Безкоштовний контакт-центр
Записатися на прийом

Як обрати безпечну зубну пасту для дитини?

Чим менше ваша дитина, тим більше пасти вона ковтає під час чищення зубів. А це означає, що вам варто уважніше вивчати склад, звертаючи увагу на абразивність, вміст фтору, вид консервантів та піноутворюючих речовин. У цій статті ми розповімо, як вибрати безпечну та ефективну пасту для дітей різного віку. Ви навчитеся знаходити у складі небезпечні для дитини компоненти. А також дізнаєтеся про корисні речовини, які зміцнюють зуби та підвищують імунітет.

У чому різниця між зубною пастою для дітей та дорослих?

Полиці магазинів рясніють упаковками дитячих зубних паст, прикрашених малюнками мультяшних персонажів. Вони приємно пахнуть та подобаються дітям солодким, фруктовим смаком. Але головне — вони мають м’яку текстуру та складний склад. Продукти для дорослих містять жорсткіші абразиви, відбілюючі речовини, сильні ароматизатори та високу концентрацію фтору. Дорослим ці компоненти не шкодять, адже вони вміють обполіскувати рота і не ковтають пасту.

Склад: розбираємо основні компоненти

  • Фтор має багато засобів для чищення зубів, адже це важливий елемент для зміцнення емалі. Він проникає у тканини емалі, чим запобігає розвитку карієсу на ранніх стадіях. У дитячих продуктах використовують органічні амінофториди чи олафлур. Важливо, щоб концентрація амінофторидів відповідала віку дитини. Далі ми детальніше розповімо про норми фтору для різних вікових груп.
  • Абразивність. Абразиви – це тверді частинки, які очищають поверхню зубів від забруднень. У пасти для дорослих додають соду (бікарбонат калію) або крейду (карбонат кальцію). Це тверді речовини, які можуть зашкодити тонку дитячу емаль. Молочні зубки безпечніше чистити гелями, які містять діоксид кремнію або титану. Вони м’якші і менш агресивні, ніж сода чи крейда. Слідкуйте, щоб рівень абразивності (RDA) відповідав віку дитини.
  • Піноутворюючі речовини. Багато хто оцінює ефективність пасти по тому, як вона піниться. Це неправильно, адже як піноутворювач часто використовують лаурилсульфат натрію (маркування SLS або Е 478). Цю речовину додають у шампуні, мила, гелі для душу та капсули для прання. Лаурилсульфат сушить слизову оболонку і є сильним алергеном, тому особливо небезпечний для дітей. Піна не така важлива в процесі чищення зубів, як абразиви, тому вибирайте засоби без SLS.
  • Консерванти є у складі всіх косметичних засобів. Вони захищають вміст тюбика від псування та продовжують термін придатності. Перевіряйте, щоб у дитячих продуктах не було канцерогенних речовин: пропілпарабену, бензонату натрію або пропіленгліколю. Зверніть увагу, що на етикетці пропіленгліколь часто прихований за абревіатурою ПЕГ або PEG.

Корисні компоненти: що має бути у складі?

Вибираючи дитячий засіб для гігієни ротової порожнини, переконайтеся, що є кальцій. Цей мікроелемент необхідний формування та зміцнення зубів. Важливо, щоб кальцію було достатньо у раціоні дитини. У зубні пасти цей мікроелемент додають у вигляді хімічних сполук: кальцію лактат, гідроксиапатит кальцію або гліцерофосфат кальцію. Вони зміцнюють емаль і запобігають розвитку карієсу.

На упаковці багатьох засобів для дітей ви побачите ксиліт та сорбітол – натуральні речовини, що містяться у волокнах фруктів та солодких овочів. Це природні антисептики, які знищують бактерії, тим самим знижують ризик карієсу. Сорбітол та ксиліт мають приємний аромат та солодкий смак, тому є натуральними підсолоджувачами. Вони набагато корисніші за штучні ароматизатори і смакові добавки.

У якісних пастах для дітей обов’язково є ферменти для захисту ротової порожнини від бактерій. Шукайте у складі папаїн чи молочні ферменти: лізоцим, лактоферин, лактопероксидаза. Всі ці компоненти зміцнюють імунітет дитини та підвищують захисні властивості слини. Добре, якщо у складі є казеїн – природний білок, який бере участь у накопиченні кальцію в емалі.

