декількох етапів:

  • заморожування в місці видалення зуба (місцева анестезія);
  • власне процес видалення зуба;
  • накладання швів, якщо випадок виявився складним;
  • візит до стоматолога через деякий час для зняття швів або повторного огляду.

Що робити з зубами мудрості?

Зуби мудрості зазвичай мають ускладнення і не лікуються, тому їх видалення можна вважати хірургічною операцією.
У разі коли зуб мудрості має глибоке коріння, що росте в неправильному положенні, то при видаленні використовують спеціальний інструментарій, розрізають десну і накладають шви.
При видаленні зуба мудрості пацієнтові роблять більш сильну анестезію, дія якої починається приблизно через 10 хвилин. Сам процес видалення може зайняти досить тривалу кількість часу, оскільки проводяться надрізи, висвердлювання і зашивання тканини.

У деяких ситуаціях пацієнту видаляють зуби мудрості, які ще не виросли до кінця. Його може бути не видно неозброєним оком, тому що він знаходиться або під слизовою, або кістковою тканиною. Такі зуби запалюються не рідше повноцінних зубів, і це проявляється підвищенням температури або болем у вусі з того боку, де розташований зуб. При видаленні такого зуба не обійтися без розрізання десни і зашивання рани для подальшого загоєння.
При перших ознаках карієсу або запалення зубів необхідно звертатися до стоматолога. Ще краще планово відвідувати лікаря хоча б раз у півроку, щоб контролювати стан своїх зубів. Видалення зуба – досить неприємна процедура, тому, щоб уникнути її, необхідно стежити за здоров’ям порожнини рота. Також необхідно перевіряти стан ясен, оскільки пародонтит може призвести до такого неприємного наслідку, як випадання зуба. Більш того, краще не економити на лікуванні зубів, і робити це в перевірених клініках у досвідчених фахівців з великим стажем роботи в галузі стоматології.

Коментарі
Марія Іванова
12.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Іван Петрович
11.03.2020

Дуже корисна стаття, дякую!

Написати коментар