Вибираємо зубну пасту для різного віку

 Структура зубів та емалі змінюється з віком, тому малюкам, школярам та підліткам потрібні кошти з різним складом. Щоб підібрати ефективну пасту, краще звернутись до стоматолога. Лікар проведе огляд, оцінить стан зубів та порадить, який засіб підійде вашій дитині. Дитячі кошти поділені на такі вікові групи:

Від 0 до 3 років

Для догляду за першими зубками малюка не потрібна паста. Використовуйте м’яку силіконову щітку, привчаючи дитину до регулярного чищення зубів. Для найменших є силіконові насадки на палець, щоб мамі було простіше очистити крихітні зубки. Дитяча зубна паста з 1 року створена для догляду за молочними зубками, тому її абразивність має перевищувати 20 у. е. Малята проковтують більшу частину пасти. Слідкуйте, щоб у складі не було барвників, небезпечних консервантів та загусників. Вибирайте засоби без фтору або з мінімальною концентрацією – до 200 ppm.

Від 3 до 6 років

У цей період починається зміна молочних зубів на коренние, тому завдання для пасти ускладнюються. Вона повинна дбайливо, але ефективно очищати зубки, щоб не пошкодити ніжну молочну емаль, але про це захистити корінні від карієсу. Вибирайте пасти з абразивністю трохи більше 50 у. е. Шукайте на упаковці маркування RDA з цифрами 20, 30, 40. Слідкуйте, щоб рівень фтору не перевищував 500 проміле.

Від 6 до 12 років

У період з 6 до 12 років продовжується випадання молочних зубів та прорізування корінних, тому рекомендована абразивність пасти не змінюється – до 50 у. е. А допустимий рівень вмісту фтору збільшується до 1000 проміле. Діти в цьому віці вже вміють обполіскувати рота, тому менше пасти потрапляє в травну систему.

Від 14 років

До віку 14 років більшість дітей повністю переважають корінні зуби, тому вони можуть користуватися зубною пастою для дорослих. Слідкуйте, щоб рівень фтору не перевищував 1400 проміле.

Які дитячі зубні пасти радять стоматологи?

  • Elmex – зубна паста швейцарського бренду, яку виготовляють у Польщі. Її склад перевірено та затверджено Співтовариством дитячих стоматологів Німеччини. У лінійці є продукти трьох вікових категорій: від 0 до 2, від 2 до 6, від 6 до 14 років. Всі вони містять амінофториди та мінерали, тому зміцнюють емаль і роблять її стійкою до утворення карієсу.
  • R.O.C.S. – пасти на основі мінеральних та рослинних компонентів, які дуже подобаються дітям. Цей виробник пропонує багато смаків, тому діти із задоволенням чистять зуби. Малюкам (до 3 років) пропонують ніжні гелі з ароматом лайма або ромашки. Дітям від 3 до 7 років сподобаються смаки полуниці, цитрусових чи жуйки. Старшим дітям (від 6 до 12) пропонують шоколадно-карамельний смак, ягідний мікс і фруктову веселку. Для підлітків (12-18 років) є дитяча зубна паста Рокс зі смаком грейпфрута з м’ятою, коли з лимоном та багато інших.
  • Dr. Wild – швейцарська компанія, яка виготовляє зубні пасти Emoform. Їх склад збагачений фторидом натрію та олова, тому вони краще захищають та зміцнюють ніжну емаль. Шукайте продукти Dr. Wild в аптеках і не забувайте вказати вік дитини.
  • Biorepair – дитяча зубна паста італійського виробника. У її складі є рідка емаль, яка зміцнює зубки, заповнюючи подряпини та мікротріщинки на поверхні. Продукти Biorepair безпечні навіть для маленьких діток, у яких тільки прорізалися зубки. Лінійка поділена на 2 вікові групи: від 0 до 6, від 6 до 12 років.

Що рекомендують стоматологи Mom`s?

Пам’ятайте, що стан молочних зубів визначає правильне формування корінних. Тому дбати про гігієну ротової порожнини варто з моменту появи першого зубчика. Якщо вам складно вибрати першу пасту та щітку для дитини, приходьте до клініки Mom`s. Наш стоматолог проведе огляд, розповість дитині про правила гігієни ротової порожнини та підкаже, яка паста краще захистить її зубки від карієсу.

Написати коментар